Η μετάλλαξη όμικρον είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο αναφέρει ο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μια έξοδος από την πανδημία πιθανόν να αρχίζει να διαφαίνεται στην Ευρώπη δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου στην ήπειρο όπου η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να έχει μολύνει μέχρι τον Μάρτιο το 60% του πληθυσμού, εκτιμά ο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.
«Μόλις το κύμα της Ομικρον αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Χανς Κλούγκε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει «μία περίοδο ηρεμίας πριν ίσως την επιστροφή της Covid-19 προς το τέλος του έτους, αλλά όχι αναγκαστικά την επιστροφή της πανδημίας».
Στην Νότια Αφρική, όπου έκανε αρχικά την εμφάνισή της η παραλλαγή Ομικρον, παρατηρείται τάση μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Με την ίδια συνετή αισιοδοξία, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση Αντονι Φάουτσι δήλωσε σήμερα ότι μία «αντιστροφή» της κατάστασης μπορεί να αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ενδημική φάση»
Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα να γίνει λόγος αμέσως για «ενδημική φάση», γεγονός που θα επέτρεπε την αντιμετώπιση του ιού με τον τρόπο της εποχικής γρίπης, προειδοποίησε ο Χανς Κλούγκε.
«Ενδημική σημαίνει (…) ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός (μας) έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε πολύ συνετοί», πόσο μάλλον που η Ομικρον έχει μέχρι στιγμής κυριαρχήσει σε χώρες που διαθέτουν ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη, επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.
Εκτός της επιμονής της παραλλαγής Ομικρον, και άλλες παραλλαγές είναι πιθανόν να εμφανισθούν.
«Θα αντισταθούμε πολύ καλύτερα, και σε νέες παραλλαγές», διαβεβαίωσε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο Τιερί Μπρετόν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά.
«Θα είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα εμβόλια, ιδιαίτερα τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, και «να αντιμετωπίσουμε μία λοιμογόνο παραλλαγή», είπε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 60% των Ευρωπαίων είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από την Ομικρον μέχρι την 1η Μαρτίου.
Στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, η παραλλαγή αυτή, η οποία εμφανίσθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου, περισσότερο μεταδοτική από την Δέλτα, αλλά και λιγότερο λοιμογόνος, κυρίως στους εμβολιασμένους, είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία υγείας.
Οσο για την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων για τρίτη συνεχή ημέρα, αύξηση που οφείλεται στην Ομικρον.
«Κάθε ένας πρέπει να είναι ο διαχειριστής του ρίσκου για τον εαυτό του»
Με την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, το ζήτημα που τίθεται είναι η μεταβολή των δημοσίων πολιτικών με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαταραχών και την προστασία των ευάλωτων ατόμων» και όχι πλέον η επικέντρωση μόνο στην μείωση της μετάδοσης, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε επίκληση στην υπευθυνότητα όλων.
«Κάθε ένας πρέπει να είναι ο διαχειριστής του ρίσκου για τον εαυτό του. Αν δεν αισθάνεσθε καλά, μείνετε σπίτι, κάντε ένα self test. Αν είστε θετικός, απομονωθείτε».
Ο στόχος είναι η σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, όπου οι διαφορές στην εμβολιαστική κάλυψη είναι κολοσσιαίες, κυμαινόμενες από το 25% έως το 95% του πληθυσμού ανάλογα με την χώρα, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει διαφόρων βαθμών πίεσης των νοσοκομείων.
«Σταθεροποίηση σημαίνει ότι το σύστημα υγείας δεν είναι πλέον κατακλυσμένο από την Covid-19 και είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες υγείας, που, δυστυχώς, έχουν πολύ διαταραχθεί στους τομείς του καρκίνου, των καρδιοαγγειακών παθήσεων και του εμβολιασμού», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.
Για τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «δεν είναι η ώρα για να παίξουμε ρώσικη ρουλέτα. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν ισχυρή ενθάρρυνση για να εμβολιασθούν, να λάβουν αναμνηστική δόση και να τηρούν τα προληπτικά μέτρα».
Οταν ερωτήθηκε για την ανάγκη τέταρτης δόσης για να φθάσουμε στην έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, ο Χανς Κλούγκε εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η ανοσία αυξάνεται έπειτα από κάθε δόση εμβολίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ