Αναζωπυρώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα τα σενάρια για τη διάσπαση των ενιαίων δήμων στα μεγάλα νησιά μετά την απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και των βουλευτών μελών της επιτροπής κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Ν. Σηφουνάκη και Τέρενς Κουϊκ για τη σύσταση υποεπιτροπής για την επεξεργασία της επόμενης φάσης του «Καλλικράτη».
Οι πληροφορίες επιμένουν συγκεκριμένα ότι σύντομα θα κατατεθεί ρύθμιση για τη διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων, όπως έγραψε και την Τρίτη, η «δημοκρατική».
Ζητούμενο βέβαια σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο να φτάσει η τροπολογία-νομοσχέδιο, ή ό,τι μορφή και αν έχει το συγκεκριμένο κείμενο, στη Βουλή, αλλά και να ψηφιστεί, ακόμη και αν το «ναι» αφορά μόνο στο άρθρο για το χωροταξικό των δήμων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αρχικά είχε περιλάβει τη διαίρεση του Δήμου Ρόδου σε νομοσχέδιο που αφορούσε συνολικά στις αλλαγές που προωθούνται στην αυτοδιοίκηση και οι οποίες θα αποτελέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο και θα έρθει στη Βουλή.
Ο κ. Υψηλάντης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τη διαίρεση του ενιαίου Δήμου Ρόδου αλλά και για τη διαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ενώπιον της επιτροπής υπήρξε μεταξύ άλλων και έκρηξη του Βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη για τη στασιμότητα στην προώθηση του θέματος, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο υπουργός Εσωτερικών, που του υπενθύμισε ότι αυτοί που τορπιλίζουν την προσπάθεια είναι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σηφουνάκης, αν και μη μέλος της επιτροπής, παρέστη και ζήτησε να λάβει το λόγο, ο οποίος και του εδόθη. Στην παρέμβασή του ο κ. Σηφουνάκης, αρχικά έκανε μία σύντομη αναδρομή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έγιναν μετά το 1994 στο χώρο των ΟΤΑ με:
Τα Συμβούλια Περιοχής και τους μη εκλεγμένους κρατικούς Περιφερειάρχες, που στη συνέχεια καταργήθηκαν.
Το Νόμο «Καποδίστριας», ο οποίος υπήρξε η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση, που όμως δεν ολοκλήρωσε στην ουσία το σκοπό της, και τέλος στο νόμο «Καλλικράτης», ο οποίος αντιμετώπισε τη νησιωτική χώρα, και ειδικότερα τα μεγάλα νησιά, άνισα σε σχέση με νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ειδικότερα, ότι «το νησί της Λέσβου έγινε ένας Δήμος έναντι 4 ή 5 Δήμων που έγιναν σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με έκταση ίση ή και μικρότερη από αυτή του Ν. Λέσβου!»
Επειδή από την εμπειρία προκύπτει ότι η σύσταση επιτροπών εργασίας ολοκληρώνουν το όποιο έργο τους με την παρέλευση τουλάχιστον 2 ή 3 μηνών, όπερ σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν – οποιεσδήποτε προτάσεις – να νομοθετηθούν και να ισχύσουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σηφουνάκης κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών «να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου, ειδικά για τα μεγάλα νησιά, όπου συμφωνούμε στην ανάγκη για διαίρεση σε πέραν τους ενός δήμους».
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Ντόλιος, ενώ μεταξύ των μελών της είναι οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και οι βουλευτές τοy ΠΑΣΟΚ κ.κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάκης Ρήγας και Κώστας Τριαντάφυλλος.
Ανάλογη στάση με αυτή του κ. Σηφουνάκη κράτησε και ο κ. Τέρενς Κουίκ.
Η ομιλία του Τέρενς Κουίκ, εστιάστηκε αποκλειστικά στο μείζον θέμα του Καλλικρατικού χωροταξικού επανασχεδιασμού, που αφορά τους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους Λέσβου, Κέρκυρας, Ρόδου, Σάμου και Κεφαλλονιάς.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ έκανε την εξής δήλωση:
«Το θέμα του Καλλικρατικού χωροταξικού επανασχεδιασμού στα πέντε μεγάλα νησιά, θα μπορούσε να έχει ήδη επιλυθεί. Υπάρχει η θέληση του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχει και η δεδομένη βούληση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Δυστυχώς, όμως δεν το επιτρέπει η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, με το ΠΑΣΟΚ να την εκβιάζει, αρνούμενο να ξεφύγει από το πρωτοφανές Δόγμα Ραγκούση «Κάθε νησί και ένας Δήμος».
Εξήγησα στον κ. Μιχελάκη, ότι μπροστά στον εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να θυσιάζει πέντε τεράστια νησιά, από τα οποία η Λέσβος και μόνο, ισούται σε έκταση με την Αθήνα + Θεσσαλονίκη και κάτι ακόμα.
Η τακτική του να δημιουργηθεί μια Υποεπιτροπή στη Βουλή, που θα δώσει τελικές λύσεις, είναι χρονοβόρες και με ρυθμούς ΠΑΣΟΚ, δεν θα προλάβει τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εξάλλου μία τέτοια συζήτηση σε Υποεπιτροπή θα ανοίξει την πελατειακή όρεξη Βουλευτών ηπειρωτικών περιοχών, που θα ζητήσουν επανασχεδιασμούς στα μέρη τους, με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα σε πανελλαδικούς εμφυλίους.
Υπενθύμισα στον κ. Μιχελάκη, την μεταστροφή του κ. Νίκου Σηφουνάκη, οποίος τότε είχε υπερψηφίσει με θετικά λόγια τον Νόμο Ραγκούση και τώρα είναι υπέρ της αλλαγής του.
Του υπενθύμισα επίσης ότι και στην Κέρκυρα, η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούσε στις αλλαγές, έβγαλε πολύ πρόσφατα ανακοίνωση και ζητά επανασχεδιασμό.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ακούγοντας τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, θα επιμείνουμε στον χωροταξικό νησιωτικό επανασχεδιασμό.
Το τελειωμένο και διαλυμένο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνά άλλο υπό την μέγιστη κάλυψη και προστασία της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά”.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος φέρεται πλέον να τάσσεται υπέρ της διάσπασης των ενιαίων δήμων.
Η απάντηση είναι πολύ πιθανόν ότι βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου, στην Ελαφόνησο του νομού Λακωνίας όπου και εκλέγεται. Πηγές αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής είναι (σφόδρα) υπέρ της επανασύστασης του Δήμου Βοιών και την προσάρτηση σε αυτόν της Ελαφονήσου που τώρα, με βάση την αρχή του Καλλικράτη «κάθε νησί και δήμος», είναι αυτόνομος δήμος. Έτσι, λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Γρηγοράκος σκέφτηκε ότι μαζί με το σπάσιμο μεγάλων νησιωτικών δήμων, όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα, η Ρόδος κλπ καταργηθεί και ο Δήμος Ελαφονήσου.
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεξαρτήτως πάντως του τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει σοβαρές διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια στο Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το απόγευμα της Τετάρτης είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Κ. Ζωντανό στην Συγγρού, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης.
Ο κ. Καρίκης είχε την ευκαιρία να μελετήσει τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης, που διενήργησε η Νέα Δημοκρατία και σύμφωνα με τις πληροφορίες η Συγγρού βλέπει θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του στις προσεχείς εκλογές στο Δήμο Ρόδου. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι του έγινε πρόταση και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αν και από τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε το απέκλεισε μιας και έχει εκφράσει σχετική επιθυμία του ο κ. Μ. Καμπουρόπουλος.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ακόμη μια σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου με τους Βουλευτές κ.κ. Β. Υψηλάντη και Μ. Κόνσολα. Οι δύο βουλευτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ του ενδεχομένου να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Καρίκης ενώ θετικό χαρακτήρισαν και το γεγονός ότι ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο κ. Καμπουρόπουλος. Η συζήτηση κατέληξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρόταση για την σύγκληση των κ.κ. Μ. Καμπουρόπουλου και Χ. Κόκκινου σε ενιαίο σχήμα.
Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον κ. Ζωντανό.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Συγγρού, παρότι θεωρεί θετικές τις ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις για τον κ. Γ. Χατζημάρκο, έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του. Αυτές εδράζονται κυρίως στο γεγονός ότι επιδιώκει συνεχώς να πείσει ότι είναι αντιμνημονιακός, αντισυστημικός και ότι καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική.
Εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός ότι οι Βουλευτές ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι υπάρχει πρόταση και από τη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου αν και η κ. Βενετοκλή ξεκαθάρισε ότι το μόνο έγγραφο που έχει αποστείλει είναι κατάσταση με τους φερόμενους ως υποψήφιους σε πρώτο και δεύτερο βαθμό πριν από ένα μήνα.