Ειδήσεις

Βραβείο στους «αγγέλους» του Αιγαίου

Αρχές Οκτωβρίου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας μεταξύ άλλων μίλησε με θερμά λόγια για τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, κυβερνήτη του σκάφους 602 που έχει σώσει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, συχνά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, και είχε αποκαλύψει ότι θα προταθεί για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.

Την Τρίτη το απόγευμα τιμήθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, από την Ακαδημία για την προσφορά και το έργο που έχει διατελέσει μαζί με το πλήρωμα του σκάφους του στα νερά του Αιγαίου κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Από τη Μυτιλήνη όμως προέρχεται και ένας άλλος ξεχωριστός άνθρωπος που τιμήθηκε μετά θάνατον από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του. Ο παπα-Στρατής, ψυχή της οργάνωσης «Αγκαλιά», είχε αφιερώσει τη ζωή του στη βοήθεια ανθρώπων που είχαν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής. Στην τελετή παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειάς του.

Τους δύο τιμηθέντες συνέδεαν η Μυτιλήνη και το Λιμενικό, καθώς ο κ. Παπαδόπουλος είχε γνωρίσει τον παπα-Στρατή μέσω του γιου του ο οποίος υπηρετεί σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος που κάνει περιπολίες στον Μόλυβο.

Δεύτερο «σπίτι» του η θάλασσα

Ο 41χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος κατάγεται από τη Μυτιλήνη και προέρχεται από προσφυγική οικογένεια από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μεγάλη του αγάπη, όπως λέει, είναι η θάλασσα που τη θεωρεί δεύτερη οικογένειά του, όπως και τα πληρώματα των σκαφών. Η… πρώτη οικογένειά του περιλαμβάνει δύο κόρες, 13 και 6 χρόνων.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων των Οινουσών, ναυτικός πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού. Υπηρετεί τα τελευταία 16 χρόνια στο Λιμενικό Σώμα και πέρασε όλο αυτό το διάστημα στην παραμεθόριο, στο νησί της Λέσβου. Από το 2000 είναι κυβερνήτης σε σκάφος του Λιμενικού. Δεν έχει σκεφτεί τον εαυτό του σε υπηρεσία γραφείου και σημειώνει πως κάνει αυτό που ήθελε.

«Το Βήμα» συνομίλησε μαζί του λίγες ώρες πριν από τη βράβευσή του από την Ακαδημία. Οπως είπε, θεωρεί τιμή του που βραβεύεται και ότι στο πρόσωπό του ουσιαστικά επιβραβεύεται το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Για την ψυχολογική επιβάρυνση από τις περιπτώσεις έρευνας-διάσωσης προσφύγων που κινδυνεύουν και ασχέτως αν έχει παιδιά ή όχι, τα συναισθήματα, όπως τονίζει, είναι τα ίδια, όπως και των άλλων συναδέλφων του. Δηλαδή, συμπληρώνει, με τον ίδιο ζήλο, αγωνία και αυταπάρνηση προσπαθούν να σώσουν έστω και μία ζωή που κινδυνεύει· εάν μάλιστα αυτό επιτευχθεί, είναι επιτυχία.

Προσθέτει ότι λόγω της τριβής με αυτά τα συμβάντα σε καθημερινό επίπεδο αλλά και με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει πλέον, έχουν καταφέρει οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να είναι μηδενικές σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διαπλέουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ολα για τη διάσωση

Οπως υπογραμμίζει, στις οικογένειές τους ή στο φιλικό τους περιβάλλον που δεν έχει σχέση με το Λιμενικό προσπαθούν να μη μεταφέρουν τις άσχημες εικόνες που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις και προσπαθούν να τις συζητούν μεταξύ τους για να τις αποβάλλουν.

Είναι συναισθήματα, όπως λέει, που δεν μπορούν να περιγραφούν εύκολα. Οσο για την άσχημη τροπή που παίρνει μια προσπάθεια, όλα ξεπερνιούνται με τη διάσωση ενός άλλου ανθρώπου. «Εστω και αν έχουμε μια απώλεια, αν σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή για εμάς είναι επιτυχία» λέει χαρακτηριστικά.

Τα συναισθήματα, σημειώνει, είναι δύσκολα και ιδιαίτερα όταν έχουν να διαχειριστούν περίπτωση με παιδιά που είναι αβοήθητα και το νερό είναι άγνωστο περιβάλλον για αυτά, δεν ξέρουν κολύμπι, δεν φορούν κατάλληλα σωσίβια. Οταν έχουν τέτοια γεγονότα, λέει ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο από το να έχουν να κάνουν με ενηλίκους που κινδυνεύουν.
Στη μνήμη του, όπως τονίζει, μένει κάθε τραγικό περιστατικό. Το τελευταίο συμβάν που δεν έχει ξεπεράσει είναι το πολύνεκρο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου με θύματα πολλά παιδιά και βρέφη. Αλλά από την άλλη, αυτό που του δίνει χαρά για να ξεπεράσει όσο γίνεται αυτό το περιστατικό είναι ότι είχαν περισυλλέξει από τη θάλασσα 10 παιδιά που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και τα είχαν οι γονείς στην αγκαλιά τους εν πλω. Τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να τα επαναφέρουν στη ζωή και τα κατάφεραν· αυτό θεωρεί ότι είναι μεγάλη επιτυχία.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου