Ερώτηση για το Σκοπιανό δέχθηκε ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Η ερώτηση μάλιστα προερχόταν από τη δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ (MIA), ενώ η απάντησή του προκάλεσε αίσθηση καθώς θεωρήθηκε πως έμμεσα αποκάλυψε την πρόταση της Ελλάδας για την ονομασία των Σκοπίων.
«Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στα Σκόπια προκειμένου να επιχειρήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα να υπάρξουν βήματα προς τα μπρος που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία όμως από τη δική μας την πλευρά έχει εδώ και καιρό περιγραφεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε δύο προϋποθέσεις, που για μας είναι πολύ σημαντικές. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός ως προς το όνομα, μια σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, διότι δεν μπορούν οι λαοί μας εις το διηνεκές να βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση έχοντας την εντύπωση – κυρίως ο ελληνικός λαός – ότι εδώ υπάρχει μια απόπειρα σφετερισμού ενός πολύ σημαντικού κομματιού της ιστορίας μας. Και ο δεύτερος σημαντικός όρος είναι αυτή η λύση να μην είναι του ποδαριού , να μην είναι μια light εκδοχή, να είναι μια ουσιαστική λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να θεμελιώσουμε σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις των λαών μας. Με δυο λόγια να είναι μια χρήση για όλες τις χρήσεις, να χρησιμοποιείται και στους διεθνείς οργανισμούς και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και στο εσωτερικό της γείτονος. Και αυτό αφορά στο ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στον ΟΗΕ και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και άλλη ονομασία στο Σύνταγμα. Και να έρχεστε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λύση και ενώ εγώ θα αναφέρομαι στην τάδε ονομασία, εσείς να μου λέτε ότι είμαι από την Republica Macedonia. Αυτό δεν θα είναι λύση, αυτό θα διαιωνίζει τη διαφορά μας» τόνισε απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο.
«Έχουμε όλη την καλή διάθεση , την ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Είναι μιας ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι μια υπαρξιακή υπόθεση, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά» πρόσθεσε.
Για το αμετάφραστη σύνθετη ονομασία «Gorna Makedonija» ο κ. Ντιμιτρόφ. υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και στα δύο (τμήματα), είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα».
«Αν γίνει μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης, νομίζω ότι και ο “Νίκος” έχει πραγματική επιθυμία για λύση, που δεν θα υποτιμήσει καμία πλευρά, και θα ανοίξει τις θύρες του μέλλοντος» ανέφερε.
Ως προς τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα, σύμφωνα με τον Σκάι, ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει ότι στην κοσμηματοποιία της χώρας του θέλει υπομονή και πολύ τέχνη μέχρι να κατασκευαστεί το κόσμημα.
Την επομένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες θα συναντηθούμε περισσότερες φορές έως ότου βρούμε κάποιο τρόπο για να μετατοπίσουμε τα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά όσους αντιστέκονται σε ενδεχόμενη συμφωνία, ο στενός συνεργάτης του Ζάεφ μίλησε για «ανταγωνισμό μέλλοντος – παρελθόντος».
Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το «εύχομαι σε δύο μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija» σε Σκοπιανή δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, εξαπέλυσε η ΝΔ
«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα.
Καλούμε τον πρωθυπουργό επιτέλους να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη ΝΔ δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της», αναφέρει η ΝΔ.