Κόκκινο φως σε δύο σημαντικές για την κυβέρνηση και την Ελλάδα ρυθμίσεις, θέλει να βάλει το Βερολίνο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Συγκεκριμένα οι Γερμανοί ζητούν να μην προχωρήσει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.
Το αυστηρό μήνυμα ήρθε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο του Β. Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μονομερή ενέργεια από την Ελλάδα, μέσα στις οποίες συγκαταλέγουν τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις επαναπροσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απομακρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Οχι δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο, καθώς η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συμφωνία των τριών θεσμών, αυτό αποφασίστηκε την Παρασκευή», δηλώνει.
Ο γερμανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι θεσμοί εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο τους, ενώ σημείωσε πως όταν θα υπάρξει τελική συμφωνία αναμένεται να δοεθί στην Αθήνα μία ευελιξία ώστε να προσθέσει και τις δικές της μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.
Την ίδια στιγμή, πρόβλημα εντός της κυβέρνησης προκαλεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις καθώς κάποια στελέχη δεν θεωρούν ότι πρέπει να μπει στη λίστα με τα μέτρα προς την τρόικα καθώς είναι «εσωτερική υπόθεση» από την οποία θα έρθουν έσοδα. Επομένως, λένε, οι δανειστές δεν έχουν καμιά δουλειά να εμπλέκονται σε μια «εσωτερική υπόθεση».
Υπάρχει και η άποψη ότι η ρύθμιση πρέπει να συμπεριληφθεί ως δείγμα καλής θέλησης. Με δεδομένο, δε, ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, δεν τίθεται σε κίνδυνο η εφαρμογή της. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι αν τελικά συμπεριληφθεί δεν θα έχει λεπτομέρειες αλλά τις βασικές κατευθύνσεις, από τις οποίες θα προκύπτει ότι δεν παγιώνεται η κουλτούρα του κακοπληρωτή, όπως ανησυχούν οι δανειστές.
Στις υπόλοιπες παραμέτρους, και απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λίστα, ανοιχτά ζητήματα παραμένουν και στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θίγεται έστω και εμμέσως το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία όπως αξίωνε, προ εκλογών, η τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, και πέραν των όσων θα συζητηθούν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη, η συμφωνία της τετράμηνης παράτασης φαίνεται καταδικασμένη να περάσει μέσα από το «μαρτύριο της σταγόνας».
Όπως σημείωναν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, η Γερμανία δείχνει αποφασισμένη να απειλεί με βέτο κάθε κοινωνικό μέτρο που θα μπαίνει στο τραπέζι, ενώ τουλάχιστον για δύο μήνες θα είναι διαρκώς οπλισμένο το περίστροφο της χρηματοδοτικής και πιστωτικής ασφυξίας.
Διότι η ελληνική πλευρά μπορεί να κέρδισε το δικαίωμα να βάζει εκείνη την ατζέντα και τα μέτρα που θέλει να προωθήσει, δεν έχει κερδίσει όμως μέχρις στιγμής – και μέχρι τον Απρίλιο τουλάχιστον – καμία δέσμευση από τους εταίρους για άμεση εκταμίευση χρημάτων.
Οι έως τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι οι ταμειακές ανάγκες έως τον Ιούνιο είναι περί τα 6 δις ευρώ – ποσό, το οποίο έως τα 3 με 4 δις μπορεί να καλυφθεί, εν ανάγκη, με εσωτερικό κρατικό δανεισμό και με μεταφορά πόρων στα κονδύλια της γενικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, είτε θα υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης των 7 δις μετά τον Απρίλιο, είτε θα τεθεί και πάλι το αίτημα αύξησης του πλαφόν στις πωλήσεις εντόκων – ένα αίτημα, πάντως, που αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να έχει μεγάλη τύχη με δεδομένη την by the book στάση των τραπεζιτών της Φραγκφούρτης και την τιμωρητική ευθιξία του κ. Σόιμπλε…
Με πληροφορίες από Ημερησία και tvxs.gr