Ειδήσεις

ΠΟΥ για τον κοροναϊό: Νωρίς για να κρίνουμε εάν υπάρχει θέμα παγκόσμιου συναγερμού

«Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε εάν ο κοροναϊός συνιστά κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τέντρος Ανταμόν ομολόγησε ότι η Επιτροπή ήταν ξανά διχασμένη στο αν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, συνιστά κατάσταση διεθνούς συναγερμού.

«Ας μη γελιόμαστε, είναι μια επείγουσα κατάσταση για την Κίνα. Αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη ένα παγκόσμιο περιστατικό συναγερμού για την υγεία. Μπορεί ωστόσο να καταστεί», είπε ο πρόεδρος του Π.Ο.Υ ο οποίος εκτίμησε ότι η Κίνα έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιθορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στου Ουχάν και σε άλλες πόλεις: «Ελπίζουμε να είναι αποτελεσματικά και να μη χρειαστεί να διαρκέσουν πολύ», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο ή στον ταξιδιωτικό τομέα», είπε ακόμη ο κ. Τέντρος.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Ουχάν, και έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει 18 θανάτους και περισσότερα από 650 κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η ταχύτητα μετάδοσης του ιού θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών του Κινέζικου νέου έτους, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό επειδή είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζουν οι υγειονομικές αρχές πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Και επειδή ο ιός είναι καινούργιος, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία στον νέο ιό.

Αυτά είναι που γνωρίζουμε μέχρι τις 22:10 το βράδυ Πέμπτης:

Στον τελευταίο απολογισμό, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως έχουν καταγραφεί 634 κρούσματα στην Κίνα. Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει 18 θανάτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από ένα. Οι ασθενείς είτε είναι κάτοικοι της Ουχάν, είτε επισκέφθηκαν πρόσφατα την πόλη.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα: Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.

Στην Ιταλία, μια γυναίκα που επέστρεψε από την Κίνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αφού παρουσίασε πυρετό και βήχα. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις ωστόσο τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχει από τον νέο ιό.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας.

Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.

Ο προηγουμένως άγνωστος ιός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε μια αγορά ζώων στην Ουχάν. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές ο ιός μεταλλάσσεται ενώ υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης του μέσω της αναπνευστικής οδού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου