Σε ένα στενό επιτελείο συνεργατών που είναι πλάι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε μια αποτελεσματική ομάδα επικοινωνίας, οφείλεται το σύνολο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου, από την προκήρυξη των εκλογών και μετά, όλοι εργάζονται πυρετωδώς. Το πρόσταγμα δίνουν ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Η καρδιά των εκλογών όμως είναι οι νέοι που «στρατεύτηκαν» για τη νίκη, με πρώτο και καλύτερο τον υπεύθυνο επικοινωνίας Τάσο Κορωνάκη.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το αύριο έγινε από τρεις νέους ανθρώπους που βρίσκονται νυχθημερόν στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα κι επιλέξαμε να παρουσιάσουμε. Τους συνδέουν μάλιστα κοινά πολιτικά οράματα αλλά και φιλία ετών. Πρόκειται για τον 32χρονο νομικό του σύμβουλο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον διπλωματικό του συνεργάτη Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον «επί των θρησκευτικών ζητημάτων» Ευστάθιο Λιανό-Λιάντη.
Ο Δημήτρης προετοιμάζει το νομικό έδαφος της νέας κυβέρνησης όταν αυτή προκύψει, ο Βαγγέλης τις διεθνείς σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και ο Ευστάθιος έχει χτίσει ήδη τις γέφυρες μεταξύ Αριστεράς και Ορθοδοξίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γνωρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Νεολαία του Συνασπισμού, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γραμματέας της Νεολαίας. Στη συνέχεια το 2005 αυτή τη σκυτάλη την πήρε ο κ. Τζανακόπουλος και την κράτησε μέχρι το 2010.
Τεχνική δουλειά
«Εχω ζήσει πολλές εκλογές, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικό. Υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και μια έντονη προσμονή ως προς αυτό. Ο κόσμος κρατάει την ανάσα του και περιμένει το καινούργιο», μας λέει ο νομικός σύμβουλος του προέδρου, συμπληρώνοντας:
«Η δουλειά μου είναι αρκετά τεχνική αυτή την περίοδο. Εχει σχέση με την προετοιμασία των πρώτων ημερών εν όψει πιθανής κυβέρνησης. Γίνεται χαρτογράφηση πεδίου για να είμαστε προετοιμασμένοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα, από τον περασμένο Ιούλιο που ανέλαβε τον ρόλο του διπλωματικού συμβούλου, στα ταξίδια του. Ο 36χρονος Βαγγέλης ήρθε στην Αθήνα να βοηθήσει τον φίλο του Αλέξη, από την Αγκυρα όπου υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία τα τελευταία τρία χρόνια.
Ηταν μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού με γραμματέα τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και ένας από τους ελάχιστους αριστερούς διπλωμάτες.
Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Ως διπλωμάτης εργάστηκε στις διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα. Προέρχεται από αστική οικογένεια και είναι γιος πρέσβη.
Ο άνθρωπος που έστρωσε όμως τον δύσκολο δρόμο Αριστεράς – Εκκλησίας ήταν ο επίσης 36χρονος υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ, Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης. Σε αυτόν πιστώνεται αυτή η προσέγγιση, και μάλιστα ο ίδιος με τον βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη (υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκεύματα), επισκέφθηκαν και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ συγχρόνως πήγαν και στο Αγιον Ορος, πριν από την έλευση του Αλέξη Τσίπρα.
Τον Ιανουάριο του 2013, ο ίδιος έκανε μια ανατρεπτική εισήγηση σε συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Εκκλησία και Αριστερά». Μίλησε με θέμα «Ο κόκκινος Θεός – Μια Θεολογική Ανάγνωση της Ιστορίας του Σοσιαλισμού».
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ
«Δεν πήραμε διαφημιστικές και δουλέψαμε με εθελοντές»
Τον πρώτο λόγο στην καμπάνια είχε ο Τάσος Κορωνάκης, από τα χέρια του οποίου περνούσαν σχεδόν τα πάντα. Ομως επειδή ο ίδιος αρέσκεται να δουλεύει μόνο συλλογικά, στην ομάδα του βρίσκουμε τον Ηλία Χρονόπουλο που ήταν υπεύθυνος για τα social media, τη Λίνα Θεοδώρου που ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική επιμέλεια κάποιων σποτ, τον έμπειρο στα τηλεοπτικά-δημοσιογραφικά Θοδωρή Μιχόπουλο και μια πλειάδα συνεργατών τους που εργάστηκαν όλοι για όλα.
Νέοι άνθρωποι, αλλά και ορισμένοι έμπειροι παλιοί, αποτελούν τον άτυπο κύκλο εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα… Αυτοί στέκονται κοντά του «βρέξει – χιονίσει».
«Συνεργαστήκαμε με μια σειρά επαγγελματιών για τα διαφημιστικά μας σποτ, τα διαδικτυακά μας και εν γένει για την καμπάνια. Δεν πήραμε διαφημιστικές, τα κάναμε όλα με τα νέα παιδιά, τους φοιτητές και τους εθελοντές μας.
Το σύνθημα “Η ελπίδα έρχεται” το εμπνευστήκαμε από το ιστορικό σύνθημα της καμπάνιας που έκαναν στη Χιλή ενάντια στη χούντα του Πινοσέτ, με αφορμή το δημοψήφισμα του 1988. Η δική μας καμπάνια δεν κοιτάζει πίσω, αλλά μπροστά. Κι όπως έκαναν και οι Χιλιανοί, δεν στεκόμαστε στον πόνο που ζήσαμε, αλλά στη χαρά που θα ζήσουμε αν κερδίσουμε όλοι μαζί. Μέχρι την τελευταία στιγμή, τριγυρίζει στο μυαλό μου η φράση ”τι άλλο μπορώ να κάνω”…», λέει ο 39χρονος Τάσος Κορωνάκης, που όπως μας λέει με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέονται με σχέση εμπιστοσύνης, από την εποχή της νεολαίας ακόμη.
Ο Ηλίας Χρονόπουλος ήταν η ψυχή του Ιντερνετ και όλης της ψηφιακής διαδικτυακής επικοινωνίας.
«Χτυπούσαν» 15άωρα
«Το σποτ για το χρέος ήταν πρώτο σε χτυπήματα στο you tube. Μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο είχε η διαφήμιση με τους νέους που συζητούσαν… εγώ θα αλλάξω χώρα, κι εγώ θα αλλάξω τη χώρα. Επίσης η συνέντευξη του Αλέξη στο twitter ανέβασε το ενδιαφέρον του κόσμου στο κόκκινο».
Δεκάδες νέα παιδιά της δημιουργικής ομάδας, μεταξύ των οποίων η γραφίστρια-art director, Χρυσαυγή Δασκάλα, με τη Λίνα Θεοδώρου και τον Θοδωρή Μιχόπουλο, από τα χαράματα ως αργά τη νύχτα, «χτυπούσαν δεκαπεντάωρα» πλάι στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.
΄Εθνος