Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που θα διερευνήσει την αλήθεια στο βασανιστικό ερώτημα του ελληνικού λαού, πώς ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση καθώς και η κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με συνυπογράφοντα τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινό. Τελικός στόχος της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής εξόδου από την πολυδιάστατη κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
H κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία από μόνη της δεν διαθέτει την προβλεπόμενη αριθμητική δύναμη για να επιτύχει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής έκανε έκκληση προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων να συνυπογράψουν ώστε να συγκροτηθεί η επιτροπή.
Ερωτηθείς για το θέμα από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε:
«Όταν ακόμα και οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δηλώνουν στον Real FM ανοιχτά ότι κατά την 5ετία Καραμανλή αυξήθηκε το χρέος και το έλλειμμα της χώρας είναι αδιανόητο να μην εξετάζεται όχι μόνο η διακυβέρνηση της περιόδου Καραμανλή αλλά όλα τα χρόνια από το 2001 κατά τα οποία κυβερνούσε και το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά πρέπει να συμπεριληφθεί και η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατά την οποία αντί για «σχίσιμο των μνημονίων και κατάργηση των μνημονιακών νόμων» αυξήθηκε έτι περαιτέρω το χρέος, έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls και μειώθηκαν κι άλλο οι συντάξεις. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει τι ακριβώς έγινε σε όλη αυτή την ιστορία και να κατανεμηθούν οι ευθύνες αναλογικά σε όσους ανήκουν.»
Το πλήρες κείμενο της πρότασης έχει ως εξής:
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
ΠΡΟΤΑΣΗ
Για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
(άρθρο 68 του Συντάγματος και άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής)
Για θέμα γενικού ενδιαφέροντος Ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.
Η δημοσιονομική κρίση είναι βαθιά και έχει διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά. Η οξύτητα των προβλημάτων έχει προκαλέσει και μία εξαιρετικής έντασης και διάρκειας ιδεολογική κρίση στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι λίγα τα ακραία φαινόμενα.
Ορισμένοι επεχείρησαν να οικοδομήσουν πολιτικές πάνω στην ύπαρξη των μνημονίων και στη διάκριση μεταξύ μνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων. Χωρίς όμως να υπολογίζουν την ανάγκη αποφυγής της δημοσιονομικής χρεοκοπίας και δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Αυτές οι πολιτικές συνοδεύθηκαν και από ένα πολιτικό λόγο και μία απόλυτη άρνηση συναίνεσης και συνευθύνης, ο οποίος συνέβαλε στην παράταση της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης γιατί οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.
Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια. Για τις πράξεις όλων μας. Για τις παραλείψεις όλων μας. Για τα ενδεχόμενα λάθη όλων μας. Όχι απλά για λόγους ιστορικούς. Ούτε με την κρυφή πρόθεση του οποιουδήποτε να αποδοθούν ευθύνες σε αντιπάλους. Ή και να μετακυληθούν ευθύνες σε τρίτους. Η γνώση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να επανέλθει η πολιτική ζωή σε κανονικότητα, ιδίως μετά την εμπειρία των τελευταίων 12 ετών.
Η ανάγκη ανάδειξης της αλήθειας, της μίας ή και των πολλών, έχει και ένα συγκεκριμένο πολιτικά αναγκαίο περιεχόμενο. Τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια πρέπει να λάβουμε αποφάσεις ως πολιτικό σύστημα και ως λαός για μια σειρά κρίσιμων ιστορικά θεμάτων. Από τις ελάχιστες προϋποθέσεις της ορθής λήψης αυτών των αποφάσεων είναι και η κατανόηση του πως φτάσαμε ως εδώ. Των αιτιών και των παραγόντων. Των συμπεριφορών μας και των τακτικών μας.
Ασφαλώς όλα αυτά ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Δεν θέλει να είναι απαθής. Δεν θέλει να νιώσει συνένοχος. Θέλει να κατανοήσει και μετά να αποφασίσει. Οι ευκαιρίες είναι πολλές.
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει κατοχυρωθεί το αδιαπραγμάτευτο ιστορικό, γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και Δημοκρατικό κεκτημένο της Ελλάδας με την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της μέσα στις δομές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με όρους ασφάλειας, συνοχής και ανάπτυξης για να μην είναι η χώρα μας απομονωμένη, εκτεθειμένη και ευάλωτη στη δίνη και στην κρίση της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Τα ζητήματα που πρέπει να ερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή.
Ενόψει των παραπάνω ζητάμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό:
Α. Να ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο 2001 – 2004 και 2004 – 2009, καθώς και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική κρίση και κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2015.
Β. Να ερευνηθεί η διαδικασία ένταξης της οικονομίας μας στους Μηχανισμούς Στήριξης του πρώτου Μνημονίου και να εξεταστεί αν κατά το χρόνο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, υπήρχαν στη διάθεση της χώρας άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές διαδικασίες και μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Γ. Να ερευνηθεί το εύρος, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του πρώτου Μνημονίου και των μέτρων που εμπεριείχε. Πού και τι πέτυχε και πού και σε τι απέτυχε;
Δ. Να ερευνηθεί πώς φθάσαμε στην υπογραφή του δευτέρου Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.
Ε. Να ερευνηθούν ειδικά και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του PSI. Την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους τόσο ονομαστικό όσο και σε παρούσα αξία που συνιστά και το πλαίσιο για όποια περαιτέρω μείωση.
ΣΤ. Να ερευνηθεί πως οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική τραπεζική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, δύο μέρες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, καθώς και στα capital controls, ενόψει των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων και δηλώσεων των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών από τις οποίες προκύπτει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των ουσιαστικών κυβερνητικών αποφάσεων και των δηλώσεων τόσο προς την ξένη κοινή γνώμη και δημόσιες αρχές, όσο και προς τον ελληνικό λαό.
Ζ. Να ερευνηθεί και να αποτιμηθεί η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του τρίτου Μνημονίου.
Η. Να ερευνηθεί η πρόσφατη (Νοέμβριος 2015) διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να προσδιορισθεί η ταυτότητα των ξένων επενδυτών και των κερδοσκοπικών funds. Να εκτιμηθεί η πραγματική τους εισφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών τραπεζών, ενόψει του γεγονότος ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αγοράστηκαν με τιμή ανά μετοχή κοντά στο μηδέν, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα πολλαπλάσιου ύψους. Επίσης να επιχειρηθεί η εξήγηση των αιτίων για τα οποία αποκλείσθηκαν οι Έλληνες μέτοχοι, φυσικά πρόσωπα και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2015
Οι υπογράφοντες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Φωτεινή Γεννηματά
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Μανιάτης
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Γιάννης Κουτσούκος
Ανδρέας Λοβέρδος
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Κώστας Σκανδαλίδης
Χαρά Κεφαλίδου
Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος
Μιχαήλ Τζελέπης
Δημήτριος Κρεμαστινός
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Ευάγγελος Βενιζέλος