Το εμβληματικό έργο του Ρόδιου συνθέτη Σάββα Καραντζιά, με τη βαθιά πνευματική του ποιότητα, έγινε δεκτό με ενθουσιώδες χειροκρότημα από το κοινό της Νέας Υόρκης.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική ως μέρος της σειράς συναυλιών «The Sounds of the Saints», στις 9 Νοεμβρίου 2022 στο διάσημο Peter Norton Symphony Space στην καρδιά του Μανχάταν.
H διάσημη Νεανική Χορωδία και Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Τσουράκη, ερμήνευσαν μοναδικά το υποβλητικό έργο του, παρουσία του Έλληνα συνθέτη, ο οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα αποκλειστικά για την πρεμιέρα της εκδήλωσης. Στη συναυλία συμμετείχε η εντυπωσιακή Ελληνίδα σοπράνο σολίστ Ιουλιέτα Παπαδοπούλου -που ερμήνευσε το ορατόριο- θαμπώνοντας το κοινό με τη δυνατή, καθαρή φωνή της
Η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στη συναυλία και υπηρέτησε ως αφηγήτρια αυτού του αξιοσημείωτου έργου, μοιράστηκε ιδέες για τη ζωή και την εποχή του Θεοφάνη, ενός από τους μεγαλύτερους βυζαντινούς αγιογράφους όλων των εποχών.
Η συναυλία τελέστηκε υπό την υψηλή αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στο πλαίσιο του εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και υπό την αιγίδα του Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Σημαντική επίσης ήταν η έμπρακτη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Ρόδου, του ΠΡΟΤΟΥΡ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Όμιλου Mitsis Hotels και ειδικότερα του Προέδρου ΔΟΠΑΡ – ΔΕΡΜΑΕ – ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρου Κολιάδη. Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και η σύζυγός του, ο πρόεδρος του Παν – Ροδιακού συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων και αντιπρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Νίκος Καρτάλης, η προϊσταμένη πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου – Δήμου Ρόδου κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, ο κοσμήτορας του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας π. Χρυσόστομος Τζίλμπερτ και πλήθος ομογενών.
Παράλληλα με τη συναυλία σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Νέας Υόρκης από τη φιλόλογο – προϊσταμένη πολιτισμού του ΔΟΠΑΡ κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής με τίτλο: «Ακούω και Συνδέομαι με την Πατρίδα Μου» με βασικό στόχο τη σύνδεση των παιδιών της ομογένειας με την Ελλάδα μέσω της Μουσικής του Ρόδιου συνθέτη Σάββα Καραντζιά, και ειδικότερα του νέου του Μουσικού έργου «Passion».
Συγκεκριμένα, μέσω επιλεγμένων τοπίων – εικόνων από την Ελλάδα του Σήμερα, τα οποία «επενδύονται μουσικά» από την προαναφερθείσα μουσική σύνθεση και δραστηριοτήτων με Λέξεις – Κλειδιά τα Ελληνόπουλα συνδέονται με τον τόπο τους, με τις αξίες τους, με τα όνειρά τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ζωγράφισαν την αγαπημένη τους εικόνα από τον τόπο τους, έγραψαν τη δική τους λέξη, ως τίτλο της ζωγραφιάς τους και εξέφρασαν πώς νιώθουν χρησιμοποιώντας τα χρώματα και τους μαρκαδόρους που είχαν μπροστά τους.
Η δυσκολία του εγχειρήματος ήταν δεδομένη στο βαθμό που υπάρχει πολιτισμική ετερογένεια στο χώρο της διασποράς καθώς και διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες ως προς την παρεχόμενη γλωσσική και πολιτισμική εκπαίδευση. Εντούτοις, το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό και η ανταπόκριση παιδιών και εκπαιδευτικών ενθουσιώδης και συγκινητική!!!
Αξίζει ν’ αναφερθεί σε ό,τι αφορά το παιχνίδι με τις λέξεις που περιγράφουν τον ελληνισμό σήμερα, και συγκεκριμένα το ερώτημα ποια είναι η πρώτη λέξη που τους έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτονται την Ελλάδα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η οικογένεια και ακολουθούν κατά σειρά η θάλασσα, οι διακοπές, ο ήλιος, η εκκλησία, οι φίλοι και το σουβλάκι!!! Η διαπολιτισμική αυτή συνάντηση έκλεισε ψάλλοντας όλοι μαζί περήφανα τον εθνικό μας ύμνο.
Επιπρόσθετα, η διευθύντρια του ελληνόλωσσου δημοτικού σχολείου κ. Σιδέρη και ο διευθυντής του γραφείου ελληνικής παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Κουλαρμάνης εξέφρασαν τη βούληση κι επιθυμία τους για μελλοντική συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ – Δήμο Ρόδου μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά αποτελεί γέφυρα πολιτισμού για την Ελλάδα στον κόσμο και παράγοντα ανάπτυξης και κοινωνικού μετασχηματισμού όλων των πόλων της ελληνικής διασποράς. Η σχέση Ελλάδας – Διασποράς επιβάλλεται να είναι σχέση Αμοιβαιότητας, Αμφίδρομης Επικοινωνίας και Ισότιμης Διαπολιτισμικής Ανταλλαγής.