Ρεπορτάζ

Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την Περιφέρεια

Το «Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» θα συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο, στην συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο στις 27 Ιανουαρίου 2020, ηµέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.µ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ.

Στην πολυσέλιδη εισήγησή του, ο προϊστάμενος της Αυτ. Δ/νσης Πολ. Προστασίας κ. Θανάσης Δρόσος, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Με βάση τα προβλεπόμενα οι Περιφέρειες καλούνται να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων έως το τέλος Ιανουαρίου 2020 με τη σύνταξη του Σχεδίου της Περιφέρειας, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο όσον αφορά στη δομή και στο περιεχόμενο με την 1η Έκδοση του ανωτέρω Γενικού Σχεδίου. Ο βασικός σκοπός του Σχεδίου αυτού, είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για:
– Την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και στην άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών λόγω της εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και
– Την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους και πραγματοποίηση δράσεων που έχουν ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο παρόν εξειδικεύεται το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων, καθώς προσδιορίζονται το ανθρώπινο δυναμικό (οργανικές μονάδες) και οι πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση τους ανά δράση Πολιτικής Προστασίας. Η βασική φιλοσοφία αυτού του Σχεδίου είναι να απαντηθούν με σαφήνεια τα πέντε ερωτήματα (ποιος ενεργεί, τι θα ενεργήσει, πότε θα ενεργήσει, που θα ενεργήσει και γιατί θα ενεργήσει).
Αναλυτικότερα:
– Προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
– Δρομολόγηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
– Συντονισμένη δράση των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
– Εναρμόνιση του σχεδιασμού όλων των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το παρόν σχέδιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ –
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Στο Υδατικό Διαμέρισμα Νήσων Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα στις λεκάνες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου έχουν καταγραφεί πενήντα τέσσερα (54) περιστατικά πλημμυρών, από τα οποία τα χαρακτηρίστηκαν σημαντικά τα είκοσι επτά (27). Με βάση την χωρική κατανομή των πλημμυρικών επεισοδίων τα περισσότερα έχουν σημειωθεί στο Δήμο Ρόδου (24 πλημμυρικά γεγονότα), πέντε (5) επεισόδια έχουν καταγραφεί στη Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, (τέσσερα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ένα στο Δήμο Αμοργού), πέντε (5) πλημμυρικά γεγονότα στο Δήμο της Κω, τρία (3) στη Περιφερειακή Ενότητα της Καρπάθου, τρία (3) στης Θήρας, από δύο στις Περιφερειακές Ενότητες Άνδρου, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Πάρου και από ένα (1) πλημμυρικό γεγονός καταγράφεται στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Σύρου και Τήνου. Σε ότι αφορά τα σημαντικά πλημμυρικά επεισόδια, τα περισσότερα έχουν σημειωθεί στο Δήμο Ρόδου με 6 πλημμυρικά γεγονότα και στο Δήμο της Κω με 4 πλημμυρικά γεγονότα.

Οι ξαφνικές ή αιφνίδιες πλημμύρες, με κύριο χαρακτηριστικό την ραγδαία εξέλιξή τους, είναι το πιο συνηθισμένο είδος πλημμύρας. Οι ξαφνικές πλημμύρες ή αιφνίδιες πλημμύρες έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές (οδικό δίκτυο, κλπ), αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατοικίες κλπ. και έχουν θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές (παράσυρση πεζών και οχημάτων, κλπ). Επίσης, η εκδήλωση ενός πλημμυρικού φαινομένου δύναται να προκαλέσει επαγόμενες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, όπως κατολισθητικά φαινόμενα, διαρροή επικίνδυνων υλικών, τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη, καταστροφές στις υποδομές της χώρας και άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει.

Στην εισήγηση, περιγράφονται ακόμη: α) Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων, β) οι Ρόλοι, Αρμοδιότητες και κύριες δράσεις της Π.Ν.Αι. για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, γ) Σύστημα κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας ΠΝΑι δ) Επικοινωνίες – Ροή πληροφοριών ε) Σύστημα κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας – Συντονιστικές οδηγίες υλοποίησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας, στ) Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. ζ) Υποστήριξη Σχεδίου – Εξέλιξη και η) Έγκριση και έναρξη ισχύος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου