Τοπικές Ειδήσεις

Ψηφιακές περιηγήσεις σε Ερμούπολη και Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Την ψηφιακή περιήγηση στην Ερμούπολη, μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, αλλά και της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, υπέγραψε Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Πιο αναλυτικά, με σκοπό τη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου περιήγησης και ξενάγησης στην Ερμούπολη, από την νεοκλασική περίοδο έως τα νεότερα χρόνια, με επίκεντρο τη ζωή και το έργο μιας εμβληματικής προσωπικότητας για το νησί,  του σπουδαίου ποιητή και λογοτέχνη Μάνου Ελευθερίου, ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου «Ψηφιακή περιήγηση Ερμούπολης μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου» στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός του έργου και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχονται σε 300.000,00 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Διαδικτυακής Ψηφιακής Περιήγησης της Ερμούπολης, μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου.
Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ψηφιακό εργαλείο περιήγησης και ξενάγησης από τη δημιουργία της νεοκλασικής πόλης έως τα νεότερα χρόνια, με κεντρικό πυρήνα της ψηφιακής δράσης τη ζωή και το έργο του Συριανού ποιητή και λογοτέχνη, ο οποίος
είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ψηφιακής οπτικοακουστικής τεχνολογίας, της επαυξημένης πραγματικότητας, των τρισδιάστατων αναπαραστάσεων και της τεχνητής νοημοσύνης στην παρουσίαση του πολιτισμού και την ανάδειξη των μνημείων ενός τόπου.

Ευρύτερος στόχος είναι η ψηφιακή σύνδεση άυλων πολιτιστικών πόρων (ιστορία, μουσική, λογοτεχνία κ.ά.) με τον τόπο της Ερμούπολης και με την υλική πολιτιστική της φυσιογνωμία, δίνοντας μία συνέχεια στην εμπειρία του επισκέπτη: από τα
αρχιτεκτονικά μνημεία, τον τόπο και τον χώρο, στην ιστορία, τη μουσική, τα κείμενα και το πάθος του Μάνου Ελευθερίου για την Ερμούπολη.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

1: Συλλογή και Τεκμηρίωση Υλικού

2: Ψηφιοποίηση και ψηφιακή επεξεργασία υλικού (Φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες, ηχητικές ξεναγήσεις κ.α.)

3: Δημιουργία ψηφιακών τρισδιάστατων μοντέλων 6 επιλεγμένων κτιρίων

4: Ψηφιακή Βάση Δεδομένων – Ψηφιακό Αποθετήριο

5: Δημιουργία Διαδραστικής Διαδικτυακής πύλης

6: Δημιουργία ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής

7: Δημιουργία εφαρμογής περιήγησης / ξενάγησης με ηχητική ξενάγηση

8: Υποεφαρμογή περιήγησης με την χρήση στοιχείων επαυξημένης πραγματικότητας

9: Δημιουργία chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης (Ψηφιακός Ξεναγός)

10: Ψηφιακή σήμανση σημείων ενδιαφέροντος

11: Μεταφράσεις κειμένων από τα Ελληνικά σε 2 γλώσσες (Αγγλικά – Γαλλικά)

12: Εκπαίδευση προσωπικού – πιλοτική λειτουργία

13: Δράσεις δημοσιότητας (ημερίδα, εργαστήριο crowdsourcing, web marketing)

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/06/2025 και λήξης η 30/06/2027.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Σύρου   Ερμούπολης.

Ψηφιακός οδηγός περιήγησης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου,  με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας

Αντίστοιχα ο Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027

Με σκοπό την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προβολής των σημείων ενδιαφέροντος στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου,  η οποία αποτελεί από το 1988 μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,   ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου «Ψηφιακός οδηγός περιήγησης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου» στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός του έργου και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχονται σε 200.000,00 ευρώ.

Μέσω αυτού θα υλοποιηθεί ένα σύνολο καινοτόμων και συνδυαστικών δράσεων που αφορούν σε ψηφιακή περιήγηση, διαδραστικό παιχνίδι ανακάλυψης της Μεσαιωνικής Πόλης, διαδικτυακό τόπο, τρισδιάστατα μοντέλα, εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας κ.α. Οι δράσεις αυτές θα προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ξενάγησης και πλοήγησης στα σημεία ενδιαφέροντος και σε επιλεγμένες περιοχές της πόλης.

Το έργο θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της περιήγησης των επισκεπτών της πόλης, το τουριστικό rebranding αυτής αλλά και την ανάκτηση του μέγιστου δυνατού πολλαπλασιαστικού οφέλους, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για την τοπική οικονομία. Επιπλέον, θα αξιοποιήσει και θα συμπληρώσει τις μέχρι τώρα αντίστοιχες δράσεις που έχουν λάβει χώρα στη Ρόδο αλλά και τη γενικότερη στρατηγική του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών πόρων. Εκτός από τις παραπάνω καινοτόμες δράσεις οι επισκέπτες μέσω των κινητών τους συσκευών, θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) που αξιοποιείται και δημιουργεί αφορμές για διάλογο και διάδραση κατά την διάρκεια της Πλοήγησης.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:

1: Συλλογή – Τεκμηρίωση Υλικού

2: Συγγραφή σεναρίων εμπειριών περιήγησης

3: Δημιουργία ψηφιακού υλικού φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση drone, 360 βίντεο

4: Δημιουργία δικτυακού τόπου προβολής

5: Δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων

6: Δημιουργία app περιήγησης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

7: Διαδραστικό παιχνίδι επιβράβευσης με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης με τίτλο: «Ανακαλύψτε τη Μεσαιωνική Πόλη»

8: Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας – δημιουργία εικονικών κόσμων

9: Μεταφράσεις κειμένων από τα Ελληνικά σε 3 γλώσσες

10: Εκπαίδευση προσωπικού – πιλοτική λειτουργία

11: Δράσεις δημοσιότητας

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/06/2025 και λήξης η 30/06/2027.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Ρόδου.

 

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου