Τους κινδύνους από τα φαινόμενα παραπλανητικής διαφήμισηςγια οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρείαεπισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής
Θραύση κάνουν οι στοματικές παθήσεις στην παιδική ηλικία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά σε όλον τον κόσμο, σε ποσοστό 60%-90%, πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των δέκα πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν τη σημασία της σωστής στοματικής υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθανάσιο Υφαντή, «η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι, όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κ.τ.λ.)».
Λόγω οικονομίας
Η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις (η Πολιτεία δεν καλύπτει την οδοντιατρική θεραπεία μέσω του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες οδοντιάτρους και υποχρηματοδοτεί τη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη) έχουν συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους, παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας.
Φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά.«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων» επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. «Η λεύκανση» σημείωσε «δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια / βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου».
Οπως αναφέρει, η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη, δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών (μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο), λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού, που επίσης γίνεται μόνο από οδοντίατρο, και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να γίνεται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.
Βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.
Λεύκανση μόνο από ειδικό
«Για τη θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1% (>0,1% < 6% Η2Ο2) ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, τα οποία πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους, αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών»αναφέρει ο κ. Υφαντής.
Επίσης, στην οδοντιατρική πράξη της λεύκανσης γίνεται χρήση ειδικών λυχνιών για διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στον ζώντα ιστό των δοντιών, ενώ τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης τους αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού). Η δε αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.
Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή η ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.
Οι οδοντίατροι επισημαίνουν πως η λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Αν μάλιστα δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και οι ηπατίτιδες.