Στην απόσυρση της απόφασης για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών που επέτρεπε συνταγογράφηση αντιπυρετικών, ήπιων αναλγητικών και αναλώσιμων υλικών από νοσηλευτές προχώρησε το υπουργείο Υγείας μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου που κατηγόρησαν το υπουργείο για προεκλογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, η απόφαση αποσύρεται «προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς». Η κίνηση αυτή μπορεί να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ωστόσο «έβγαλε» στην αντεπίθεση τους νοσηλευτές που κάνουν λόγο για «αφύσικη επιρροή των ιατρικών συλλόγων στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας». Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) χαρακτηρίζει καταδικαστέα την «εσκεμμένη προσπάθεια των ιατρικών συλλόγων να θολώσουν τα νερά, επιθυμώντας διακαώς τη διαιώνιση των προνομίων τους», και εκφράζει τον φόβο ότι η απόσυρση της απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση των νοσηλευτών να εκτελέσουν πράξεις. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για μεροληψία υπέρ των γιατρών υπό τον φόβο του εκλογικού κόστους και καλεί τους νοσηλευτές «να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους εμπράκτως». Για δικαίωση κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει την κριτική στο υπουργείο, το οποίο κατηγορεί για «έλλειψη σοβαρότητας και προχειρότητα». Απαντώντας δε στην ΕΝΕ, δηλώνει ότι θεωρεί τους νοσηλευτές πολύτιμους συνεργάτες των γιατρών και διευκρινίζει ότι εξέφρασε αντιρρήσεις για την υπουργική απόφαση γιατί εκδόθηκε χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η γνώμη των ιατρικών φορέων.
Εν τω μεταξύ, μόνο ηλεκτρονικά θα πρέπει εφεξής να συνταγογραφούν φάρμακα σε κατόχους βιβλιαρίων απορίας οι γιατροί των νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ. Εως πρόσφατα οι συνταγές για τους απόρους ήταν χειρόγραφες, ενώ δεν απαιτείτο το ΑΜΚΑ των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε έλεγχο.
Σύμφωνα με προχθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, πλέον η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση ΑΜΚΑ και το βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για λόγους ταυτοπροσωπίας. Ο γιατρός θα έχει την ευθύνη καταχώρισης των στοιχείων του ασθενούς στην ειδική εφαρμογή-φόρμα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιλέγοντας, κατά την επεξεργασία του ασφαλιστικού τομέα, «Ταμείο Πρόνοιας». Η εκτέλεση των συνταγών γίνεται μόνο από φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία υπηρετούν οι γιατροί που συνταγογράφησαν. Εάν η συνταγογράφηση έγινε από γιατρό ΠΕΔΥ, τότε η εκτέλεση θα γίνεται στο φαρμακείο του νοσοκομείου αναφοράς της μονάδας του (με πρόσφατη υπουργική απόφαση καθορίστηκαν «νοσοκομεία αναφοράς» για κάθε μονάδα ΠΕΔΥ).
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας να διαθέτουν ΑΜΚΑ, που σημαίνει ότι οι αρμόδιες «εκδότριες» υπηρεσίες των δήμων εκδίδουν το βιβλιάριο μόνο κατόπιν προσκόμισης του ΑΜΚΑ. Για όσους κατέχουν ήδη βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν ΑΜΚΑ, τα νοσοκομεία εκτελούν για τελευταία φορά τις συνταγές και ενημερώνουν τους δικαιούχους περί της υποχρέωσής τους να εκδώσουν ΑΜΚΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ