Η συζήτηση για τη de facto αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και η «θωράκιση» των εθνικών συνόρων των χωρών επανέρχεται ορμητικά πάλι στους κόλπους της Ε.Ε μετά το διπλό χτύπημα στις Βρυξέλλεςλίγους μήνες μετά το μακελειό στο Παρίσι.
Η Γαλλία ζητά εδώ και καιρό πιο αυστηρούς ελέγχους,φωνές από τις ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος και κατηγορούν την Ευρώπη για «παιδαριώδη» αντιμετώπιση απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία ενώ το Stratfor προβλέπει σύντομα νομοθετικές πρωτοβουλίες των εθνικών κυβερνήσεων προς την κατεύθυνση αυτή.
Το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε θα απασχολήσει σήμερα Πέμπτη τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε που συνεδριάζουν εκτάκτως, μετά από αίτημα του Βελγίου που μετρά 34 νεκρούς και 260 τραυματίες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην καρδιά της Ευρώπης σε συνδυασμό με το προσφυγικό δημιουργούν τις συνθήκες ή απλώς δίνουν το άλλοθι για μια καθολική αμφισβήτησης της «χρησιμότητας» της συνθήκης Σένγκεν αλλά και «υπαναχώρησης» από την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας.
Ηδη η Πολωνία προαναγγέλλει την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει.
«Μετά από αυτά που συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι συμφωνούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό μεταναστών» είπε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Superstacja. Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία είχε δεχτεί να φιλοξενήσει περίπου 7.000 πρόσφυγες.
Βάλς:Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για την ασφάλεια των πολιτών μας
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους λαούς μας», ανέφερε ο γάλλος πρωθυπουργός Μ. Βαλς που πήρε μέρος στο κολέγιο των επιτρόπων.
Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ιδιαίτερη σημασία έχουν όπως είπε ο Βάλς η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, η καταπολέμηση της εμπορίας όπλων και το μητρώο επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις ένα μέτρο που μένει ανενεργό στην Ε.Ε για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων ενώ ισχύει στις ΗΠΑ.
Τα παραπάνω μέτρα περιλαμβάνονται όπως είπε ο Ζ.Κλοντ Γιούνκερ, σε πακέτο μέτρων που έχει προτείνει ήδη η Κομισιόν για την ασφάλεια και πρέπει να τεθεί σ΄εφαρμογή το συντομότερο.
Stratfor: Τα χτυπήματα ανοίγουν νέο γύρο συζητήσεων για την ζώνη Σένγκεν
Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor, η πρώτη συνέπεια των επιθέσεων στις Βρυξέλλες θα είναι ένας νέος γύρος συζητήσεων για τους συνοριακούς ελέγχους στην Ε.Ε και ειδικότερα στη ζώνη Σένγκεν.
Όπως αναφέρει, η Συνθήκη Σένγκεν βρέθηκε στο στόχαστρο από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης στις αρχές του 2015.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεση, κυρίως γιατί οι δράστες είχαν περάσει από τη Γαλλία στο Βέλγιο χωρίς να εντοπιστούν. Συνακόλουθα, η Γαλλία και άλλες χώρες ενέτειναν τους ελέγχους τους στα σύνορα. Από τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως επιθυμεί να αρθούν όλοι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν μέχρι τα τέλη του 2016. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις -και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες- θα καταστήσει κάτι τέτοιο δύσκολο.
Είναι πολύ πιθανό αρκετές κυβερνήσεις στη Δυτική Ευρώπη να ανακοινώσουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο που θα αφορούν την ασφάλεια, αυξημένους ελέγχους σε μαχητές που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως επίσης και αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τους γείτονές τους.
Αμφιβολίες από τις ΗΠΑ αν η Σένγκεν συμβάλει στον εντοπισμό τρομοκρατών
Μετά τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα αναδύονται πιο έντονα από ποτέ, τόσο σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης στα ΜΜΕ όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων Αμερικανών επιτελών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο η ευρωπαϊκή συνθήκη Σένγκεν υπό τις παρούσες συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, συμβάλλει στον εντοπισμό των τρομοκρατών και στην καταπολέμηση του ISIS.
Αιχμές και από την Αυστραλία
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «άφησε την ασφάλεια να της ξεφύγει», θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συνθήκη Σένγκεν και την ελεύθερη κυκλοφορία την επομένη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, που περιλαμβάνει 26 χώρες, σημαίνει ότι «οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, γεγονός που θέτει προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας, εκτός της ύπαρξης εξαιρετικά διάτρητων εξωτερικών συνόρων, για τα οποία έχουμε πολλά παραδείγματα».
thetoc.gr