Χθες αναμενόταν να ανοίξει η τουριστική σεζόν στη Ρόδο με τσάρτερ από το Τελ Αβίβ, ενώ και τις επόμενες ημέρες αναμένονταν και άλλα αεροσκάφη από το Ισραήλ. Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός ανετράπη λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Ισραήλ να μεταφερθούν για τα μέσα Απριλίου και θα εκτελεστούν εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Μπορεί η 14η Μαΐου να αποτελεί την ημερομηνία «ορόσημο» για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ακόμη όμως δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την επικείμενη σεζόν. Δεν έχουν καν οριστικοποιηθεί οι πτήσεις που αναμένει το αεροδρόμιο Ρόδου. «Δεν υπάρχει εικόνα και βασιζόμαστε στις επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου χωρίς ωστόσο κάποια ειδικότερη πληροφόρηση», δήλωσε στη «δ» ο αερολιμενάρχης Ρόδου, Σπ. Δεληγιάννης.
Από την άλλη, η ροή των κρατήσεων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, είναι ακόμη μικρή και απέχει σημαντικά από τα συνήθη δεδομένα μίας «φυσιολογικής χρονιάς».
«Μπορεί να διαχέεται ένα αισιόδοξο κλίμα γύρω από την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, η ροή των κρατήσεων όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια πανηγυρισμών, καθώς απέχει πολύ από τα δεδομένα μίας φυσιολογικής χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, οι εισερχόμενες κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 15% των εποχών προ κορωνοϊού. Δεν διαφαίνεται λοιπόν ότι τα πράγματα θα είναι όσο εύκολα θα ελπίζαμε… Καλώς ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, το ερώτημα όμως είναι τι θα κάνουν τελικά οι αγορές και πότε θα επιτρέψει κάθε χώρα τα ταξίδια. Εμείς μπορεί να ανοίξουμε στις 14 Μαΐου, θα έχουν ανοίξει όμως οι αγορές;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. κ. Μ. Μαρκόπουλος. Ο περιορισμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, θα συμβάλει στην ομαλή επανεκκίνηση του τουρισμού. Προς το παρόν όμως, η εικόνα παραμένει θολή. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για την νέα τουριστική σεζόν. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Γερμανία παρατείνει λ.χ. για ένα μήνα το lockdown χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα δοθεί και νέα παράταση. Αυτό που θα πρέπει να ευχόμαστε είναι να περιοριστούν τα κρούσματα Covid στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί αυτό, τόσο το καλύτερο», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Την ίδια στιγμή προβληματίζει έντονα το ενδεχόμενο “μπλοκάρισμα” από τη βρετανική κυβέρνηση στα ταξίδια αναψυχής έως το τέλος Ιουνίου με απειλή προστίμου, καθώς εάν συμβεί αυτό, η προοπτική της επανεκκίνησης του τουρισμού στα μέσα Μαΐου απομακρύνεται.
Ο νέος νόμος που θα κληθούν να ψηφίσουν την Πέμπτη οι Βρετανοί βουλευτές, προβλέπει συγκεκριμένα ότι όσοι πολίτες της χώρας θελήσουν να ταξιδέψουν άνευ «σοβαρών λόγων» στο εξωτερικό έως τα τέλη Ιουνίου θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών! Και μπορεί οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το χρονοδιάγραμμα άρσης των αυστηρών περιορισμών να συνετέλεσαν στο ξεπάγωμα των τουριστικών κρατήσεων, ο νόμος για την απαγόρευση των ταξιδιών αναψυχής αναμένεται ωστόσο να περιπλέξει τα πράγματα, εφόσον βέβαια ψηφισθεί.
https://www.dimokratiki.gr/24-03-2021/den-anoixe-chthes-telika-i-sezon-metaferthikan-gia-ton-aprilio-oi-ptiseis-apo-to-israil/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.