Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Ο τόπος χρειάζεται πολιτικό ρεαλισμό στις αποφάσεις με κριτήριο το σήμερα και όχι με τις ιδεοληψίες, τα ευχολόγια και προπαντός το λαϊκισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν κυβερνά για τα βουνά, τα λαγκάδια και τους ποταμούς. Αυτά θα παραμείνουν. Το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι της χώρας αυτής, τι αριθμός θα παραμείνει στη ζωή για να μπορέσει να δει ξανά το φως».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μαντάς, αναφερόμενος την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ αναφέρεται στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τονίζει ότι θα γίνουν αιτία να « σβήσει» το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.
«Το ασφαλιστικό έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά δεν διαθέτει προοπτική και βιωσιμότητα για το μέλλον. Επίσης δεν έχει γίνει για αυτό αναλογιστική μελέτη. Θα πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει στη θέση του ένα άλλο», τονίζει ο κ. Μαντάς και προσθέτει ότι εξαιτίας των αλλαγών όλοι οι νέοι επιστήμονες θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μαντάς δηλώνει ότι οι προβλέψεις της Oxford Economics για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες και δείχνουν ύφεση κατά 2,9% για το 2016.
Ο κ. Μαντάς αναφέρεται και στην ανάδειξη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ και δηλώνει:
«Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύω, ότι κατανοεί κάτι σημαντικό: Ότι η διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό και τον ερασιτέχνη της πολιτικής είναι η λήψη μέτρων όχι την ώρα που πρέπει αυτά να φέρουν αποτελέσματα, αλλά κατά τη χρονική στιγμή, με τη στιγμή που μπορούν να αποδώσουν».
Η συνέντευξή του κ. Χρήστου Μαντά, αναλυτικά:
• Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου για το ασφαλιστικό στους επιστημονικούς φορείς και κυρίως στους γιατρούς;
Οι γιατροί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας αλλά και οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υγιείς επιχειρήσεις που παρέμειναν ακόμα όρθιες σε αυτή τη λαίλαπα και είναι οι μοναδικοί που συνεισφέρουν ακόμη στην πραγματική οικονομία, και στις νέες θέσεις εργασίας, πεθαίνουν οριστικά, χωρίς καμιά άλλη πιθανότητα προσεχούς ανάστασης, όχι με τα τρία αλλά και με άλλα 13 μνημόνια. Φαίνεται ανέκδοτο το ύψος των φόρων και των εισφορών που θα φθάνει και το 75-80% του εισοδήματος τους, αλλά δεν είναι. Ο οικονομικός αφορισμός της υγιούς επαγγελματικής δραστηριότητας της ιδιωτικής υγείας, είναι πράξη ιδιαίτερα κακόβουλη, αντιαναπτυξιακή και θα προκαλέσει βαθύ ανεπανόρθωτο πλήγμα στο ΑΕΠ της χώρας και τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Τραγικές θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία της ήδη τραυματισμένης βαριά Ελλάδας με κατακόρυφη εκτόξευση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Ο ακραιφνής διωγμός των μικρομεσαίων ιατρείων και επαγγελματιών με την ληστρική απαλλοτρίωση πάνω από το 80% του εισοδήματός τους, αποτελεί αντισυνταγματική πράξη βίαιης αναδιανομής του κεφαλαίου, με χαρακτήρες οικονομικής γενοκτονίας των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών. Είναι πρωτοφανής και ανήκουστη για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα η λογική των μέτρων αυτών που δεν εφαρμόστηκαν ούτε ακόμα την εποχή του «σιδηρού παραπετάσματος» των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το υλικό εφαρμογής τους θα γίνει όχι με πολίτες αλλά με τους νέους δουλοπάροικους του 21ου αιώνα που θα δίνουν όλο τον καθημερινό κάματο της εργασιακής τους ζωής σε ένα νέο κράτος που διαμορφώνει η αριστερά και θα υπερβαίνει σε λίγο ακόμη και την κομουνιστική ιδεολογία τύπου Κούβας ή της Βόρειας Κορέας.
• Τελικά ήταν βιώσιμο ή όχι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας; Για ποιούς λόγους πιστεύετε ότι έγιναν τόσο μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τους πάντες;
Θα σας μιλήσω για το ταμείο των υγειονομικών το τέως ΤΣΑΥ. Πρώτα – πρώτα ήταν ένα ταμείο χωρίς την τριμερή συνταγματική χρηματοδότηση όπως τα υπόλοιπα άλλα. Ότι χρήματα υπήρχαν στα αποθεματικά του, ήταν από τις εισφορές των υγειονομικών και συγκεκριμένα των ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων .Το 2012 με περίπου 120.000 ασφαλισμένους και έτος ίδρυσης το 1932 είχαμε αποθεματικά 900 εκατ. Ευρώ, όλα δικά μας. Η δυνατότητα ελάχιστης πλήρους σύνταξης μπορούσε να φτάσει τις 3.500-4.000 ευρώ το μήνα με βιωσιμότητα μεγάλη αφού διατηρούσαμε μια αναλογία 1 συνταξιούχου προς 5 εργαζόμενους χωρίς κάποιο πρόβλημα ρευστότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ιατροί αργούν να βγουν στη σύνταξη ενώ έχουμε την μικρότερη μέση ηλικία στους θανάτους. ‘Έτσι δεν είχαμε ανάγκη κανέναν και το ταμείο μας λειτουργούσε πάντα στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των ασφαλισμένων του και χωρίς καμιά πιθανότητα εισφοροδιαφυγής, τόσο από τους ιατρούς του ΕΣΥ, όσο και από τους αυτοαπασχολούμενους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Πόσα είναι σήμερα τα χρήματά μας; Είναι μόλις 130 εκατομμύρια ευρώ.
Ληστεύθηκαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τα δομημένα ομόλογα δυο φορές, με το ΛΑΦΚΑ, με το περίφημο PSI του 2012 και με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Όλα αυτά έγιναν γιατί το ελληνικό κράτος είναι το πλέον αναξιόπιστο και ληστρικό που υπάρχει στην Ευρώπη και η εκάστοτε εξουσία αντί να θέλει την ευημερία των πολιτών της, θέλει την γιγάντωση του κόμματος και των στελεχών της.
• Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου ή ελαφρύνσεις που μπορεί να γίνουν δεκτές από τους θεσμούς και γιατί;
Καταρχήν, οι θέσεις όλων μας, όχι μόνο η δική μου, είναι ότι το ασφαλιστικό έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά δεν διαθέτει προοπτική και βιωσιμότητα για το μέλλον. Επίσης δεν έχει γίνει για αυτό αναλογιστική μελέτη. Άρα, θα πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει στη θέση του ένα άλλο. Αυτή είναι η θέση όλων των επιστημονικών φορέων. Το ασφαλιστικό θα πρέπει να βοηθάει, οπωσδήποτε, τους νέους επιστήμονες αλλά και τους παλιούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και έχουν πληρώσει πάρα πολλά χρήματα στο ταμείο με σκοπό την αλληλεγγύη για τις επόμενες γενεές. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εκείνο που θα πετύχουμε είναι να επισπεύσουμε τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Έτσι το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα του μέλλοντος θα αποτύχει , αφού θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι. Επί της ουσίας λοιπόν δεν θα υπάρχει.
• Αισιοδοξείτε ότι θα έχουν καλύτερες παροχές υγείας οι πολίτες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση;
Η χαριστική βολή για την κατάρρευση της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας έρχεται σε μία εποχή όπου δεν είναι έτοιμες οι δημόσιες δομές και τα δημόσια Νοσοκομεία να καλύψουν το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού. Ακάλυπτοι θα μείνουν οι ασφαλισμένοι σε μεγάλο εύρος υπηρεσιών υγείας. Δεν αξίζουν παρά συγχαρητήρια στους ενορχηστρωτές αυτού του «μονόπρακτου» δράματος.
Η φτωχοποίηση των ιατρών ενθρονίζει πολυεθνικά μεγαλοεπιχειρηματικά μονοπώλια μέσω της υπαλληλοποίησης φτηνού ιατρικού δυναμικού, με συνοπτικές και άμεσες διαδικασίες. Αυτό που δεν επέτρεψε ο νεοφιλελευθερισμός, το εγκαθιδρύει ο ιδεοληπτικός «αυτιστικός κρατισμός της δυο φορές αριστεράς».
Με την ύπαρξη χιλιάδων ανασφάλιστων ιατρών, ανήμπορων να καταβάλουν τις ήδη υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές πάμε για τα χειρότερα . Ο ΙΣΡ π.χ. έχει 80 ανασφάλιστους ιατρούς στα 520 μέλη του. Η αντισυνταγματική και η ανήθικη αυτή διασύνδεση των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών εισφορών με το εισόδημα, χωρίς την ανταποδοτικότητα των χρόνων και των εισφορών κατασπαράσσει κάθε θεμελιωμένο δικαίωμα επαγγελματικής αξιοπρεπούς διαβίωσης,.
Καταδικάζει τους ιατρούς σε συντάξεις πείνας και εισφορές κομουνιστικού τύπου χωρίς να έχουμε όμως Μαρξιστικό καθεστώς και κοινωνικές παροχές.Τέλος, δεν θα πρέπει να ανεχθούμε την προγραμματισμένη λεηλασία του αυτοχρηματοδοτούμενου ΕΤΑΑ-ΤΥ (ΤΣΑΥ), με την κλοπή και την υφαρπαγή των αποθεματικών του, της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του. Εμείς θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της τελειωτικής καταστροφικής επιδρομής στο ταμείο μας.
• Πώς βλέπετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις και να ζητούν και άλλα μέτρα; Πόσο αισιοδοξείτε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Oxford Economics για την ελληνική οικονομία η οποία προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% για το 2016.
Η έκταση των επιπτώσεων της αβεβαιότητας του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων δεν έχουν μετρηθεί ακόμη με ακρίβεια. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους ενόψει μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ. Αυτό όμως μεταφράζεται σε χαμηλότερη κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 είχαν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, προβλέπω μία απότομη μείωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση που απαιτείται από το πρόγραμμα προσαρμογής θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περαιτέρω ύφεση. Σας υπενθυμίζω ότι το κράτος χρωστά 7 δις στους πολίτες ενώ έχει έλλειμμα στο ασφαλιστικό 1,8 δις και πάει να το καλύψει με το εφιαλτικό σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή. Αποφεύγουν να αναφέρουν ότι έχουν «παγώσει» 400.000 αιτήσεις για σύνταξη με κόστος άλλα 6 δις τον Φεβρουάριο ότι χρειάζεται 1,6 δις, τον Μάρτιο επίσης 1,6 δις τον Ιούλιο, πρέπει να πληρώσει στους δανειστές μας 3,6 δις εκ των οποίων τα 2,3 αφορούν ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του 2016 θα χρειάζεται περίπου 1 δις κάθε μήνα. Δεν αισιοδοξώ αλλά τρέμω όπως και όλοι οι ‘Έλληνες.
• Πιστεύετε πως μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση ειδικά αν ξεπεράσει τον σκόπελο του ασφαλιστικού;
Αυτό μόνο ο Θεός το ξέρει. Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε εκλογές, ούτε δημοψηφίσματα. Ο τόπος χρειάζεται πολιτικό ρεαλισμό στις αποφάσεις με κριτήριο το σήμερα και όχι με τις ιδεοληψίες, τα ευχολόγια και προπαντός το λαϊκισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν κυβερνά για τα βουνά, τα λαγκάδια και τους ποταμούς. Αυτά θα παραμείνουν. Το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι της χώρας αυτής, τι αριθμός θα παραμείνει στη ζωή για να μπορέσει να δει ξανά το φως .
• Από τις 10 Ιανουαρίου στο τιμόνι της ΝΔ βρίσκεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιά είναι η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής;
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύω ότι κατανοεί κάτι σημαντικό: Ότι η διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό και τον ερασιτέχνη της πολιτικής είναι η λήψη μέτρων όχι την ώρα που πρέπει αυτά να φέρουν αποτελέσματα, αλλά κατά τη χρονική στιγμή, με τη στιγμή που μπορούν να αποδώσουν. Έχει μεγάλη οξυδέρκεια και πιστεύει ότι η ούτως ή άλλως η εφαρμογή του Μνημονίου μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα με καθαρά φιλελεύθερη πολιτική, πιστεύοντας στον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα, επίσης πιστεύοντας ότι το κέρδος των μεσαίων επιχειρήσεων θα φέρει θέσεις εργασίας, εισόδημα στα ασφαλιστικά ταμεία και αύξηση του ΑΕΠ.Παράλληλα πιστεύει ότι το κράτος έχει αποτύχει στη διαχείριση αρκετών ζητημάτων και έχει βλάψει πολύ το κοινωνικό σύνολο. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να γίνει ξανά παραγωγικός. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει στο κρατικισμό και στη μεταχουντική κουλτούρα της δεκαετίας του 80 και του 90 που εκ των πραγμάτων και της ιστορίας έχει αποτύχει παταγωδώς . Αυτό πληρώνουμε τώρα. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του γραμματέα της νεολαίας του για το ΕΑΜ ΕΛΑΣ και το δίκαιο των διορισμών. Αυτή είναι η αριστερή κουλτούρα διακυβέρνησης της χώρας σήμερα. Το πρώτο βήμα σε μια αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι να αποφασίσεις πώς και προς τα πού θα αναπτυχθείς. Είναι να αποφασίσεις τι θα εγκαταλείψεις.