Το μεσημέρι της Τρίτης 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είχαν τηλεδιάσκεψη, αποφασίζοντας τη μετάθεση τους για το καλοκαίρι του 2021.
Οι τρεις άνδρες ανέλυσαν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, ειδικά μετά την ειλημμένη απόφαση αρκετών χωρών (Καναδάς και Αυστραλία έκαναν την αρχή, με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να δηλώνουν πρόθυμες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα) να μην στείλουν αθλητές στο Τόκιο το φετινό καλοκαίρι, για να φτάσουν στην απόφαση να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με ένα χρόνο καθυστέρηση.
Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Σίνζο Άμπε (πρωθυπουργός), του Τόμας Μπαχ (πρόεδρος της ΔΟΕ) και του Γιοσίρο Μόρι (πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής) ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε κι η πρόθεση της Ιαπωνίας να συναινέσει στη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, μία απόφαση που έλυσε τα χέρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό που απομένει πλέον είναι η ανακοίνωση από την πλευρά της ΔΟΕ, για να προκύψει κι η επισημοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως οι Αγώνες δεν ακυρώνονται αλλά θα διοργανωθούν το καλοκαίρι του 2021. Η Ιαπωνία θα διοργανώσει, πρόσθεσε, «πλήρεις» Ολυμπιακούς Αγώνες και Παραολυμπιακούς, ως απόδειξη της νίκης απέναντι στον κορωνοϊό.
Μάλιστα, σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Ντικ Πάουντ, μέλος της ΔΟΕ, είχε αναφέρει πως «ουσιαστικά η απόφαση αναβολής έχει ήδη ληφθεί», μιλώντας στην εφημερίδα USA Today. «Δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα λεπτομέρειες, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αρχίσουν στις 24 Ιουλίου, αυτά ξέρω», είχε προσθέσει.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετακινούνται κατά τη διάρκεια περιόδου Ειρήνης στη 124χρονη σύγχρονη ιστορία τους. Έχουν προσβληθεί περισσότεροι από 377.000 ανθρώπους σε 194 χώρες, με πάνω από 16.500 θανάτους.
Σημαντικές αθλητικές δυνάμεις, όπως Καναδάς και η Αυστραλία είχαν ήδη πει ότι δεν θα στείλουν ομάδες στο Τόκιο εάν οι Αγώνες προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί και οι Βρετανοί δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μετά από συνάντηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν το βάρος τους στις προσκλήσεις για αναβολή και η Νέα Ζηλανδία πίεσε για μια γρήγορη απόφαση.
Τα σενάρια για τη νέα ημερομηνία
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μετά την αναβολή τους.
Ήδη η ΔΟΕ αναζητά διαθέσιμες νέες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους και στο τραπέζι έχουν πέσει τρία σενάρια. Από το 2020 που είναι η προτεραιότητα και την πρώτη φορά σε μονό έτος μέχρι το 2022 και το πρόβλημα με το Παρίσι.
ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Προτεραιότητα της ΔΟΕ ήταν να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα στο τρέχον έτος (2020).
Όσον αφορά στις διαθέσιμες ημερομηνίες, στο καλό σενάριο θα μπορούσε η διοργάνωση να μετατεθεί κατά ένα μήνα και να διεξαχθεί όταν ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι Παραολυμπιακοί. Από τις 25 Αυγούστου, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου δηλαδή.
Τέτοια επιλογή θα έφερνε σύγκρουση με το καλεντάρι του ποδοσφαίρου, του NBA, του τένις και του γκολφ. Η δεύτερη διαθέσιμη ημερομηνία μέσα στο 2020 είναι ο Οκτώβριος.
Τέτοια εποχή είχαν διεξαχθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964, τους οποίους κατά σύμπτωση είχε φιλοξενήσει το Τόκιο.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΟΝΟ ΕΤΟΣ: TO 2021
Εάν υιοθετηθεί αυτή η επιλογή θα πρόκειται για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν από το 1896 και μετά σε μονό έτος και όχι σε διάστημα τετραετίας από τους προηγούμενους (με εξαίρεση τις διοργανώσεις των 1916, 1940 και 1944 που δεν διεξήχθησαν λόγω Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).
Ο πονοκέφαλος είναι ότι το 2021 είναι αγωνιστικό έτος Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Υγρού στίβου και στίβου (υπάρχουν τα Euro, Copa America, Gold Cup στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν επηρεάζουν σημαντικά) κομβικών αθλημάτων.
Η αίσθηση είναι ωστόσο ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μετατεθούν κατά ένα χρόνο τα δυο αυτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα (σε Ιαπωνία και ΗΠΑ αντίστοιχα) σε περίπτωση που το ζητήσει η ΔΟΕ.
Το 2021, επίσης, δεν θ’ αποτελούσε πρόβλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, καθώς υπάρχει χρονικό διάστημα τριών ετών.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ 2022
Υπάρχουν θετικά και αρνητικά για το τρίτο σενάριο. Πρώτα από όλα σε περίπτωση επιλογής θα είναι το μοναδικό μεγάλο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού.
Κι αυτό γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο που πάγια διεξάγεται καλοκαίρι, εκείνο το έτος (2022) θα διεξαχθεί το χειμώνα στο Κατάρ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην αραβική χώρα.
Το καλεντάρι ευνοεί. Επίσης θα δοθεί απαραίτητος χρόνος για την επιστροφή στην αθλητική ομαλότητα και κανονικότητα από την περιπέτεια του κορωνοϊού.
Πάμε και στα αρνητικά. Οι αθλητές, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα το επιθυμούσαν. Έχοντας ήδη πίσω τους μια προετοιμασία τεσσάρων ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο, είναι αμφίβολο πόσο θα ήθελαν να μπουν σε ένα νέα κύκλο διετούς προετοιμασίας.
Κι έπειτα, τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι; Νέα μεγάλη διοργάνωση μέσα σε δύο χρόνια; Άλλο ένα κομβικό ερώτημα που αναζητά απάντηση.
Τηλεδιάσκεψη των Ελλήνων πρωταθλητών
Εξάλλου, διάλογο για όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο στίβο με αφορμή την πανδημία του ιού Covid- 19 θα έχουν οι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Περικλή Ιακωβάκη και της Κατερίνας Στεφανίδη την οποία θα στηρίξει και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος μαλίστα θα συμμετάσχει στη σχετική τηλεδιάσκεψη.
Η πρωτοβουλία αφορά στην ενημέρωση των Ελλήνων πρωταθλητών για όλα όσα έχουν να κάνουν με την εξάπλωση του Conid-19 και τις επιπτώσεις στην αγωνιστική τους δραστηριότητα. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στους χώρους του στίβου – και όχι μόνο – είναι μεγάλη σε μια χρονιά, που το πρόγραμμα της υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ιδιαίτερα γεμάτο.
Ο Ιακωβάκης είναι πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΑ και η Κατερίνα Στεφανίδη μέλος της Επιτροπής της WA, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν απευθείας ενημέρωση από τις αρμόδιες ομοσπονδίες για όλα όσα είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει σήμερα στις 19.30.