• Μέχρι σήμερα εκατοντάδες ασθενείς του νομού εξυπηρετούνται από το μοναδικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που λειτουργεί στη Ρόδο • Θα εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους από τα περίπου 200 φαρμακεία του νομού Δωδεκανήσου
Η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά φαρμακεία θα ανακουφίσει σημαντικά τους ασθενείς των νησιών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες, αφού πλέον θα μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα και αμεσότερα.
Στα Δωδεκάνησα οι ασθενείς από όλα τα νησιά που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους για τη θεραπεία τους εξυπηρετούνται από το μοναδικό φαρμακείο το ΕΟΠΥΥ που έχει έδρα τη Ρόδο και παρά τα συνεχή αιτήματα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις, το μνημονιακό αυτό μέτρο παραμένει σε ισχύ.
Όπως εξήγησε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης, η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών με σοβαρές ασθένειες από όλα τα νησιά, από το ένα και μοναδικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Ρόδο δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα.
«Οι ασθενείς από τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στη Ρόδο για να παραλάβουν τα σκευάσματα υψηλού κόστους. Σε πολλές περιπτώσεις αν οι ίδιοι οι ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν έρχονται οι συγγενείς τους να παραλάβουν τα φάρμακα από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή επιλέγεται η διαδικασία της αποστολής των φαρμάκων στα νησιά χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η μεταφορά και σε ποια κατάσταση είναι το φάρμακο όταν φτάνει στον ασθενή για να κάνει τη θεραπεία του. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που νοσούν από σοβαρές ασθένειες και πολλές φορές δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν. Το να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν στη Ρόδο ειδικά την περίοδο του χειμώνα με τις κακές καιρικές συνθήκες και με την ελλιπή συγκοινωνία, είναι μία συνθήκη που πρέπει να εκλείψει. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με τη θεραπεία τους και τη βελτίωση της υγείας τους και όχι με το πώς θα παραλάβουν το φάρμακο και αν θα το έχουν στα χέρια τους την ώρα που πρέπει», λέει στη «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Πλέον, η συνεργασία με τα ιδιωτικά φαρμακεία θα δώσει την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό ασθενών από τα νησιά να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους από τα περίπου 200 φαρμακεία του νομού Δωδεκανήσου, έχοντας τη δυνατότητα να παραλάβουν το σκεύασμα εγκαίρως, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν οι ίδιοι ή άτομα του περιβάλλοντός τους για να το παραλάβουν και με τη βεβαιότητα ότι το σκεύασμα φυλάσσεται σε ασφαλές περιβάλλον, αποφεύγοντας τις τυχόν αλλοιώσεις από μη ενδεδειγμένες συνθήκες μεταφοράς.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, ο ίδιος εκτιμά ότι σταδιακά η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους θα γίνεται εξολοκλήρου από τα ιδιωτικά φαρμακεία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, όπως συνέβαινε και πριν την εφαρμογή του μέτρου το οποίο θεσπίστηκε κατά την περίοδο των μνημονίων. Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης αφορούν σε:
Ενισχύσεις προσωπικού: Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις 20 φαρμακοποιών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση των φαρμακείων του οργανισμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών.
Μετακινήσεις φαρμάκων 1Α: Τα φάρμακα κατηγορίας 1Α, που προορίζονται για νοσοκομεία, θα μεταφερθούν σε ειδικούς κόμβους. Αυτή η αλλαγή στοχεύει στη μείωση της κίνησης στα μεγάλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ περίπου κατά 10%.
Συνεργασία με ιδιωτικά φαρμακεία: Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακείων για τη δυνατότητα μεταφοράς εκτελούμενων συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής. Ωστόσο, για την υλοποίηση του μέτρου απαιτείται περαιτέρω κυβερνητική διαβούλευση και κοστολόγηση.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε επίσης ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Τα φάρμακα υψηλού κόστους αφορούν σε σοβαρά χρόνια νοσήματα, τα φάρμακα των οποίων οι ασθενείς δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
Τα φάρμακα υψηλού κόστους κυρίως αφορούν κατηγορίες ασθενειών όπως ογκολογικές Παθήσεις: Φάρμακα για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παγκρέατος και των αιματολογικών καρκίνων, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνιες παθήσεις, χρόνιες νευρολογικές παθήσει, αιματολογικές διαταραχές, καρδιολογικές παθήσεις κ.ά. και μπορεί να κοστίζουν από 100 ευρώ έως και κάποιες χιλιάδες ευρώ.