«Μετά την TUI και την πρωτοβουλία για τη Ρόδο συζητάμε και με άλλους ομίλους για δράσεις βιωσιμότητας σε άλλα νησιά»
Πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», του κοινού φορέα με τον γερμανικό τουριστικό οργανισμό TUI για την ανάδειξη της Ρόδου σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμο προορισμού, θα είναι πετυχημένη, δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Όντας ο βασικός εταίρος του γερμανικού φορέα, εξηγεί πώς η Ρόδος επιλέχθηκε αλλά και για την προεργασία που έχει ήδη γίνει σε μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών, τα οποία είτε έχουν ανατεθεί είτε βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία είτε πρόκειται να βγουν σύντομα, όπως και για την άτυπη ομάδα «πρωτοβουλία για τον τουρισμό», η οποία είχε δομηθεί από την αρχή της κρίσης προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή διαχείρισή. Ομάδα που μπορεί να εξασφαλίζει γρήγορη εκκίνηση στο νέο project για τη βιωσιμότητα
Μιλώντας στην «Κ», ο Γιώργος Χατζημάρκος εξηγεί ότι η πρωτοβουλία Co-Lab θα συμπεριλάβει όλη την κοινωνία και το ανθρώπινο δυναμικό της Ρόδου αφού «δεν υπάρχει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «περιβαλλοντική αειφορία χωρίς κοινωνική και οικονομική αειφορία».
Η περιφέρεια έχει ωριμάσει και δρομολογήσει διαγωνισμούς ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την απομάκρυνση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ ( επίκειται η διασύνδεση του νησιού με τον κεντρικό δίκτυο της χώρας) όσο και για την ύδρευση του νησιού ενώ έχει δραστικά περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας με μεγάλη επένδυση στον οδοφωτισμού του νησιού, προσθέτει. Πέραν αυτών η Περιφέρεια δρομολογεί νέα έργα προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, όπως για παράδειγμα για την ανακύκλωση βιοαποβλήτων που θα συμπεριλάβει όλα τα ξενοδοχεία, αλλά και άλλα project. Το νησί έτσι ήταν ώριμο ευρισκόμενο στην σωστή κατεύθυνση για να επιλεγεί από την κυβέρνηση και την TUI ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η ανάδειξη του σε βιώσιμο προορισμό, σημειώνει ο Περιφερειάρχης.
Αποκαλύπτει μάλιστα πως υπάρχουν κι αλλά αντίστοιχα project που αξιολογούνται για άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου . Μετά την Αστυπάλαια και την Χάλκη ο Γιώργος Χατζημάρκος δηλώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους μεγάλους ξένους ομίλους προκειμένου να προωθηθούν δράσεις βιωσιμότητας σε άλλα νησιά.
Εξηγεί επίσης πως δρομολογείται η δημιουργία ακαδημίας στελεχών με ειδικότητα την βιωσιμότητα η δημιουργία της οποίας όμως θα απαιτήσει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που δεν της επιτρέπουν σήμερα να μπορέσει να προχωρήσει. Ωστόσο η κυβέρνηση σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι καταρχήν θετική. Να σημειωθεί πως η Ρόδος διαθέτει το 14,8% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών και καταλυμάτων στην Ελλάδα και το τουριστικό της φορτίο είναι μεγάλο αφού σύμφωνα με τον περιφερειάρχη στα μέσα Αυγούστου το νησί φιλοξενεί περίπου 650.000 άτομα.
Μιλώντας για το χαρακτήρα της νέας πρωτοβουλίας για τη Ρόδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και επιμένουμε σταθερά ότι το νέο μας τουριστικό μοντέλο πρέπει να είναι βιώσιμο». Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι «επειδή η πράσινη μετάβαση είναι σημαντική, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο για όλα τα νησιά του Αιγαίου ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι να συμμετάσχουν σε projects τα οποία θα εστιάζουν ιδιαίτερα σε ζητήματα βιωσιμότητας». Παράλληλα σημείωσε ότι «η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στην μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και πιστεύουμε ότι πολλοί από τους προορισμούς μας, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, έχουν την ικανότητα να προσελκύσουν και επισκέπτες πέραν των καλοκαιρινών μηνών».
Η δημιουργία του κοινού φορέα για την μετατροπή της Ρόδου σε πλήρως βιώσιμο τουριστικό προορισμό, στην οποία προχωρούν κατόπιν συμφωνίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η γερμανική Tour Operator TUI Group, θα αξιολογεί επενδυτικά σχέδια που θα της υποβάλλονται και τα οποία εφόσον εγκριθούν θα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και εθνικούς πόρους και ίδια κεφάλαια των επενδυτών.
Στόχος της είναι η δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού του μέλλοντος η οποία θα μπορεί ως εμπειρία να μεταφερθεί και σε άλλους προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν σε αυτήν. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες:
Ο ένας αφορά επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτων και βιώσιμων μεταφορών.
Ο δεύτερος αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και την δημιουργία και προαγωγή προμηθευτών για τουριστικές δραστηριότητες που ακολουθούν πρακτικές βιωσιμότητας.
Ο τρίτος άξονας αφορά στον επανασχεδιασμό του ίδιου του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με παράλληλη ενεργοποίηση των νέων μέσα από την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
Ο τέταρτος αφορά σε επενδυτικά σχέδια που θα αξιολογηθούν και για την αναδάσωση και ανάκτηση γης, την διατήρηση και επαναφορά της φυσικής βιοποικιλότητας αλλά και την θαλάσσια και παράκτια προστασία του περιβάλλοντος.
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι πενταετής και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις αρχές, δράσεις και στόχους τόσο του ευρωπαϊκού Green Deal και των στόχων της ΕΕ για τη βιωσιμότητα όσο και με της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Sustainability Agenda της TUI.
Πηγή moneyreview.gr