Η ζωή του στην Ελλάδα ξεκινάει το 1994, όταν αποφασίζει να φύγει από την πατρίδα του την Γιουγκοσλαβία που δοκιμαζόταν από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Γεννημένος στο Μαυροβούνιο και μεγαλωμένος στη Βοσνία, ο Jovan Mihajlovic ένιωθε ξένος στον ίδιο του τον τόπο, καθώς η σκληρή επίθεση των δυνάμεων καταστολής του ΝΑΤΟ έκανε την ζωή του εκεί πιο δύσκολη από ποτέ. Απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου με σημαντική εμπειρία στον χώρο του ποδοσφαίρου και της προπόνησης στη χώρα του, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ την μετακόμισή του στην Ελλάδα.
«Η πρόταση από την Ελλάδα ήταν πραγματικά ελπίδα φωτός και συγκεκριμένα από τον Ηρακλή Λάρδου, όταν μου προτάθηκε να αναλάβω την προπόνηση της Ακαδημίας της ομάδας. Έχω μόνο τα καλύτερα να θυμάμαι από την πανέμορφη Λάρδο και την ομάδα της. Ήταν η πρώτη φορά που δούλευα σε μία ξένη χώρα αλλά και για τα παιδιά ήταν οπωσδήποτε πρωτόγνωρο να προπονούνται από ξένο προπονητή».
Στην Κάρπαθο έρχεται ακριβώς πριν από δεκαεπτά χρόνια το 1996 όταν του ζητήθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του «Ποσειδώνα»: « Το 1996 ήρθα στην όμορφη Κάρπαθο για να αναλάβω την προπόνηση του «Ποσειδώνα». Πρώτος στόχος ήταν η ομάδα και κάθε Κυριακή προπονούσαμε, αμέσως μόλις ερχόμασταν από Ρόδο , τα παιδιά του νησιού. Και αξίζει να σας πω, ότι μπορεί να ήταν τότε μόνο μία φορά την εβδομάδα, αλλά σίγουρα γινόταν εκπληκτική δουλειά».
Η συνεργασία με τον « Ποσειδώνα» λήγει « απότομα» το 1997 και για αυτό το γεγονός αρκείται να δηλώσει: «Έφυγα πικραμένος … Και δεν είναι ότι διεκόπη η σχέση μου με τον «Ποσειδώνα». Είναι λογικό να συμβεί σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας . Είναι ο τρόπος που συμβαίνει».
Φεύγοντας από την Κάρπαθο , μεταβαίνει στην Αθήνα έχοντας στο μυαλό του να φύγει από την Ελλάδα: « Πραγματικά, ήθελα να επιστρέψω στην Γιουγκοσλαβία. Τα πράγματα όμως ήρθαν με τέτοιο τρόπο – εντελώς τυχαία- να μου γίνουν προτάσεις και να ξεκινήσει ένας κύκλος συνεργασιών, όπως προπονητής τερματοφύλακα στον Ολυμπιακό , στην ΑΕΚ και σε πολλές άλλες ομάδες … Εννοείται ότι αποκόμισα σπουδαίες εμπειρίες».
Και από την Αθήνα, ξανά στην Κάρπαθο: «Και από την Αθήνα με καλούν ξανά στην Κάρπαθο- μετά από δεκαεπτά χρόνια – και συγκεκριμένα από τον «Απόλλωνα» Βωλάδας που μου ζήτησαν να αναλάβω την ομάδα. Έχω επίσης να θυμάμαι τα καλύτερα και από αυτή τη συνεργασία από όλους τους παίκτες και φυσικά από τον Πρόεδρο τον κ. Πέτρο Βαρδαούλη».
Και από τον Απόλλωνα Βωλάδας, η διοίκηση του « Ποσειδώνα» τον καλεί να επιστρέψει αναλαμβάνοντας την Ακαδημία Ποδοσφαίρου: «Αποδέχτηκα με χαρά την πρόταση του «Ποσειδώνα» ως επαγγελματίας προπονητής, για να οργανώσω την Σχολή ποδοσφαίρου του και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ήρθα στο νησί για να «κλέψω» το ψωμί και τα λεφτά κάποιων άλλων… Είμαι πάνω από όλα επαγγελματίας και οποιαδήποτε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη».
Συνεπώς, η οργάνωση της Σχολής ποδοσφαίρου ξεκίνησε εδώ και τέσσερις μήνες περίπου και για αυτό ο προπονητής μας λέει: «Λόγω δικής μου θεωρίας, θεωρώ πιο εύστοχη τη λέξη Σχολείο Ποδοσφαίρου, αντί Ακαδημία. Γιατί πραγματικά είναι σχολείο, αφού στόχος μας δεν είναι μόνο να μεταδώσουμε στα παιδιά τις τεχνικές του ποδοσφαίρου, αλλά και να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητά τους. Για αυτό, ο προπονητής πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή και να είναι κοντά στα παιδιά. Γιατί πρωταρχικό ρόλο ακόμη και στο ποδόσφαιρο, παίζει η προσωπικότητα. Αγαπάμε τα παιδιά στην Ακαδημία και πάνω από όλα τα σεβόμαστε. Και λυπάμαι, γιατί ενώ τον περασμένο μήνα στην Ρόδο με την ομάδα των εφήβων πετύχαμε μέσα σε τρεις μέρες , τρεις νίκες, που ήταν πραγματικά μεγάλη επιτυχία των παιδιών, κάποιοι σχολίασαν – εξαιτίας κάποιων τραυματισμών – ότι δεν προσέξαμε τα παιδιά…. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λανθασμένη νοοτροπία… Ευτυχώς, έχω πάρα πολύ καλούς και ικανούς συνεργάτες όπως τον κ. Κώστα Μικροπαντρεμένο ο οποίος σπούδασε Φυσική Αγωγή στην Αμερική, τον κ. Γιάννη Σπανό, ο οποίος έχει αποκτήσει το δίπλωμα “C” UEFA και θέλω να πιστεύω, ότι θα έχουμε κάποια στιγμή και τον κ. Γιάννη Μαργαρίτη στο προπονητικό team, αφού έχει και αυτός το δίπλωμα “C” UEFA. Είναι σίγουρο, ότι ο « Ποσειδώνας «δεν θα έχει ποτέ έλλειψη από προπονητές Ακαδημιών».
Για το αν υπάρχουν παιδιά με ποδοσφαιρικό μέλλον, ο Mihajlovic Jovan υπογραμμίζει « Πολλοί είναι οι γονείς που με ρωτάνε για αυτό και απαντώ ότι το 10% είναι ταλέντο και τα υπόλοιπα όλα πολύ δουλειά».
Μήπως όμως για να γίνει ακόμη καλύτερη δουλειά χρειάζεται και καταλληλότερη υποδομή Το ερώτημα σαφώς και είναι ρητορικό και την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο προπονητής : « Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η Ακαδημία του « Ποσειδώνα» με 160 παιδιά! Έχουμε τμήματα pro junior, junior, προ- παιδικό, παιδικό, εφηβικό αλλά και γυναικεία ομάδα από 5 έως 25 ετών! Να σας πω ότι είμαι ευτυχής, γιατί προπονώ και παιδιά στην Όλυμπο και Διαφάνι κάθε Σαββατοκύριακο. Δουλεύουμε με φοβερή δύναμη. επίπεδο και όρεξη αλλά θα θέλαμε η προπόνηση όλων των τμημάτων να γίνεται στο Γήπεδο Πηγαδίων, με την προϋπόθεση να «ντυθεί» με χλοοτάπητα και να αποκτήσει και τον κατάλληλο φωτισμό. Δυστυχώς, το 5 επί 5 είναι κατάλληλο μόνο για τεχνικές ασκήσεις όχι για την διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου των τμημάτων. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να γίνουν στο Γήπεδο Πηγαδίων όσα προανέφερα για τα οποία ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. του «Ποσειδώνα» κάνουν μεγάλο αγώνα. Αν υλοποιηθούν, σας διαβεβαιώνω ότι η Ακαδημία της Καρπάθου θα γίνει μία από τις καλύτερες!».
Ο Jovan Μihajlovic πέρασε από πολλές Ακαδημίες και μεγάλων ομάδων μάλιστα. Η πορεία σαφώς δεν ήταν πάντα εύκολη και για αυτό δεν είναι τυχαία η φράση με την οποία κλείνει ο ίδιος τη συνέντευξη μας :
«Κανένας δεν μπορεί να με πληγώσει όσο μπορώ να τον συγχωρήσω».
(Δημοτικό Ραδιόφωνο Καρπάθου)