Πολύ πιο «ακριβές», έως και αποτρεπτικές, έχουν γίνει σήμερα οι υπηρεσίες υγείας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. Το 2016, μόλις ένας στους τέσσερις Ελληνες που χρειάστηκαν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την έλαβε χωρίς να πληρώσει ευρώ, όταν δέκα χρόνια πριν οι μισοί Ελληνες λάμβαναν δωρεάν υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σήμερα τρεις στους δέκα Ελληνες αποφεύγουν την ιατρική φροντίδα, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα «Υγεία και Ευημερία» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (διενεργήθηκε σε δείγμα 2.005 ατόμων, το διάστημα 22/03 – 24/04/2016), η οποία παρουσιάστηκε στο 12ο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ.
Ειδικότερα, ένας στους τρεις ερωτώμενους (28,6%) δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα απευθύνθηκε σε υπηρεσία υγείας. Το ποσοστό παραμένει σταθερό από το 2006 έως σήμερα, ωστόσο αυτό που αλλάζει είναι οι λόγοι χρήσης των υπηρεσιών. Από το 2006 αυξήθηκαν σημαντικά (22,2%) οι επισκέψεις εξαιτίας προσωρινής αδυναμίας ή παροδικής αρρώστιας, ενώ στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 19,1% οι επισκέψεις για αναγραφή συνταγών και κατά 8,7% για προληπτικές εξετάσεις. Το 2006, το 52,6% όσων επισκέπτονταν κάποια υπηρεσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν πλήρωνε τίποτα από την τσέπη του. Το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα βρίσκεται μόλις στο 25,8%. Περίπου οι μισοί σήμερα (49,7%) πληρώνουν έως 50 ευρώ (15,2% το 2006), ενώ αυξημένο σε σχέση με το 2006 είναι το ποσοστό όσων πληρώνουν από 51 έως 150 ευρώ (από 15,1% σε 18%).
Τρεις στους δέκα Ελληνες (29,9%) δήλωσαν ότι υπήρξαν περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο που δεν αναζήτησαν ιατρική φροντίδα, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά. Δύο στους δέκα Ελληνες που αγόρασαν φάρμακα τον τελευταίο μήνα δεν αναζήτησαν ιατρική συνταγή γι’ αυτά, κυρίως επειδή δεν καλύπτονταν από τον ασφαλιστικό τομέα και επειδή το κόστος των φαρμάκων ήταν μικρότερο από το κόστος της επίσκεψης σε γιατρό.
Η έρευνα εστίασε και στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στους πολίτες. Οπως κατέδειξε, τα κυρίαρχα συναισθήματα που προκαλεί η παρούσα οικονομική κατάσταση στο 44,6% των πολιτών είναι ανασφάλεια, φόβος, θυμός, αγανάκτηση, απογοήτευση και άγχος, ενώ το ένα πέμπτο των Ελλήνων (20,4%) δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν μπόρεσε να τραφεί ικανοποιητικά ο ίδιος ή η οικογένειά του εξαιτίας οικονομικών λόγων.
«Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και η άρση των εμποδίων πρόσβασης για την κάλυψη των ανεκπλήρωτων αναγκών υγείας αποτελούν υψηλή προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, με την ολοκλήρωση του συνεδρίου, προσθέτοντας ότι «οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μερικού και αποσπασματικού χαρακτήρα, αλλά να σχετίζονται με διαρθρωτικές αλλαγές που να απελευθερώνουν πόρους και δημιουργικές δυνάμεις».
Καθημερινή