Τη θέση της Ελλάδος ως σταθεροποιητικού παράγοντος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης. «Σε αυτό το πολύπλοκο και ασταθές στρατηγικό περιβάλλον η Ελλάδα προάγει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων Ε.Αποστολάκης, σε συνέντευξη του στη σημερινή εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας συμφωνήσαμε να συγκροτηθούν και να συναντηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα αντιπροσωπείες των δυο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των ΜΟE. Η εφαρμογή του Μνημονίου είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία αχρείαστων τριβών, σε συχνή βάση, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πιθανό ατύχημα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Δική μας πρόθεση είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Για την προσεχή τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο ΥΕΘΑ τόνισε: «Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λογική της μιντιακής διάστασης αυτής της άσκησης», προσθέτοντας ότι «αποτελεί μια τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα των τουρκικών ΕΔ…τόσο το σύστημα επιτήρησης των Ελληνικών ΕΔ αλλά και η ετοιμότητά τους, παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης όλων των σχετικών δραστηριοτήτων».
Για τη δήλωσή του ότι αν η Τουρκία καταλάβει Ελληνική βραχονησίδα αυτή θα ισοπεδωθεί ο Ε.Αποστολάκης σημείωσε ότι «αφορούσε ανεπίσημη συζήτηση με συναδέλφους σας δημοσιογράφους όταν ήμουν Α/ΓΕΕΘΑ. Νομίζω ότι απάντησα με το αυτονόητο σε μια υποθετική ερώτηση” πρόσθεσε.
Αναφορικώς με τις προτεραιότητές του ως ΥΕΘΑ ο Ε.Αποστολάκης τόνισε ότι «θα συνεχίσω την προσπάθεια μου για έναν οργανισμό λειτουργικό, αποδοτικό και υγιή, με στελέχη επαγγελματίες», προαναγγέλλοντας ότι «σύντομα θα καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιέχει διάφορες, νομίζω, ευεργετικές διατάξεις για το προσωπικό μας το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος μας».
Άλλες προτεραιότητες του ΥΕΘΑ είναι:
—Η διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητος και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
—Η περαιτέρω προαγωγή της διακλαδικότητας και η στοχευμένη ενίσχυση του υλικού, πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο. «Η δρομολόγηση της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, σε πολύ γενικές γραμμές και μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός ενίσχυσης του Στόλου με φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας, αποτελούν μονόδρομο», τόνισε με νόημα.
—Παρατήρησε ότι «η Ελλάδα ανήκει πρωτίστως στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία επιδιώκει τη σταδιακή δημιουργία της δικής της αμυντικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε όλες τις δυνατές και συμφέρουσες επιλογές προμήθειας οπλικών συστημάτων, με παράλληλη επιδίωξη αξιοποίησης και ενίσχυσης και της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας».
—Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντική για εμάς η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας γιατί αποτελεί το στρατηγικό πλεονέκτημα που μας προσδίδει στρατιωτική υπεροχή. Η πρόσφατη εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4, θα παρέχει στις Ελληνικές ΕΔ αυτάρκεια καθώς και απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες αναβαθμίζοντας αισθητά τις δυνατότητές μας στον τομέα αυτό».
Αναφορικώς με την πΓΔΜ και τη «Συμφωνία των Πρεσπών» ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα. Μάλιστα, η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια».
Για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή μας ο ΥΕΘΑ σχολίασε ότι «σε αυτό το πολύπλοκο και ασταθές στρατηγικό περιβάλλον η Ελλάδα προάγει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας ενώ οι Ελληνικές ΕΔ διαδραματίζουν σημαντικό περιφερειακό ρόλο».
Τέλος, ο ΥΕΘΑ αφού τόνισε την αδελφική σχέση με την Κύπρο επισήμανε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως ««αγωγός» επικοινωνίας μεταξύ χωρών όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία αμυντικής συνεργασίας με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, στην τήρηση των δεσμεύσεων μας απέναντι στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ και στην ανάπτυξη πληθώρας δραστηριοτήτων και συνεκπαιδεύσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις πολλών άλλων χωρών».