Ειδήσεις

«Ηφαίστειο» η Ειδομένη

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην Ειδομένη όπου έβρεχε χθες στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους παιδιά, να παραμένουν σε τραγικές συνθήκες. Η υγεία των προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνεται καθημερινά, ενώ από χθες στον «καταυλισμό», μετά την προσωρινή αποχώρηση αρκετών ΜΚΟ, δεν παρέχεται ιατρική περίθαλψη. «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα και έχουν πλέον εξαντληθεί, και οι ιατρικές ανάγκες είναι μεγάλες. Εχουν χάσει την υπομονή τους, αισθάνονται ότι, ύστερα από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι, έφτασαν στην πηγή αλλά δεν μπορούν να πιουν νερό», τονίζει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ασπασία Κάκαρη, και εξηγεί την απόφαση της οργάνωσης να αποχωρήσει προσωρινά την Τρίτη το μεσημέρι «για λόγους ασφαλείας του προσωπικού», όταν ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη σκηνή τους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πεθάνει κάποιο παιδί πρόσφυγα. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που επισκέφθηκε την Ειδομένη, ουσιαστικά απηύθυνε έκκληση στις ΜΚΟ να αναλάβουν και πάλι δράση τονίζοντας ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ». Πάντως, παντελής είναι η έλλειψη συντονισμού από την πλευρά του κράτους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό, που έχουν φτάσει στην Ειδομένη από την αρχή της εβδομάδας, «δεν ξέρουν τι να κάνουν», όπως αναφέρουν εθελοντές. Από χθες το βράδυ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επέστρεφαν σταδιακά στην Ειδομένη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στον πληθυσμό που δεν είχε λάβει συστηματικά συσσίτιο για περισσότερο από 24 ώρες.

Οσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα συνειδητοποιούν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου τόσο οι αντιδράσεις οξύνονται και γίνονται ανεξέλεγκτες. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να δίνουν τροφή στα παιδιά.

Περίπου 500 άτομα από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Εφτασαν μέχρι την αερογέφυρα του Πολυκάστρου την οποία και απέκλεισαν για αρκετή ώρα. Και στη Λέσβο χθες σημειώθηκαν εντάσεις, με πρόσφυγες και μετανάστες να απειλούν ότι θα πέσουν στη θάλασσα αν πρόκειται να τους επιστρέψουν στην Τουρκία. «Θα μας επιβάλουν να επιστρέψουμε στη Συρία και θα μας σκοτώσουν», έλεγαν, όπως διηγείται εθελοντής. Στη Μόρια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή ιατρικής φροντίδας μέσα στο κέντρο, που είναι πλέον κλειστός χώρος φιλοξενίας. «Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του συστήματος απελάσεων. Εχουμε καταδικάσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που έχει στόχο μόνο να αναστείλει τις ροές και όχι να βοηθήσει τους πρόσφυγες», ανέφερε η κ. Κάκαρη. Και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει σταματήσει την παροχή υπηρεσιών μέσα στη Μόρια. Ωστόσο προς το παρόν οι Γιατροί του Κόσμου διατηρούν τα τρία ιατρεία στον καταυλισμό. «Η συμφωνία άλλαξε πολλά πράγματα και χρειάζεται χρόνος για να δούμε τι θα πράξει η οργάνωση», αναφέρει η εκπρόσωπος, Ηλέκτρα Κουτσουμάνη.

Η κυβέρνηση πάντως προετοιμάζεται για τη φιλοξενία τόσο όσων παραμένουν στην Ειδομένη όσο και των περίπου 5.000 που βρίσκονται στον Πειραιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία ακόμα 20.000 θέσεων φιλοξενίας άμεσα σε όλη την Ελλάδα, ενώ εξετάζεται και η χρήση παλαιών βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε πολλά σημεία. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση του Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου υπό τον πρωθυπουργό, οπότε και θα γίνει η πρώτη συνάντηση μετά την κρίση του κ. Γ. Μουζάλα με τον κ. Π. Καμμένο, ο οποίος χθες ανέφερε ότι «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο κ. Μουζάλας έχει κάνει δουλειά.

 

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου