Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Το 2016 θα είναι έτος κινητοποιήσεων εφόσον συνεχιστεί η εφαρμογή πολιτικών που θίγουν τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εκτός από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό έχουν δρομολογηθεί μέτρα που θέτουν στο περιθώριο τον συνδικαλισμό».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ.Σάββας Χατζησάββας με αφορμή την ένταση που προκαλούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα απαράδεκτο νομοθέτημα. Ζητήσαμε ήδη να αποσυρθεί γιατί θα προκαλέσει πολλά δεινά αφού θίγει άμεσα τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους. Να συνταχθεί ένα άλλο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζόμενων και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος», δηλώνει ο κ. Σάββας Χατζησάββας.
Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Χατζησάβας δηλώνει:
«Δεν έγινε κάποια κίνηση από το οικονομικό επιτελείο που να δημιουργεί αισιοδοξία. Τίθενται σε εφαρμογή μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Το κράτος επιτίθεται σε κάθε τι παραγωγικό. Όλες αυτές οι κινήσεις δεν μου προκαλούν αισιοδοξία».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές ξανά ο κ. Χατζησάββας υπογραμμίζει ότι η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός, να οδηγεί στην ανάπτυξη και να μην ρίχνει τα βάρη σε αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο.
Η συνέντευξη του κ. Σάββα Χατζησάββα, αναλυτικά:
• Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα;
Έχουμε να κάνουμε με ένα απαράδεκτο νομοθέτημα. Ζητήσαμε ήδη να αποσυρθεί γιατί θα προκαλέσει πολλά δεινά . Θα μειωθούν όλες οι συντάξεις και θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Το νομοσχέδιο θίγει άμεσα τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους. Πρέπει να αποσυρθεί και να συνταχθεί ένα άλλο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζόμενων και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
• Πολλά λέγονται για τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοσθούν για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ποιά είναι η άποψη σας;
Με το νέο σύστημα γίνεται τρικ στον υπολογισμό όλων των κύριων συντάξεων. Αν προκύψει διαφορά ονομάζεται «προσωπική διαφορά» που θα χορηγείται στον εκάστοτε δικαιούχο μέχρι το 2018. Μετά θα καταργηθεί. Πιστεύω ότι χρειάζεται σοβαρή συζήτηση όχι για την περικοπή των παροχών αλλά για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μειώνονται οι παροχές χωρίς να προβλέπεται αύξηση των εισροών στο σύστημα. Εμείς λέμε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και η συμπλήρωση από το κράτος των πόρων που χρειάζονται για να γίνει βιώσιμο.
• Τελικά ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα καθώς και για αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται;
Όταν έχουν λεηλατηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι σαφές πως το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δημευθεί από το κράτος και μετά να γίνει εκ νέου συζήτηση για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.
• Πιστεύετε πως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο; Αν ναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;
Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ψηφιστεί η όχι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης φοβάμαι ότι μπορεί να κατατεθούν και χειρότερες προτάσεις. Δεν ξέρω αν η Βουλή θα αντέξει αυτό το βάρος. Θα πρέπει και η τρόικα και η κυβέρνηση να προβληματιστούν και να αποσύρουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
• Το ΕΚΡ θα λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις;
Θα συμμετέχει το ΕΚΡ στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνεργασία με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων για να πραγματοποιηθεί μεγάλη κινητοποίηση που θα στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση πως και η Ρόδος αντιστέκεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό θα είναι ο προάγγελος και άλλων κοινοποιήσεων αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιο νόμου.
Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΕΚΡ με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας . Στόχος να πετύχει η κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου
• Ποια θέματα συζητήσατε με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ στην Αθήνα;
Στη συνάντηση συζητήσαμε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας. Ζητήσαμε να οργανωθεί καλύτερα η επιθεώρηση εργασίας ώστε να αποδώσει καλύτερα. Αίτημά μας είναι να διοριστεί τεχνικός επιθεωρητής στη Ρόδο και να έρθουν στη Ρόδο κλιμάκια ελεγκτών για να εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
• Θα είναι έτος κινητοποιήσεων το 2016;
Βλέπετε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Έρχονται αλλαγές στο νόμο που αφορά το συνδικαλισμό τις συλλογικές συμβάσεις τις ομαδικές απολύσεις. Το 2016 θα είναι έτος κινητοποιήσεων εφόσον συνεχιστεί η εφαρμογή πολιτικών που θίγουν τους εργαζόμενους.
• Οι κινήσεις που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σάς δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας;
Δεν έγινε κάποια κίνηση από το οικονομικό επιτελείο που να δημιουργεί αισιοδοξία. Τίθενται σε εφαρμογή μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Το κράτος επιτίθεται σε κάθε τι παραγωγικό. Όλες αυτές οι κινήσεις δεν μου προκαλούν αισιοδοξία.
• Πιστεύετε πως θα διεξαχθούν και πάλι εκλογές;
Δεν χρειάζεται να γίνουν και πάλι εκλογές. Να μην ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός να οδηγεί στην ανάπτυξη και να μην ρίχνει τα βάρη σε αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο.
• Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν και στην αυτοδιοίκηση καθώς και πάλι θα συναφθεί σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή των απορριμάτων;
Λύση δεν μπορεί να δοθεί με την ιδιωτικοποίηση. Θα είχαν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα όταν έληξε η σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και ιδιωτικής εταιρείας αν δεν υπήρχε η Διεύθυνση Καθαριότητας.
Αντί να δίνονται χρήματα σε ιδιωτικές εταιρείες θα έπρεπε η συγκεκριμένη υπηρεσία να ενισχυθεί με προσωπικό . Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας.