«H κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δεν είναι ούτε δικό μου θέμα ούτε του κύριου Πανούση», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Δημόσιας Τάξης που άφησε ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από τη Συνθήκη και προώθησης των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα στην Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της, και κάλεσε του πολίτες να επιδείξουν αλληλεγγύη και να μην λένε «δεν θέλουμε εμείς μετανάστες στη δική μας πόλη».
Σημείωσε επίσης ότι νόμος για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών θα κατατεθεί οπωσδήποτε στη Βουλή και συμπλήρωσε πως υπάρχει ευρύτατη πλειοψηφία για την υπερψήφισή του, ακόμη και αν διαφωνήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Εν τω μεταξύ μιλώντας στο Mega πρότεινε σαν λύση για το θέμα του εγκλεισμού των μεταναστών στα κέντρα κράτησης, την εφαρμογή του μεταναστευτικού νόμου που υπάρχει ήδη από το 2011 σημειώνοντας ότι το βάρος στο εξής θα πέφτει στην υποδοχή και τα κέντρα φιλοξενίας.
“Τα κέντρα κράτησης είναι και δαπανηρά και αναποτελεσματικά αφού έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να κρατήσεις εκεί τους ανθρώπους για πάντα και κάποια στιγμή θα βγουν” υποστήριξε χαρακτηριστικά η κ Χριστοδουλοπούλου. Ο νόμος του 2011 προβλέπει εναλλακτικά μέτρα όπως η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, η χρηματική εγγύηση, η καταχώρηση της διαμονής του μετανάστη, η κράτηση των ταξιδιωτικών εγγράφων κλπ.
Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ζήτημα επισήμανε η υπουργός τονίζοντας επίσης ότι η Αθήνα θα διεκδικήσει την αναλογική κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης.
Skai.gr