Εργασιομανής και γνώστης των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων με παρακαταθήκες έργου και προσφοράς στην πολιτεία με πιο γνωστή δημιουργία του TAXIS. Κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού και αναμένει οι καρποί της δουλειάς του να φανούν φέτος, χρονική στιγμή που ξεκινάει και το 10ετές στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού τουρισμού.
Βρεθήκατε την εβδομάδα αυτή στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και συνεδρίασε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τελικά βλέπετε να βρίσκει η πρόταση του Πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Η πρόταση αυτή έχει ήδη επιτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του σκοπού της. Υπάρχουν δύο σημεία. Το πρώτο είναι ότι χρειάζεται να έχουμε ένα πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί, ένα πιστοποιητικό με κοινά πεδία και με κοινή μορφή. Αυτό πρότεινε ο Πρωθυπουργός. Η συζήτηση για τις τεχνικές προδιαγραφές θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί- ελπίζουμε πολύ σύντομα- στο επίπεδο της Κομισιόν με θετικά αποτελέσματα. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι η συζήτηση για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξιδιωτικούς λόγους. Προφανώς από τη στιγμή που θα υπάρξει το υγειονομικό πιστοποιητικό, κάθε χώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και να επιτρέπει σε όποιον διαθέτει αυτό το πιστοποιητικό να εισέλθει σε αυτήν χωρίς να χρειαστεί καραντίνα. Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι να κάνει η Ευρώπη ένα βήμα παραπέρα και να έχουμε κοινά πρωτόκολλα ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Στη Μαδρίτη όπου βρέθηκα στο πλαίσιο των εργασιών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΤ, η ελληνική πρόταση είχε θετική ανταπόκριση και από τον Γραμματέα του ΠΟΤ αλλά και από ομολόγους μου. Τη Δευτέρα παρουσίασα την πρότασή μου ως Πρόεδρος της τεχνικής ομάδας της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, παρουσία και της ΙΑΤΑ, και την επόμενη μέρα ανακοίνωσαν τη στήριξη στην πρόταση του Πρωθυπουργού, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα, κ. Ντιγριντάκη. Η επανεκκίνηση του Τουρισμού είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Θα μπορεί κάποιος ταξιδιώτης να επισκεφτεί τη χώρα μας ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει ή όχι το εμβόλιο;
Είναι πρώιμο να δώσω μια τέτοια απάντηση διότι τα πρωτόκολλα αυτά προϋποθέτουν συνεννόηση σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω, είναι η σκιαγράφηση της δικής μας πρότασης και το πώς πιστεύουμε εμείς, ως Υπουργείο Τουρισμού και ως ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν τα ταξίδια. Ένα κομμάτι του πληθυσμού, ολοένα και πιο μεγάλο ως ποσοστό, όντας εμβολιασμένο, δε θα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν τις ελάχιστες των υποχρεώσεων σε σχέση με τα ταξίδια. Οι υπόλοιποι θα έχουν κάποιες υποχρεώσεις σε σχέση με τον έλεγχο, το τεστ πριν από το ταξίδι, ενδεχομένως, να υπόκεινται σε κάποιον δειγματοληπτικό έλεγχο. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όπως πχ απαγορεύσεις πτήσεων ή καραντίνα, που λειτουργούν αποτρεπτικά για τον ταξιδιώτη.
Ποια είναι η στόχευση για φέτος; Πού έχετε βάλει τον πήχη στο Υπουργείο Τουρισμού;
Όσο ακόμα η πανδημία δημιουργεί ένα θολό τοπίο και μια γενικευμένη ανασφάλεια, ο φετινός πήχης είναι ο πήχης της ποιότητας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το «brand name» της χώρας μας και το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν, είναι ότι μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον- για το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο από εκείνο του 2020- θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε ένα καλύτερο μερίδιο από τους ανταγωνιστές μας.
Υπουργέ, όπως και πέρσι έτσι και φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους ξενοδόχους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και γενικά όλο τον κόσμο της τουριστικής βιομηχανίας. Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα και τα χιονοδρομικά δεν έχουν ανοίξει. Η κυβέρνηση σχεδιάζει κάποια νέα δέσμη μέτρων στήριξης; Πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε;
Προφανώς, δύο είναι οι άξονες βάσει των οποίων μπορεί μια κυβέρνηση να βοηθήσει. Ο πρώτος είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει κάποιου είδους κανονικότητα και να μπορέσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και να στηρίξουν περαιτέρω το εισόδημά τους. Ο δεύτερος άξονας, φυσικά, είναι τα μέτρα στήριξης, τα οποία πρέπει να κρατήσουν σε υγεία και σε ζωντάνια τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, όταν αυτή ανοίξει. Ήδη ένα μεγάλο πλέγμα μέτρων έχει ανακοινωθεί. Κάθε 15 μέρες και κάθε μήνα ανακοινώνονται πρόσθετα μέτρα, ανάλογα με το πώς μεταβάλλονται οι συνθήκες. Σας διαβεβαιώ ότι και με τις νέες συνθήκες, με τα προβλήματα του χειμερινού τουρισμού, με τη συνέχιση της πανδημίας κ.τ.λ. η κυβέρνηση δε θα σταματήσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου μέχρι αυτό να μην είναι πια αναγκαίο.
Είστε ένας άνθρωπος που γνωρίζει από οικονομικά. Αν πάρουμε το κακό σενάριο, ότι καθυστερεί η επανεκκίνηση της κοινωνικής δραστηριότητας και του τουρισμού, πιστεύετε ότι η οικονομία αντέχει ακόμα; Kαι ποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες όλης αυτής της περιπέτειας που έχουμε περάσει;
Αν η πανδημία συνεχιστεί σε όλη την Ευρώπη, τότε τα κατάλληλα εργαλεία θα εμπλουτιστούν, τα υπάρχοντα εργαλεία θα εμπλουτιστούν με καινούργια ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν όλες οι οικονομίες, όπως το είδαμε να συμβαίνει και το 2020. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο είναι απευκταίο, θα υπάρξει διέξοδος. Το πιο πιθανό, όμως, αυτήν τη στιγμή, είναι η πανδημία σταδιακά να έχει λιγότερες συνέπειες και, συνεπώς, η έμφασή μας πια έγκειται στην ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι τόσο στη θωράκισή της από την πανδημία.
Έχει ανοίξει μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο. Εσείς συμμερίζεστε αυτές τις συζητήσεις;
Ζούμε στη χώρα που την επόμενη ημέρα εκλογών ή ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, μιλάμε πάλι για εκλογές και για ανασχηματισμό. Αυτή η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει τίποτα, δε βοηθά κανέναν. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το 2021 δε θα είναι εκλογική χρονιά. Άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι αποφασίζει με βάση το γενικότερο συμφέρον της χώρας, και όχι με μικροκομματικά κριτήρια.
Πηγή: tourismtoday.gr