Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που –εικάζεται- πως είναι ο δρόμος διαφυγής για το μέλλον οδηγούν στο παράδοξο συμπέρασμα πως χειρότερο απ’ το ενδεχόμενο Γερμανικό «nάιν» στις διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι το Ελβετικό «nο» στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τα οποία ζητούν απαντήσεις για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κρυμμένης στα πάντα φιλόξενα τραπεζικά καταστήματα της χώρας.
Η αντιδιαστολή στα καλά νέα από τη δέσμευση σχεδόν μισού δισ. από τη λίστα μεγαλοκαταθετών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την εποχή της κρίσης, και τη βούληση των ελληνικών αρχών να ξεζουμίσουν ότι υπάρχει στις περίφημες λίστες (Lagarde κλπ.) είναι η απόφαση του Ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έχει αποστείλει εγκύκλιο -Ιούνιο του 2014- στις εισαγγελίες της χώρας, με την οποία ουσιαστικά απαγορεύει την ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από ξένες χώρες, εφόσον αυτά σχετίζονται με υποκλαπέν υλικό από ελβετικές τράπεζες, ουσιαστικά δηλαδή με αυτό της λίστας Lagarde (σ.σ. Δικηγόρος Ηλίας Μπίσας, εφ. Τα Νέα).
Τι σημαίνει για τη λίστα Lagarde
Αυτό πραγματικά σημαίνει στην περίπτωση π.χ. της «λίστας Lagarde», πως ελληνικά αιτήματα παροχής πληροφοριών που τυχόν υποβληθούν, π.χ., από το υπουργείο Οικονομικών ή το ΣΔΟΕ και σχετίζονται με λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC, αναμένεται ότι θα απορριφθούν από την Ελβετία με επίκληση της ανωτέρω διάταξης. Αυτό κλείνει οριστικά την πόρτα;
Η απάντηση είναι αρχικά όχι, διότι ακόμη και αν οι Ελβετοί αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, υπάρχει πάντα η εναλλακτική της οριζόντιας διασταύρωσης στοιχείων (σ.σ.: την οποία έχει τονίσει ότι θα αξιοποιήσει ο νέος υπουργός Παν. Νικολούδης), ανάμεσα σε πολλές και διαφορετικές «λίστες» που διαθέτει η Ελλάδα Δηλαδή η λίστα Lagarde και τα ονόματα που περιλαμβάνει δεν σημαίνουν τίποτε από μόνα τους. Δεν δείχνουν τους υπόπτους για φοροδιαφυγή. Αν όμως υπάρξει οριζόντια διασταύρωση και προκύψει δυσαναλογία της δήλωσης σε σχέση με το συνολικό προφίλ του εμπλεκόμενου, τότε ναι, έχεις στα χέρια σου ύποπτο. Αν διαθέτεις και συγκεκριμένη καταγγελία, ότι έχεις να κάνεις π.χ. με λαθρέμπορο, το αίτημα δικαστικής συνδρομής μπορεί να γίνει χωρίς καν να μνημονευτεί η λίστα Lagarde.
Υπάρχει όμως ο σκόπελος πως οι Ελβετοί πιθανόν θα πάρουν το γενικόλογο αίτημα συνδρομής και θα χτυπήσουν απλώς το όνομα σε έναν υπολογιστή. Αν αυτό «χτυπάει» στη λίστα Lagarde μπορεί και πάλι να αρνηθούν.
Μισό δισ.
Αυτή είναι μια δυσχερής εξέλιξη, μικρής όμως κλίμακας αφού ήδη έχει καταστεί σαφές πως τα πολλά χρήματα βρίσκονται σε άλλες λίστες, όπως π.χ. σε αυτά που έβγαλαν οι μεγαλοκαταθέτες που καταγράφονται στα περίφημα 44 CD τα οποία κατέχουν οι αρχές. Η ειδική 20μελής ομάδα ελεγκτών που δημιουργήθηκε στο ΣΔΟΕ με αποκλειστικό αντικείμενο αυτές τις λίστες, προσέφερε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, 50 «εξόφθαλμες περιπτώσεις», εκ των οποίων ήδη οι 17 έχουν κληθεί για εξηγήσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Μάλιστα τους έχουν δεσμευθεί και περιουσιακά στοιχεία που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ.
Η μέθοδος που ακολουθείται έχει 4 στάδια:
– Αντιπαραβολή ποσών λίστας με καταθέσεις
– Αντιπαραβολή φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις
– Αντιπαραβολή δαπανών και συνθηκών διαβίωσης με δηλώσεις
– Τελικό ισοζύγιο «περιουσιολογίου» με δηλώσεις
Εξωδικαστικά
Το όχι λοιπόν της Ελβετίας, είναι η μια όψη του νομίσματος γιατί υπάρχει και η άλλη. Αυτή που δείχνει πως οι λίστες αυτές είναι ουσιαστικά «συγκοινωνούντα δοχεία», δηλαδή πολλά ονόματα βρίσκονται σε παραπάνω από μια. Αυτό, χωρίς τη συνδρομή των Ελβετών οδηγεί, μαθηματικά σε μία λύση. Της κλήτευσης των προσώπων αυτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δηλαδή «δίνεις τόσα και καθαρίζεις». Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι ένας: Να πάρεις μεν άμεσα ζεστό χρήμα, αλλά όχι όσα υπολογίζεις.
Πηγή:capital.gr