Τα απογεύματα, στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου, στο Βενετόκλειο, συγκεντρώνονται άνθρωποι από διάφορες γωνιές του κόσμου για να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα. Έφηβοι και ενήλικες επιστρέφουν στα θρανία μιας νέας χώρας, διαφορετικής από αυτήν που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και φοιτούν στην Τάξη Υποδοχής-Τμήμα ΖΕΠ του σχολείου, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Γράφουν και διαβάζουν στα ελληνικά, γίνονται συμμαθητές με έναν κοινό στόχο, να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου και εκτός από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στοχεύουν στην ομαλή ένταξη των μαθητών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι, αλλοδαποί, παλλινοστούντες, Ρομά, μουσουλμανόπαιδες εντάσσονται στο ελληνικό σχολείο με σκοπό την γενικότερη διευκόλυνση προσαρμογής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και κατά συνέπεια και στη χώρα Αντίστοιχα τμήματα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Στο νησί της Ρόδου λειτουργούν ακόμα 3 τμήματα σε πρωινά σχολεία, ενώ αυτό του Εσπερινού Γυμνασίου Ρόδου δέχεται και ενήλικες.
Το ενδιαφέρον των μαθητών είναι συγκινητικό και η πρόοδος τους από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι αξιοσημείωτη. Η Μίσα, ο Έντρι, ο Μοχάμεντ, ο Σιγιάν, η Άννα, η Σουέλα και ο Τσαμπίκος παρακολουθούν την Τάξη Υποδοχής-Τμήμα ΖΕΠ και γίνονται μια ομάδα η οποία αναζητά την ένταξη της στην ελληνική κοινωνία μέσα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Σε κάθε μάθημα η φράση «Πώς το λένε στα ελληνικά;» είναι η αρχή ενός νέου «ταξιδιού».
Η Μίσα από τον Λίβανο, που ζει και εργάζεται στη Ρόδο τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά από δύο μήνες μαθημάτων, μπορεί πλέον να επικοινωνήσει μιλώντας και γράφοντας στα ελληνικά. Συμμετέχει σε συζητήσεις και κοινωνικοποιείται με ευκολία μιλώντας την ελληνική.
Ο Έντρι, που μεγάλωσε σε ένα χωριό της Αλβανίας δουλεύοντας με τον πατέρα του, μετά από 30 χρόνια πραγματοποιεί το όνειρό του: μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει για πρώτη φορά στη ζωή του και μάλιστα στα ελληνικά
Ο Σιγιάν έφτασε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία πριν από τρεις μήνες. Στην νέα του αρχή στη Ρόδο συνεχίζει τη σχολική του ζωή μαθαίνοντας μια τελείως άγνωστη γι΄ αυτόν γλώσσα και ήδη μπορεί και μιλάει και γράφει στα ελληνικά.
Ο Τσαμπίκος, ένας έφηβος Ρομά, έρχεται στο τμήμα εδώ και λίγες εβδομάδες και ήδη έμαθε να ταιριάζει τα γράμματα με τους ήχους, να συλλαβίζει και σταδιακά να διαβάζει λέξεις στα ελληνικά. Στόχος του είναι να τελειώσει το Γυμνάσιο ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του.
Αυτοί είναι κάποιοι από τους μαθητές που συμμετέχουν στην Τάξη Υποδοχής-Τμήμα ΖΕΠ του Εσπερινού Γυμνασίου Ρόδου. Οι μαθητές, παράλληλα, συμμετέχουν και στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του σχολείου, προβάλλοντας και στοιχεία της δικιάς τους κουλτούρας.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 19:00 και σε αυτά αξιοποιείται κατάλληλο διδακτικό υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, σχετικό οπτικουακουστικό υλικό καθώς και σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι . Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.