Τρέχει και δεν προλαβαίνει ο Δήμος Ρόδου προκειμένου να καλύψει τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει με το Δημοτικό Φόρο αρνούμενος τόσα χρόνια να έρθει σε συνεννόηση με τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς για μια κοινώς αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορούσε τη διατήρηση του ΔΗΦΟΔΩ.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και διήρκεσε πάρα πολλές ώρες εκφράστηκαν προβληματισμοί για την πορεία της αυτοδιοίκησης μετά την απώλεια του σημαντικού εσόδου. Η αναπλήρωση του Δημοτικού Φόρου θα αποτελέσει αντικείμενο νέας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να διασφαλιστούν με τροπολογία τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι επιχειρηματίες και να μην επιστραφούν. Αν αυτό δεν γίνει τότε θεωρείται βέβαιο πως ο Δήμος Ρόδου και οι υπόλοιποι ΟΤΑ της Δωδεκανήσου θα γονατίσουν οικονομικά.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. ο πρώην βουλευτής κ. Κοσμάς Σφυρίου, οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος Χατζής Χατζηευθυμίου και Στάθης Κουσουρνάς, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ.κ. Στράτος Καρίκης, Γιώργος Υψηλάντης και Τάκης Πότσος, ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ κ. Μιχάλης Κορδίνας, οι δήμαρχοι Τήλου και Λειψών κ.κ. Μαρία Καμμά και Φώτης Μάγγος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, οι αντιπρόεδροι κ.κ. Γιάννης Κακλιός και Αγγελος Καλαθιανάκης, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σαρρής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Π. Πόλης κ. Α. Παναγιωτόπουλος επιχειρηματίες και δημοτικοί σύμβουλοι.
« Το θέμα είναι πως θα αναπληρώσει το κενό ο Δήμος Ρόδου, αφού έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του. Οι Δήμοι ελέγχονται και για τα ελλείμματα, καθώς υπάρχουν συνέπειες μνημονιακής επιτήρησης. Επίσης, πρέπει να δούμε και το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταβληθεί. Ο Δήμος μπορεί να κληθεί να επιστρέψει 30 εκατομμύρια ευρώ. Σκέψεις υπάρχουν πολλές. Ο Δήμος δεν μπορεί από μόνος του να επιβάλει νέο φόρο. Μπορεί να ακούσαμε για νέες χρηματοδοτικές πηγές και νέους φόρους αλλά αυτά είναι λόγια», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρότεινε την κατάθεση τροπολογίας για τη διασφάλιση των χρημάτων, που έχουν καταβληθεί.
«Τα ζητήματα που ανέκυψαν είναι μέγιστα και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, να αυξήσουμε τα τέλη, να παγώσουμε τις προσλήψεις, να περιορίσουμε τα έξοδα.
Τα περιθώρια είναι στενά», δήλωσε ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θ. Παπαγεωργίου.
«Προς Θεού να μην επιβληθούν νέοι φόροι. Έχουμε δρόμους μπροστά μας να ακολουθήσουμε για να καλύψουμε το κενό. Καμία επανάληψη των όσων έγιναν το ’94. Να κοιτάξουμε τις πηγές αύξησης εσόδων. Να διεκδικήσουμε την επιστροφή του ποσοστού 75% που ελάμβανε η Δωδεκάνησος από τις εκποιήσεις των ακινήτων του Δημοσίου», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος που ανέφερε ακόμη και πληροφορίες που έφθασαν στο γραφείο του από πολίτες και αφορούν απολύσεις προσωπικού από το Δήμο Ρόδου.
«Δεν γίνεται να επιβάλουμε νέα τέλη στους πολίτες. Να διεκδικήσουμε πόρους για να καλύψουμε το κενό. Να είμαστε σε ετοιμότητα για να μην ζητηθούν πίσω τα χρήματα από τους επιχειρηματίες», δήλωσε η δήμαρχος της Τήλου κ. Μαρία Καμμά.
«Μια απόφαση του ΣτΕ είναι πρώτα από όλα σεβαστή. Να θεσπιστούν ρητές διατάξεις για την αναπλήρωση του φόρου.
Μπορεί το κενό να καλυφθεί με ανακατανομή των φόρων και των τελών που υπάρχουν ήδη», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Κοσμάς Σφυρίου και πρόσθεσε πως η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να γίνει αιτία να καταρρεύσει κάθε ευνοϊκή διάταξη για τα νησιά γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνεύσουν και οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.
«Η απόφαση είναι αμετάκλητη. Η ταφόπλακα του ΔΗΦΟΔΩ μπήκε από το ΣτΕ. Μπορεί να γίνει κάτι τώρα για την κάλυψη του κενού; Είναι διαφορετικό το θέμα που αφορά τα χρήματα τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί. Πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση από τους κοινοβουλευτικούς στην κυβέρνηση. Αν θέλουμε να κρατήσουμε το φόρο, να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής και να μειώσουμε την επιβάρυνση. Να μην απωλέσουν οι ΟΤΑ το έσοδο που είχαν. Η δέσμευση για την υποκατάσταση του φόρου είναι σημαντική», δήλωσε ο κ. Παυλίδης και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει νέα συνάντηση ώστε να καταρτιστεί η πρόταση που θα περάσει από τη Βουλή.
«Το έσοδο που χάνει ο Δήμος είναι πολύ μεγάλο. Δεν υπάρχουν χρήματα και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτά που καταβλήθηκαν. Κανένας νέος φόρος δεν μπορεί να επιβληθεί. Δεν μπορεί να επιβληθεί και κανένα νέο ανταποδοτικό τέλος. Να βρούμε την κοινή συνισταμένη και να λάβουμε πολιτική απόφαση. Πρέπει να γίνει άμεσα περιστολή δαπανών γιατί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα καθυστερήσει. Μπορεί να γίνει και αναπροσαρμογή των τελών», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης και πρόσθεσε πως είναι ώρα να γίνει συμφωνία κυρίων. Απαντώντας δε στον περιφερειάρχη, δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού.
«Το ζήτημα είναι πως θα καλυφθεί το κενό στα έσοδα των ΟΤΑ. Όταν θεσμοθετήθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ η Δωδεκάνησος ήταν μόνη. Αν ο ΔΗΦΟΔΩ χρησιμοποιούνταν για ψηφοθηρικούς λόγους δεν θα είχαμε φύγει από το Δήμο. Πρέπει να πω ότι ο Δήμος είχε ανάγκες για υποδομές και έργα. Είναι δυνατό να αντικατασταθεί ο φόρος και μάλιστα από υπηρεσίες που προσφέρονται. Να μην ξεχνάμε πως χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους. Από αυτούς ωφελήθηκε μέχρι τώρα μόνο το υπουργείο Πολιτισμού. Να εξετάσουν οι νομικοί το θέμα και να κατατεθεί σχέδιο νόμου», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου ο κ. Σάββας Καραγιάννης που αναφέρθηκε σε ψήφισμα των Βρυξελλών, που διασφαλίζει πολιτικές για τα νησιά.
«Κοιτάξαμε να θωρακίσουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του φόρου. Έζησε ο ΔΗΦΟΔΩ πολλά χρόνια και μέσω αυτού έγιναν πολλά. Απευθύνω έκκληση να συναισθανθούμε την ευθύνη και να πάψουν τα αυτογκόλ και οι διενέξεις . Οι πόλεμοι έχουν και θύματα», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος κ. Μ. Κόκκινος και ζήτησε να βρεθεί κοινή συνισταμένη για να διατηρηθεί ο φόρος.
«Περίμενα από σας ένα συγγνώμη στους επιχειρηματίες. Έρχεστε να κάνετε μομφή στο ΕΒΕΔ που υπεράσπισε τους επιχειρηματίες. Αγωνιστήκαμε επί πέντε χρόνια για να υπερασπίσουμε τα μέλη μας», απάντησε οργισμένος ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός.
«Πρέπει να ασχοληθούν οι νομικοί και να γίνει παρέμβαση για να διατηρηθεί το συγκεκριμένο έσοδο. Διαφορετικά οι μεγάλοι και οι μικροί Δήμοι θα έχουν πρόβλημα. Ο Δήμος Ρόδου θα τεθεί υπό έλεγχο.Να ξεχάσουμε την επιβολή τέλους ανά επισκέπτη. Να μην αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη γιατί, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Έσοδα μπορεί να έχουμε από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου», δήλωσε ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το έσοδο. Να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που να δίνει λύση στο θέμα της επιστροφής των καταβληθέντων. Και ο Δήμος να μην ζητήσει τα οφειλόμενα από τους επιχειρηματίες. Αν δεν το κάνουμε θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς που κατέθεσε προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί η απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ.
«Περίμενα, δήμαρχε, να ανακοινώσετε το ξεμπλοκάρισμα των ΑΦΜ των επιχειρηματιών για οφειλές στην υπηρεσία του δημοτικού φόρου. Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει αναβάθμιση των νησιών. Ο ΔΗΦΟΔΩ τελείωσε. Η επιβολή άλλου τέλους δεν μπορεί να μας απασχολήσει τώρα. Κανείς από τους δημάρχους δεν ζήτησε συγγνώμη από τους επιχειρηματίες που έκλεισαν τα καταστήματά τους και ακόμη οφείλουν. Να γίνει αναπλήρωση του εσόδου. Από εδώ και πέρα όμως να υπάρχει διαφάνεια. Είχε γίνει μεγάλη μπίζνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων κ. Π. Καραγιάννης
«Ο δημοτικός φόρος θεσπίστηκε πριν χρόνια γιατί κάποιοι είχαν υποσχεθεί πως έτσι η Δωδεκάνησος θα έκανε τη διαφορά. Δεν έγινε αυτό και ο ΔΗΦΟΔΩ εντάχθηκε στα τακτικά έσοδα των ΟΤΑ. Σεβαστές οι θέσεις των δημάρχων αλλά αποδεικνύουν, πως το έσοδο χρησιμοποιήθηκε για την καθημερινότητα. Αν βλέπαμε έργα, που θα είχαν γίνει από το έσοδο, δεν θα αντιδρούσαμε. Πως είναι δυνατό να μην πλήρωνε το φόρο η ΔΕΡΜ ΑΕ; Αυτά εξόργισαν τους επιχειρηματίες. Ο Δήμος να αξιοποιήσει πόρους και πηγές εσόδων για να καλύψει το κενό. Να κρατήσουμε χαμηλά τις αντιδράσεις για να μη βρεθεί πιο χαμηλά ο Δήμος. Να απελευθερωθούν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών», πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Τα σύννεφα είναι μαύρα. Οι κρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι παρουσιάζουν μείωση. Σε ελεύθερη πτώση είναι οι κρατήσεις από τη Ρωσία. Ακυρώθηκαν και τρία διεθνή συνέδρια. Να είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται. Δεν είναι ώρα για πειράματα που θα βλάψουν τον τουρισμό. Να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να δώσουν λύση. Διαφορετικά θα είμαστε αμείλικτοι και εμείς αν μπει σε κίνδυνο ο ΠΡΟΤΟΥΡ. Χρειαζόμαστε ζωντανή την ΤΑ. Να τη στηρίξουμε στο βαθμό που μπορούμε αλλά δεν θα γίνουμε πειραματόζωα. Θέλουμε διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Αν είχαν διορθωθεί οι στρεβλώσεις δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το ‘94 υπήρχε κοινωνική συναίνεση. Τώρα κυριαρχεί η συνταγή του διαίρει και βασίλευε. Ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει χρήματα και να καλύψει το κενό», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ κ. Μιχάλης Κορδίνας και προέβλεψε πως μπορεί την τύχη του ΔΗΦΟΔΩ να ακολουθήσουν και οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.
«Να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν είναι ώρα να μιλάμε για νέους φόρους. Να πάμε σε περιστολή δαπανών και να διεκδικήσουμε πόρους από το κράτος. Σε αυτή τη συγκυρία να μην αντικαταστήσουμε το ΔΗΦΟΔΩ με κάτι άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
«Να απολογηθεί πρέπει η ΤΑ για την πορεία του δημοτικού φόρου. Αν ο Δήμος δεν είχε φθάσει τα 2000 άτομα προσωπικό δεν θα υπήρχαν αντιδικίες με τους επιχειρηματίες. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν. Πρέπει αύριο να απελευθερωθούν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών. Για μας δεν υπάρχει θέμα επιβολής νέου φόρου», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης και ζήτησε να γίνουν νέες συσκέψεις για την αναπλήρωση των εσόδων.
«Κανείς δεν χαίρεται για την κατάσταση των ΟΤΑ. Εδώ έγινε ομολογία για κακή διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ. Ουσιαστικά έχουμε καταστρατήγηση του νόμου. Ο φόρος καταργήθηκε και μέχρι το τέλος του έτους να έρθει πρόταση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών ανύπαρκτη. Να μη μιλάμε για επιβολή νέων φόρων. Να καλυφθεί το κενό από το κράτος», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.