Ειδήσεις

Μεταναστευτικό και αβεβαιότητα του Brexit απειλούν τον τουρισμό

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και κατ’ επέκταση τα δημόσια έσοδα για την προσεχή σεζόν.

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα που ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση από βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Αν και ακόμη είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, ανησυχία προκαλεί στις τάξεις των τουριστικών επιχειρηματιών ορισμένων δημοφιλών προορισμών της χώρας η καθήλωση των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά, η οποία αποδίδεται στην αδυναμία διαχείρισης των υψηλών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, προβληματίζει η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ, η οποία από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έχει φθάσει σε ποσοστό 6%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, μία πτώση άνω του 10% της στερλίνας έναντι του ευρώ λόγω πιθανού Brexit αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου μείωσης της τουριστικής ζήτησης από τη Βρετανία. Η αβεβαιότητα μπορεί να διατηρηθεί έως τις 23 Ιουνίου οπότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. Επίσης, για να μη χαθεί η περυσινή δυναμική της αμερικανικής αγοράς, τουριστικοί επιχειρηματίες επισημαίνουν την ανάγκη να προβληθούν στις ΗΠΑ τα πλεονεκτήματα της χώρας ως ασφαλούς προορισμού.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να ρίξουν τις τιμές για την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης στην περίπτωση που δεν ανακάμψουν οι κρατήσεις. Και αυτό το αποδίδουν στο γεγονός της υπερφορολόγησης που έχει υποστεί από πέρυσι ο τομέας. Σύμφωνα με έρευνα που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες το SETE Intelligence του ΣΕΤΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τη φορολογική ελκυστικότητα στον τουριστικό τομέα συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες. Πιο ελκυστική είναι η Κύπρος και ακολουθούν η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Την ίδια στιγμή οι κλειστοί δρόμοι και μεθοριακοί σταθμοί από τις κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν έμφραγμα στον εσωτερικό τουρισμό. Εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων δηλώνουν ότι κατανοούν τα αιτήματα των αγροτών, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να βρουν άλλους τρόπους αντίδρασης, αφήνοντας ανοιχτούς τους δρόμους.

Στο μεταξύ, η Τουρκία επιχειρεί μέσα από ένα πακέτο 9 μέτρων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της λόγω της κάθετης μείωσης των κρατήσεων από βασικές αγορές όπως η Ρωσία και η Γερμανία. Επιπλέον, 8 εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ακυρώσει μέχρι στιγμής τα προγράμματά τους για τη γειτονική χώρα. Το πακέτο με προϋπολογισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν από επιδοτήσεις ανά πτήση για τα ταξιδιωτικά γραφεία που θα μεταφέρουν ξένους τουρίστες στην Τουρκία έως και αναδιάρθρωση των χρεών τουριστικών επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου