• Την παρέμβαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζητά ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης που καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΔΕYAΚ Μιχάλη Λελέκη για ρεβάνς
Την άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννας Νικολαΐδου, ζητά ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης με αφορμή τη λειτουργία του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Μιχάλη Λελέκη που χωρίς την έγκριση της ΑΔΑ, προχωρά σε υπογραφή σύμβασης με εταιρεία ορκωτών λογιστών για έκτακτο οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο των ετών 2019 έως 2024 έτη, των οποίων ήδη η χρήση τους έχει ελεγχθεί, ως ρεβάνς εν όψει της δίκης για υπεξαίρεση ποσού 410 χιλ. ευρώ επί προεδρίας Μ. Λελέκη στην ΑΝΕΚ.
«Με επιστολή που εστάλη στη Γ.Γ. ζητώ να υπάρξει έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου να διαφυλάξω τη διαδρομή μου στα κοινά από εσφαλμένες εντυπώσεις που ενδέχεται να δημιουργηθούν μετά την παράνομη διαδικασία που για πολιτικούς λόγους ακολουθείται- με απόλυτη γνώση του δημάρχου κ. Μαστροκούκου- από τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ», δηλώνει στη «δ» ο κ. Διακομιχάλης.
Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι η ανοχή έλαβε τέλος, καθώς ένα χρόνο τώρα η δημοτική αρχή υπό τον κ. Μαστροκούκο καταγράφει έλλειμμα στη διαχείριση των κοινών στην Κάλυμνο, υποστηρίζοντας ότι με «ναυάγια» απειλούνται όχι μόνο η ΑΝΕΚ, τα απορρίμματα, οι μελέτες του κ. Λέκκα, αλλά και έργα που άφησε με πλήρεις φακέλους.
Αντέγραψαν
τους σκληρούς δίσκους
«Η λειτουργία του προέδρου της ΔΕΥΑΚ στο νησί μας, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα επίπεδα. Με αποφάσεις του Δ.Σ, οι οποίες ενώ έπρεπε να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, διαδικασία, που ενώ δεν έγινε ποτέ, προχώρησαν σε υπογραφή σύμβασης με εταιρεία ορκωτών ελεγκτών χωρίς να γίνει μελέτη και χωρίς τεχνική έκθεση, για έκτακτο οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο των ετών 2019 έως 2024 έτη τα οποία ήδη έχουν ελεγχθεί και παραδόθηκαν τα πορίσματά τους. Τη δυνατότητα του έκτακτου οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου έχει μόνο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση που δικαιολογεί τον έκτακτο έλεγχο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον οποίο έκτακτο έλεγχο ζητούμε τώρα εμείς για όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλο το έτος 2024 προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις στη μικρή μας κοινωνία.
Στην απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου εντάσσεται και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ μαζί με τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, εισέβαλε στο γραφείο του οικονομικού διευθυντή της επιχείρησης και αφού έβγαλαν εκτός του γραφείου του τους υπολογιστές του, έκαναν αντιγραφή του περιεχομένου των σκληρών δίσκων παίρνοντας όλα τα αρχεία.
Αλήθεια ποιος είναι κάτοχος τώρα του περιεχομένου των σκληρών δίσκων, πού είναι όλη η οικονομική λειτουργία της επιχείρησης πολλών χρόνων; Καλούμε την γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να πράξει άμεσα τα δέοντα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, γιατί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έχει παρεξηγήσει τον ρόλο του και νομίζει ότι η ΔΕΥΑΚ είναι προσωπική του επιχείρηση και μπορεί να κάνει ανενόχλητος ό,τι θέλει.
Κα Γενικέ ο εμπαιγμός στο πρόσωπό σας, της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αλλά και του δημάρχου ο οποίος είναι γνώστης όλων αυτών των ενεργειών, είναι άνευ προηγουμένου. Εσείς τους ζητήσατε από τις 8/11/2024 μέχρι τις 15/11/2024 όλα τα στοιχεία για να τα ελέγξετε και αυτοί στις 13/11/2024 αγνοώντας σας, υπέγραψαν την σύμβαση με την εταιρεία ορκωτών. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους», αναφέρει στην επιστολή του προς τη Γ.Γ. της ΑΔΑ ο κ. Διακομιχάλης.
Άφηνε αιχμές
για τα πορίσματα
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Λελέκης είχε αρνηθεί να πληρώσει τα πορίσματα των ελέγχων για το 2022 και 2023 για διάφορους λόγους, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές. «Τα πράγματα για μένα δεν είναι καλά, παραμένω εκεί, δεν είναι καλά η ιστορία, θέλει δικηγόρο, θέλει έλεγχο και δεν ξέρω πού μπορώ να βρεθώ. Μπορεί να βρεθώ και στην εισαγγελέα, μέχρι να τελειώσει η ιστορία, ο έλεγχος που πρέπει να κάνουμε εμείς ως υπηρεσία. Θα πληρώσω μόλις τελειώσει ο διαχειριστικός έλεγχος που θα κάνουμε εμείς» είχε αναφέρει ο κ. Λελέκης τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνεδρίαση, ζητήθηκε επίσημα η διεξαγωγή ενός νέου διαχειριστικού ελέγχου για τις περιόδους 2022 και 2023. Ο κ. Λελέκης δήλωσε ότι η νέα διοίκηση έχει το δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο για να διαπιστώσει την κατάσταση της υπηρεσίας που παρέλαβε. «Δεν πρόκειται εμείς να κρύψουμε τίποτα» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για διαφάνεια και ακεραιότητα. Ο κ. Μ. Ρήγας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η αίτηση για νέο διαχειριστικό έλεγχο μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος παρέμεινε σταθερός στη θέση του, επισημαίνοντας ότι «ο Λελέκης κάνει ό,τι λέει ο νόμος» και ότι τα αιτήματα θα σταλούν στις αρμόδιες αρχές για έγκριση. «Σκόπιμα δεν πληρώθηκαν τα δύο πορίσματα του ορκωτού λογιστή το 2022 και 2023 γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα». Επίσης είπε ότι θα ζητηθεί η διεξαγωγή ενός νέου διαχειριστικού ελέγχου που θα συμπεριλάβει και προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα δύο πορίσματα, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμος να τα βγάλει στον Καλυμνιακό λαό, ενώ ανέφερε ότι έχει στοιχεία, αλλά δεν θέλει να μιλήσει, γιατί δεν επιθυμεί να κάνει πολιτική πάνω σε αυτά τα θέματα, συμπληρώνοντας: «Είμαι 1000% βέβαιος (για τα στοιχεία που έχω) αλλά θέλω και σφραγίδα. Αν δεν μου εγκρίνουν τον έλεγχο, θα πάω στον εισαγγελέα», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Λελέκης. Προφανώς η αναζήτηση στοιχείων ήταν αυτή που οδήγησε τον κ. Λελέκη να «μπουκάρει» και να αντιγράψει το αρχείο της ΔΕΥΑΚ, όπως καταγγέλλει σήμερα ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης.