Ρεπορτάζ

Αρκετά υιοθετημένα παιδιά στα Δωδ/σα αναζητούν τους βιολογικούς γονείς τους

Τρεις οικογένειες της Ρόδου περιμένουν νέα από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Eftychia Project» αναζητώντας πληροφορίες για παιδιά που υποτίθεται ότι πέθαναν κατά τη γέννα στη μία περίπτωση και λίγο μετά τη γέννα στην άλλη, όπως επίσης και ένας ενήλικας που αναζητά πληροφορίες για τους βιολογικούς του γονείς.
Επειτα από την επίσκεψη στη Ρόδο, τον περασμένο Οκτώβριο, της προέδρου του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Eftychia Project» Linda Carol Trotter ή όπως βαφτίστηκε στην Ελλάδα πριν δοθεί για υιοθεσία εν αγνοία της βιολογικής της μητέρας, Ευτυχία, και της αντιπροέδρου Παναγιώτας Βρισιώτη, στο πλαίσιο των δράσεων του οργανισμού, που βοηθάει υιοθετημένα Ελληνόπουλα να βρουν τις ρίζες τους, τρεις υποθέσεις άνοιξαν στη Ρόδο.
Η μία αφορά στην αναζήτηση βρέφους η οικογένεια του οποίου σήμερα ζει στα Δωδεκάνησα, ωστόσο όταν γεννήθηκε το παιδί σε άλλο νησί της Ελλάδας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών επειδή υποτίθεται ότι είχε πρόβλημα υγείας, όμως πολλά στοιχεία στα έγγραφα που παρέλαβε η οικογένεια εμπεριέχουν ανακρίβειες και σε συνδυασμό με το γεγονός πως μόλις η μητέρα έφτασε στην πρωτεύουσα για να επισκεφθεί το παιδί, τότε της είπαν ότι πέθανε!
Χωρίς να δώσουν ποτέ πειστικές απαντήσεις, την οδήγησαν στο «Eftychia Project» με την ελπίδα ότι το παιδί είναι ζωντανό και δόθηκε χωρίς τη συναίνεσή της για υιοθεσία.
Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για βρέφος που γεννήθηκε στα Δωδεκάνησα και ανακοινώθηκε στους γονείς ότι το παιδί πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η μητέρα διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσον τελικά το παιδί απεβίωσε καθώς στη δεκαετία του ’70 -στην οποία συνέβη και το πρώτο περιστατικό- , όπως αποκαλύπτεται, πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν παρανόμως από τους φυσικούς τους γονείς για να δοθούν για υιοθεσία, τα περισσότερα στο εξωτερικό.


Στην τρίτη περίπτωση, πρόκειται για έναν άνδρα που γεννήθηκε και υιοθετήθηκε στο εξωτερικό, ο οποίος ζει και εργάζεται στα Δωδεκάνησα και σήμερα αναζητά τους βιολογικούς του γονείς.
Και στις τρεις περιπτώσεις δόθηκαν δείγματα DNA και αναμένονται απαντήσεις, προκειμένου να μπει τέλος στα αναπάντητα ερωτήματα των ενδιαφερομένων, έστω και μετά από τόσα χρόνια.
Στα Δωδεκάνησα υπάρχουν πολλές ανοικτές υποθέσεις που αφορούν υιοθεσίες και σε συνδυασμό με τα αιτήματα υιοθετημένων από την Αμερική που γνωρίζουν ότι κατάγονται από τα νησιά μας, εκτιμάται πως για κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι εξελίξεις θα είναι ευχάριστες,.
Οσοι επιθυμούν να αντλήσουν πληροφορίες για το project, για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εντοπίσουν μέλη που αναζητούν ή ακόμα και να υποβληθούν δωρεάν σε τεστ DNA προκειμένου να γίνει αντιστοίχιση με υιοθετημένα παιδιά που αναζητούν τις ρίζες τους μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση theeftychiaproject@gmail.com ακόμα κι αν δεν κατάφεραν να συναντηθούν με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο κατά την επίσκεψή τους στη Ρόδο. Να σημειωθεί ότι η κ. Linda Carol Trotter και η κ. Παναγιώτα Βρισιώτη, επισκέφθηκαν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου και είχαν συνάντηση γνωριμίας με την πρόεδρο κ. Μαρία Κορακάκη. Στόχος της συνάντησης ήταν η άντληση πληροφοριών που ενδεχομένως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για τις ανοικτές υποθέσεις της Δωδεκανήσου.


Οι υποθέσεις που είναι ανοικτές είναι πολλές και αφορούν μητέρες με πολύτεκνες οικογένειες που έμειναν χήρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή λίγο μετά τον τοκετό και δεν είχαν τα μέσα να φροντίσουν ένα βρέφος και να ταΐσουν και τα άλλα παιδιά τους, μητέρες που τους έκλεψαν τα παιδιά λίγο μετά τον τοκετό από τα νοσοκομεία και δόθηκαν για υιοθεσία ή που γέννησαν και θήλασαν υγιή μωρά και λίγες μέρες αργότερα ενημερώθηκαν για υποτιθέμενο θάνατό τους χωρίς ποτέ να τους δείξουν τις σορούς. Κάποια από αυτά τα παιδιά μπορεί να μην έχουν υιοθετηθεί με επίσημες διαδικασίες και να έχουν καταγραφεί από τους θετούς γονείς ως δικά τους.
Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις γονέων που άφησαν τα παιδιά τους στα ορφανοτροφεία για να έχουν ένα πιάτο φαγητό που οι ίδιοι δεν μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν με σκοπό να τα πάρουν πίσω, όμως στη συνέχεια πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν δοθεί για υιοθεσία εν αγνοία των γονέων. Κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν και στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα και ήδη αρκετά υιοθετημένα παιδιά αναζητούν τους βιολογικούς τους γονείς στα νησιά μας.
Το «Εftychia Project», σε συνεργασία με την εταιρεία MyHeritage DNA, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας δωρεάν DNA Kit σε Ελληνες υιοθετούμενους και συλλέγοντας DNA από ελληνικές οικογένειες που αναζητούν τα χαμένα παιδιά τους, ώστε να μπορέσουν να διασταυρώσουν τις ρίζες τους.
Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με έδρα την Αμερική βοηθάει, καθοδηγεί, στηρίζει υιοθετημένους που ψάχνουν τις ρίζες και τις βιολογικές τους οικογένειες που έχασαν με υιοθεσίες νόμιμες ή παράνομες, παράλληλα με ένα πρόγραμμα διανομής DNA σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, την MyHeritage, η οποία έχει την μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχει και μία σελίδα ιδιωτική στο facebook που ονομάζεται «Forgotten Children of Greece» και εκεί μπορούν όσοι υιοθετημένοι και οι ελληνικές οικογένειες που βρίσκονται στη διαδικασία της αναζήτησης μελών τους, να εγγραφούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου