Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις δικές της μεταρρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει τη ροή των δανείων από τους διεθνείς πιστωτές της και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, αλλά θα είναι δύσκολο να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαιτίας του δημοσιονομικού αντίκτυπου τους, αναφέρουν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Η τελευταία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις ‘προαπαιτούμενες δράσεις’ (prior actions) για την τελευταία εκταμίευση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι προαπαιτούμενες δράσεις είναι οι ίδιες. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η επιλογή των μεταρρυθμίσεων είναι πολιτικά ευαίσθητη διότι ο ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο στη βάση του τερματισμού των πολιτικών των προκατόχων του, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής λιτότητας και των μέτρων που θεωρούνται υφεσιακά.
Αν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν ότι η υποκατάσταση των σχεδίων θα επιτύχουν ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα με τα προηγουμένως συμφωνηθέντα μέτρα, η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα δάνεια από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποτρέποντας την αθέτηση πληρωμών και μία πιθανή έξοδο από το ευρώ, σημειώνει το Reuters.
«Πρέπει να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν – είτε να εγκαταλειφθούν είτε να υποκατασταθούν από άλλα» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πιθανό να είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια, αναφέρει ένας αξιωματούχος, διότι επρόκειτο να συνεισφέρουν 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους μόνο. Η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θέλει να πωλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλο που έχει συμφωνήσει να μην σταματήσει πωλήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη.
Μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο, όπου η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση και την ανάγκη να συνδεθούν ο παροχές με το μέγεθος των εισφορών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα επρόκειτο να ψηφίσει ένα νόμο για την συγχώνευση των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά η νέα κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά σε αυτό διότι θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις πολλών Ελλήνων.
Οι πιστωτές θέλουν επίσης αλλαγές στο σύστημα του Φόρου Προστιθέμενες Αξίας για την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή που ισχύει στα ελληνικά νησία και τον διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι αυτό θα πλήξει τον τουρισμό, την κύρια πηγή εσόδων της.
Άλλες βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μία αποτελεσματική νομοθεσία περί αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και εταιριών, νόμους για τις ομαδικές απολύσεις και τρόπους για την γρήγορη επίλυση των μισθολογικών διαφορών και την απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας.
«Δεν μπορώ να δω πώς τα οικονομικά της Ελλάδας μπορούν να μπουν σε τάξη αν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά το σύστημα είσπραξης φόρων» δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος στο Reuters.
To έργο αυτό καθίσταται δυσκολότερο από το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και έχει λίγο χρόνο να εντοπίσει και να επιλέξει μεταξύ των μέτρων ή να προετοιμάσει νέα από το μηδέν.
«Έχουν μία εβδομάδα ή δύο στην καλύτερη» δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος.
Μόλις η Αθήνα συμφωνήσει στη λίστα με τους πιστωτές της και ξεκινήσει να εφαρμόζει τις αλλαγές, περισσότερα δάνεια θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν σταδιακά.
«Αυτό είναι το σημείο όπου μπορεί να υπάρξει ευελιξία, μπορούν να το κάνουν βήμα προς βήμα και να λάβουν βήμα προς βήμα τα χρήματα» δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος.
Πηγή:capital.gr