Απόψεις

Κε Γεωργιάδη, υπάρχει νομική βάση για μειωμένο Φ.Π.Α αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση

Για την επαναθέσπιση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά μας χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση. Και μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί, πως αυτή την βούληση δεν την έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ και φυσικά δεν έχει την πολιτική βούληση ο πρωθυπουργός.
Γι’ αυτό το ζήτημα, προχθές στον Σκάϊ, ο υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης ανέφερε την εξής ΨΕΥΔΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, για την μη επαναθέσπιση του μειωμένου Φ.Π.Α. Είπε :
«Για να επανέλθει το ειδικό καθεστώς, θα πρέπει το αίτημα για τους μειωμένους συντελεστές του Φ.Π.Α να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Και όπως υπήρχε το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ».
Επειδή είμαι ο μόνος εν ζωή Δωδεκανήσιος βουλευτής της Βουλής του 1986, που ψήφισε τους μειωμένους συντελεστές του Φ.Π.Α στα Δωδεκάνησα και τότε υπουργός Αιγαίου, που με την ιδιότητα μου αυτή χειρίστηκα αυτό το πανδωδεκανησιακό αίτημα, υπογραμμίζω, ότι αυτή η αιτιολόγηση του κ. Γεωργιάδη είναι πέρα για πέρα ψευδής !
Και υπενθυμίζω, πως όταν πληροφορήσαμε τον τότε πρωθυπουργό, αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, εκείνος έφερε το ζήτημα σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥ.ΣΥΜ.), το οποίο πήρε την σχετική πολιτική απόφαση, παρ’ όλο που ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωνε, πως μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α δεν επέτρεπε η έκτη-6η Οδηγία της τότε Ε.Ο.Κ. Δηλαδή, υπήρχε η πολιτική βούληση και ψηφίσαμε το άρθρο 2, του νόμου 1676 / 1986, με τίτλο «συντελεστές περιοχής Δωδεκανήσου».
Υπενθυμίζω ακόμη, ότι μετά την ψήφιση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α στα νησιά μας, αρχίσαμε την διαπραγμάτευση με την Commission και τελικά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ECOFIN) ενέκρινε, εκ των υστέρων, αυτή την πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Βέβαια, δεν απαιτήθηκε, να την εγκρίνουν όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης.
Πολύ περισσότερο σήμερα, που η Ε.Ε έχει ήδη εγκρίνει το δικαίωμα κρατών μελών, να μπορούν να εφαρμόσουν (αν έχουν αυτή την πολιτική) μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α
(ενώ το 1986 η 6η Οδηγία της Ε.Ο.Κ το απαγόρευε).
Επομένως η αιτιολόγηση του κ. Γεωργιάδη, ότι «είναι νομικά αδύνατον να επανέλθει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α», είναι ψευδής.
Σήμερα, δεν λείπει η νομική βάση, για την επαναθέσπιση του μειωμένου Φ.Π.Α.
Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, να εφαρμόσει αυτή την νησιωτική πολιτική.
Όπως έλειπε και από τον κ.Αλ. Τσίπρα, που κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές, ενώ τον Γενάρη του 2015, στην Ρόδο, διαβεβαίωνε : «ούτε καν θα συζητηθεί το θέμα !» Και σε τρεις μήνες πρότεινε την κατάργηση τους, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούντο να το προτείνουν στην τρόϊκα ως μέτρο μνημονιακής υποχρέωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου