Η Σκoτία κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ο Τζορτζ Κλούνεϊ δηλώνει υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα για τα παρθενώνια γλυπτά και ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου δεν αισθάνεται πολύ ήρεμος τώρα τελευταία.
Τι του ήρθε; Μια ζήλια, βλέποντας ότι ο Τζορτζ τραβούσε τις θαυμάστριες όπως τις μέλισσες το μέλι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βρετανική πρωτεύουσα. Προφανώς είπε να δοκιμάσει και τη δική του τύχη…
Σε μια συνέντευξή του στους Κυριακάτικους Τάιμς ο Νίκολας Πένι (το επίθετό του σημαίνει δεκάρα) είπε ότι δεν θα ήταν κατά της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού. Βέβαια, δεν εννοεί για όλα… «Δεν πιστεύω ότι κάτι τόσο απλό όπως το να τα επιστρέψουμε θα ήταν μια τρομερά καλή κίνηση, αλλά πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο θα καλωσόριζε κάποιο τρόπο μοιράσματος (σ.σ. με την Ελλάδα) των Γλυπτών του Παρθενώνα, εφόσον όμως οι άνθρωποι δεν θα παρέμεναν εμμονικοί με την ιδέα τού ποιος πράγματι τα κατέχει» είπε.
«Εξετάζεται η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να δανείσουμε μερικά εκεί, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα καταντούσαν πολιτικά πιόνια».Η άποψη αυτή δεν φαίνεται κακή, αν μάλιστα προστεθεί και το ότι ο Πένι δήλωσε πως δεν θα ήθελε να ταξιδεύουν διαρκώς Γλυπτά τόσο μεγάλης αξίας.
Tα… χαλάει
Τα πράγματα χαλάνε όμως, πρώτον, επειδή ο διευθυντής της National Gallery μιλά για τμήμα ενός συνόλου («να δανείσουμε μερικά»), δεύτερον, καθώς προσθέτει πως δεν θα μπορούσαν βέβαια να επιστρέψουν στη θέση τους στον Παρθενώνα λόγω ρύπανσης.
Πέρα από το ότι έχει μείνει στον περασμένο αιώνα ως προς τη ρύπανση, έμεινε πίσω και ως προς το ότι, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα Γλυπτά δεν τοποθετούνται στα αρχιτεκτονήματα στα οποία ανήκαν κατά την αρχαιότητα. Πρόκειται για ευαίσθητα έργα που αντιγράφονται και κατόπιν μπαίνουν στα μουσεία.
Οσο για το Μουσείο της Ακρόπολης ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο μουσείο; Δεν λέει λέξη!
Ο Πένι προειδοποιεί επίσης στη Σκoτία πως, εφόσον ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, θα χάσει δύο πίνακες του Τιτσιάνο που έχουν αγοραστεί από σκοτσέζικο και βρετανικό ίδρυμα από κοινού, όπως και κάποιες συλλογές πινάκων αμύθητης αξίας που η Βρετανία έχει δανείσει σε μουσεία και πινακοθήκες.
Αλλά, η National Callery τον άδειασε αμέσως, διευκρινίζοντας πως η Σκoτία μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει χωρίς κίνδυνο να πρέπει να επιστρέψει κάτι, αφού η συνεργασία των δύο μερών θα συνεχιστεί ανέφελα.
(Εθνος)