Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε με αγωγή από αδικοπραξία ένας Ροδίτης διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 86.000 ευρώ από πολιτικό μηχανικό, που έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την επικαιρότητα σε υποθέσεις απάτης και πλαστογραφίας.
Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο ενάγων απευθύνθηκε στον πολιτικό μηχανικό προκειμένου να υποβάλει δήλωση ένταξης στον νόμο περί αυθαιρέτων κατασκευών και να ολοκληρώσει την υπαγωγή για ακίνητό του που βρίσκεται σε περιοχή της Ρόδου.
Όπως διατείνεται, ο εναγόμενος του έδωσε προσφορά για τις εργασίες τακτοποίησης, η οποία ανερχόταν στο ποσό των 15.816,75 ευρώ, και περιελάμβανε την αμοιβή του ύψους 700 ευρώ και το πρόστιμο, το οποίο υπολόγισε στο ποσό των 15.116, 75 ευρώ.
Μάλιστα όπως περιγράφει, ο εναγόμενος τον ενημέρωσε πως το πρόστιμο στην πραγματικότητα ανερχόταν στο ποσό των 42.173,88 ευρώ αλλά αν πληρωνόταν εντός του έτους 2014 και με μετρητά, θα έφτανε με την έκπτωση στο ποσό των 15.116,75 ευρώ.
Επειδή ο εναγόμενος του έδωσε την εντύπωση πως προλαβαίνει την έκπτωση μόνο αν πληρωθεί το πρόστιμο μέχρι τέλη Δεκέμβρη, αμέσως, την ίδια μέρα του μετέφερε το ποσό των 15.116,75 ευρώ, του ζήτησε όμως και το υπόλοιπο ποσό της αμοιβής του αν και είχε πει ότι θα το κατέβαλε με την ολοκλήρωση της υπαγωγής.
Ο ενάγων κατέθεσε τα χρήματα στο λογαριασμό μιας γυναίκας την οποία του υπέδειξε ο εναγόμενος ως συνεργάτη του και τον ενημέρωσε πως η διαδικασία για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στον νόμο θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, μετά την παρέλευση των 2-3 εβδομάδων από την καταβολή των χρημάτων, άρχισε να ανησυχεί και να οχλεί τον εναγόμενο καθώς δεν είχε κάποιο έγγραφο από τον εναγόμενο για οποιαδήποτε ενέργεια του και όταν του τηλεφωνούσε και τον επισκεπτόταν στο γραφείο του του έλεγε ότι η διαδικασία προχωράει, στη συνέχεια ότι το θέμα είναι περίπλοκο, ακολούθως, ότι υπάρχει πρόβλημα στο Κτηματολόγιο και τα φροντίζει όλα εκείνος.
Τον Ιούλιο του έτους 2015, όπως διατείνεται ο ενάγων, τον κάλεσε ο εναγόμενος λέγοντάς του ότι έχουν εμπλοκή και ότι ενημερώθηκε ότι υπάρχει μία καταγγελία στο ακίνητό του από το έτος 2010 και πως λόγω της καταγγελίας αυτής εκκρεμεί η επιβολή προστίμου από την εφορία, το οποίο ανέρχεται ήδη στις 60.000 ευρώ και πως θα ανέβει και άλλο αν δεν τακτοποιηθεί άμεσα.
Την ίδια μέρα όπως υποστηρίζει ο ενάγων, τον κάλεσε στο τηλέφωνο κάποιος που του συστήθηκε ως ελεγκτής της ΔΟΥ και του είπε πως διαχειρίζεται την υπόθεσή του και ότι υπάρχει κάποιο πρόστιμο για να βεβαιωθεί στην ΔΟΥ, το οποίο όταν βεβαιωθεί θα ανέλθει σε πολύ μεγαλύτερο ύψος από αυτό των 60.000 και ότι επικοινώνησε μαζί του ο μηχανικός του- εναγόμενος, ο οποίος τον ενημέρωσε πως είχε καταθέσει στον λογαριασμό του ήδη από το 2010 το ποσό των 26.900 ευρώ, ποσό στο οποίο ανερχόταν το πρόστιμο τότε και πως αν αυτό ισχύει το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι να πληρώσει εκείνος το ποσό αυτό. Κατόπιν ο ενάγων όπως αναφέρει κάλεσε τον εναγόμενο ο οποίος του είπε ότι αν του δώσει 26.900 ευρώ θα το κλείσει στο ποσό αυτό.
Ο ενάγων υποστηρίζει ότι του είπε ότι δεν διαθέτει το ποσό αυτό και ο εναγόμενος τού απάντησε πως μπορεί να βοηθήσει εκείνος, αφού ούτως ή άλλως το ποσό αυτό είναι ένα ποσό που μόλις ολοκληρωθεί η τακτοποίηση αυθαιρέτων θα το πάρουν πίσω κι έτσι συμφώνησαν να καλύψει ο εναγόμενος το ποσό των 6.300 και ο ενάγων τα υπόλοιπα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό των 26.900 τα οποία θα κατέθετε σε λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας που του υπέδειξε.
Όπως ισχυρίζεται ο ενάγων, επειδή δεν είχε τα χρήματα ζήτησε από συνεργάτη του να τον βοηθήσει και έτσι εκείνη μετέφερε συνολικά το ποσό των 18.800 ευρώ στον λογαριασμό που υπέδειξε ο εναγόμενος ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1.800 ευρώ τα έδωσε με μετρητά.
Στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στις οποίες τον διαβεβαίωνε ο εναγόμενος ότι σε 20-30 μέρες θα πάρει τα χρήματα πίσω. Σύμφωνα με τον ενάγοντα κάθε μερικούς μήνες, ο εναγόμενος τον ενημέρωνε, πάντα μετά από δική του πίεση, ότι κάτι γινόταν, και κάπως έτσι έφθασε αρχές Δεκέμβρη του έτους 2018 οπότε και αντιλήφθηκε ότι ο εναγόμενος απλά του αποσπά χρήματα με διάφορες δικαιολογίες.
Όπως αναφέρει ο ενάγων, δυο – τρεις μέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον εναγόμενο ενημερώνοντάς τον πως αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα του άμεσα θα κινηθεί νομικά δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από κάποιον κύριο που του συστήθηκε ως ελεγκτής δόμησης από το τμήμα αυθαίρετης δόμησης και τον ενημέρωσε πως η στατική μελέτη για το ακίνητό του έχει εγκριθεί αλλά ότι επειδή τελικά το πρόστιμο για την υπαγωγή στον ν. αυθαιρέτων είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει ήδη καταβάλει, πρέπει να πληρώσει έως 31/12/2018 επιπλέον το ποσό των 14.000 ευρώ και με αυτό το ποσό θα γίνει οριστική υπαγωγή, πράγμα το οποίο του επιβεβαίωσε και ο εναγόμενος λίγο αργότερα. Τότε ο ενάγων όπως διατείνεται κάλεσε απευθείας στο ΥΠΕΚΑ, όπου τον ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει καμία δήλωση και κανείς κύριος με το όνομα που του τηλεφώνησε και πως η διαδικασία που περιέγραψε δεν συνηθίζεται.
Ετσι ο ενάγων αιτείται το ποσό των 36.400 ευρώ που του απέσπασε ο εναγόμενος προξενώντας βλάβη της περιουσίας του και το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Έλλη Βελιάδη.
https://www.dimokratiki.gr/23-12-2020/nea-agogi-apo-adikopraxia-eis-varos-politikoy-michanikoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.