Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της Ανακρίτριας και του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, δύο Τούρκοι διακινητές ηλικίας 38 και 34 ετών, ξαδέλφια, που συνελήφθησαν την 19η Δεκεμβρίου 2017 από λιμενικούς του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για την μεταφορά 8 ομοεθνών τους στη Ρόδο.
Οι Τούρκοι, όπως έγραψε η «δημοκρατική», εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή Sunwing της Ρόδου. Περί ώραν 09:40 οι λιμενικοί ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από ιδιώτη για την ύπαρξη λευκού ταχύπλοου σκάφους, μήκους περίπου έξι μέτρων, το οποίο πιθανόν να μεταφέρει μετανάστες στη παραλία του ως άνω ξενοδοχείου.
Δύο οχήματα του Λιμεναρχείου έσπευσαν στο σημείο και ένα πλωτό ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του ταχύπλοου.
Το «δουλεμπορικό» εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα δύο ναυτικά μίλια από τις βορειοανατολικές ακτές της Ρόδου. Με την χρήση του φάρου και της σειρήνας ζητήθηκε από τους χειριστές του σκάφους να σταματήσουν.
Δεν υπάκουσαν και ακολούθησε καταδίωξη που οδήγησε στην σύλληψη τους.
Τα δύο οχήματα του Λιμεναρχείου εντόπισαν στην λεωφόρο Ρόδου – Καλλιθέας 8 Τούρκους και συγκεκριμένα 3 άνδρες, δύο γυναίκες και 3 παιδιά.
Μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και αναγνώρισαν τους δύο ομοεθνείς τους ως τους κυβερνήτες του σκάφους, υποστηρίζοντας ότι κατέβαλαν 4.000 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Ισχυρίζονται συγκεκριμένα ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία γιατί απολύθηκαν από την εργασία τους από την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ πρόκειται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην χώρα μας.
Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την μεταφορά των ομοεθνών τους υποστηρίζοντας ότι ήλθαν στην Ρόδο για να αγοράσουν οινοπνευματώδη ποτά για την Πρωτοχρονιά διότι στην Τουρκία είναι ακριβά.
Αποδέχτηκαν ότι δεν έφεραν τις νόμιμες διατυπώσεις που θα δικαιολογούσαν την είσοδό τους στην Ελλάδα και υποστήριξαν ότι αυτό οφείλεται καθαρά στο ότι σκοπός του ταξιδιού αυτού ήταν η αγορά των ποτών από κατάστημα της Ρόδου για το λόγο ότι η διαφορά ανάμεσα στις τιμές των αλκοολούχων ποτών στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη. Μάλιστα, με την είσοδό τους στη χώρα για το λόγο που προαναφέρθηκε, δεν είχαν, όπως είπαν, σκοπό να μείνουν στο ελληνικό έδαφος για παραπάνω από μία ώρα.
Πρόκειται, όπως ισχυρίστηκαν, για τακτική που εφαρμόζεται τόσο από Τούρκους πολίτες όσο και από Έλληνες, να ταξιδεύουν δηλαδή και να εισέρχονται χωρίς νόμιμες διατυπώσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα (π.χ. Καστελλόριζο – Κας), όπου πραγματοποιούν αγορές προϊόντων (ένδυση, ποτά κλπ) τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με αυτά της χώρας από την προέρχεται ο καθένας. Τέτοιου είδους ταξίδια δεν διαρκούν παραπάνω από μία μέρα, αλλά για λίγες μόνον ώρες μέχρι να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.
Αναφερόμενοι στις μαρτυρικές καταθέσεις δύο Τούρκων παράνομων μεταναστών, που υποστήριξαν ότι τα άτομα που κανόνισαν τη μεταφορά τους στη Ρόδο ζήτησαν 4000 € ανά οικογένεια τόνισαν ότι όπως προκύπτει από τις καταθέσεις από το ποσό αυτό, δώσανε στα άτομα αυτά τα μισά χρήματα όταν φτάσανε στο Νταλιάν και τα υπόλοιπα χρήματα τα έδωσαν πριν την επιβίβασή τους στο σκάφος στο άτομο που ήταν μαζί τους επάνω στο σκάφος.
Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει, όπως τόνισαν, πως το πρόσωπο που θα μετέφερε επί κέρδη τους παραπάνω οκτώ παράνομους μετανάστες τουρκικής υπηκοότητας θα έπρεπε να φέρει τουλάχιστον 5.000 €.
Οι ίδιοι τόνισαν ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν μόνο δύο κινητά τηλέφωνα και 200 ευρώ.
Υποστήριξαν ακόμη ότι την 19η Δεκεμβρίου τόσο στο Νταλιάν όσο και στο Μαρμαρίς Τουρκίας διεξάγονταν στις ακτές στρατιωτικές ασκήσεις του Τούρκικου Ναυτικού. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει πως θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση μεταφοράς οκτώ προσώπων σε ένα σκάφος έξι μέτρων, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τουρκία, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό.
Προορισμός του σκάφους τους ήταν ο κεντρικός λιμένας της Ρόδου, όπου και θα αποβιβάζοντο για να μεταβούν από εκεί στο κατάστημα από το οποίο θα προμηθεύοντο τα ποτά. Το ό,τι το σκάφος δεν έφτασε ακριβώς έξω από το Λιμένα της Ρόδου και προσέγγιζε προς το Καρακόνερο , έγκειτο αποκλειστικά στο γεγονός ότι η κατεύθυνση του καιρού (βορειοανατολικός άνεμος) σε σχέση με το δρομολόγιο του σκάφους από Ντάλιαν προς Ρόδο το οδήγησε αναπόφευκτα μερικές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του Λιμένα της Ρόδου.
Ως συνήγορος υπεράσπισης τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Γρηγόρης Μοράρης.