Ειδήσεις

Στα $306 δισ. το κόστος των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τον πλανήτη-Αύξηση κατά 63% το 2017

Εξόχως καταστροφική ήταν η χρονιά που πέρασε. Αυτό διαπιστώνει η γιγαντιαία ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, η οποία εκτιμά το κόστος των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον πλανήτη το 2017 στα 306 δισ. δολάρια. Πρόκειται για κόστος αυξημένο κατά 63% συγκριτικά με αυτό των φυσικών καταστροφών του 2016. Και πολύ υψηλότερο συγκριτικά με το μέσον όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Η αμερικανική ήπειρος επλήγη ιδιαίτερα την χρονιά αυτή από τις θεομηνίες. Επλήγη συγκεκριμένα από τους καταστροφικούς και φονικούς τυφώνες που έπληξαν την Καραϊβική και τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου στο Μεξικό και τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Καλιφόρνια.

Παρά τη μεγάλη αύξηση του οικονομικού κόστους των καταστροφών, δεν υπήρξε πάντως, τη χρονιά που φεύγει, μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ζωών που χάθηκαν από τις θεομηνίες. Σύμφωνα με τη Swiss Re, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές το 2017 – αριθμός ελάχιστα αυξημένος συγκριτικά με εκείνον του 2016.

Ανασφάλιστες περιουσίες

Ασφαλώς δεν αποζημιώθηκαν όλοι οι πληγέντες από τις καταστροφές των 306 δισ. δολαρίων που προκάλεσαν εφέτος οι θεομηνίες. Ούτε τα μισά από τα περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν δεν ήταν ασφαλισμένα. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Sigma, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν αποζημιώσεις συνολικούς ύψους 136 δισ. δολαρίων εφέτος στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν, δηλαδή, λιγότερο από τα μισά περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν. Παρά ταύτα, κατέβαλαν υπερδιπλάσιες αποζημιώσεις από όσες είχαν καταβάλει το 2016. Το 2017 ήταν, ειδικότερα, η τρίτη πλέον κοστοβόρα χρονιά στην ιστορία του διεθνούς ασφαλιστικού κλάδου σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που κατέβαλε για φυσικές καταστροφές.

Κατά τις εκτιμήσεις της Sigma, οι τροπικοί τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία ήταν εκείνοι που κόστισαν περισσότερο στις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού τα ποσά που κατέβαλαν ως αποζημιώσεις (αθροιστικά για τους τρεις τυφώνες) έφθασαν τα 93 δισ. δολάρια. Οι τυφώνες αυτές έπληξαν τις νότιες αμερικανικές Πολιτείες και άλλες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής οικονομικά ανεπτυγμένες, στις οποίες πολλοί έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ανάπτυξη στην Ασία, σταθεροποίηση στη Δύση

Η Swiss Re στην έκθεσή της αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ελλείμματα ασφαλιστικής προστασίας των περιουσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αντασφαλιστική εταιρεία προσθέτει, πάντως, ότι παρά τα προβλήματα αυτά ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος έδειξε εφέτος ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία πολύ υψηλά κόστη.

«Αν ο κλάδος καταφέρει να επεκτείνει τις καλύψεις του και να αυξήσει το πελατολόγιό του, πάρα πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις θα αισθανθούν ότι απειλούνται λιγότερο από τα στοιχεία της φύσης και ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντέξουν τα πλήγματα από απρόβλεπτα καταστροφικά συμβάντα», δήλωσε στο BBC ο Μάρτιν Μπέρτογκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Suiss Re.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο προοδεύουν οι οικονομίες των λεγόμενων αναπτυσσόμενων τόσο θα διευρύνεται ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου, αφού οι ασφαλιστικές καλύψεις έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές θα καθίστανται οικονομικά υποφερτές για περισσότερους ιδιώτες και περισσότερες επιχειρήσεις. Και είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες το άνοιγμα των αγορών πολλών αναπτυσσόμενων χωρών στη Νοτιοανατολική Ασία (με πρώτη την Κίνα) έχουν δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες γεωγραφικής επέκτασης του ασφαλιστικού κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους στη Δύση, φαινόμενο που παρατηρείται μετά την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και την εξαφάνιση του αντίπαλου δέους που ανάγκαζε μεταπολεμικά τις κυβερνήσεις να εμφανίζονται «γενναιόδωρες» έναντι των πολιτών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων (ή την κάμψη των ασφαλιστικών καλύψεων) στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Όσο για τη Μαύρη Ήπειρο τέλος, εξακολουθεί να βρίσκεται (και) από απόψεως ασφαλιστικών καλύψεων στο σκοτάδι.

Αλέξανδρος Καψύλης-ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου