Άρθρο του Μάνου Κόνσολα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» –Ένθετο “Οικονομία”
«Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αλλά και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, δημιουργούν τις συνθήκες για να απελευθερωθεί η δυναμική του ελληνικού τουρισμού.
Για το 2020 υπάρχουν θετικές προοπτικές που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, όπως:
- Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις και η αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, την Κίνα και χώρες του Αραβικού Κόλπου προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
- Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από δύο μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα.
- Η άνοδος της κρουαζιέρας, που επιβεβαιώνεται από τις προκρατήσεις του 2020 και το 2021.
- Η αύξηση της τάξης του 10% σε ό, τι αφορά στον αριθμό των πακέτων διακοπών στην Ελλάδα για το 2020 που ανακοίνωσε ο γερμανικός tour operator TUI AG, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
- Το κενό που αφήνει η πτώχευση της Thomas Cook έχει αρχίσει να καλύπτεται κυρίως στο πτητικό έργο από άλλες αεροπορικές εταιρείες, ενώ έχουν αυξηθεί και οι on line κρατήσεις στα ξενοδοχεία.
Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη δρομολογήσει την καμπάνια προώθησης και προβολής του τουρισμού μας, η οποία για πρώτη φορά θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο για να έχει ουσιαστικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Ο ελληνικός τουρισμός θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί για ανάπτυξη 2,8% για το 2020.
Η νέα χρονιά, όμως, είναι και μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον τουρισμό, αφού θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη με ορίζοντα δεκαετίας.
Το νέο στρατηγικό σχέδιο στηρίζεται στη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με νέες μορφές τουρισμού, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την προσαρμογή του τουρισμού μας στην ψηφιακή οικονομία, στην ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην κορυφαία μεταρρύθμιση στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης.
Το 2020 θα ψηφιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που συνιστά τομή και αναβαθμίζει το επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης στις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού.
Ουσιαστικά, για πρώτη φορά εντάσσεται η τουριστική εκπαίδευση σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη.
Η τουριστική εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί με νέες και σύγχρονες ειδικότητες, υψηλή εξειδίκευση και θα παρέχει όχι μόνο θεωρητική, αλλά και πρακτική κατεύθυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας συνδέεται:
- Με τη διασύνδεσή της με την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Όταν εννοούμε διασύνδεση, αναφερόμαστε στην αντιστοίχιση της λειτουργίας μιας εκπαιδευτικής δομής με τις ανάγκες της αγοράς.
- Με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν, μέσα από την βελτίωση και παροχή νέων υπηρεσιών από εξειδικευμένα στελέχη.
- Με τη μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τη λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων και την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών με δίδακτρα.
Ο ελληνικός τουρισμός βλέπει με αισιοδοξία το 2020, ενισχύει τη δυναμική του μέσα από ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που συνδέεται με θεσμικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις.