Ένα αμιγώς ελληνικό μενού θα απολαύσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την 25η Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, ο Λευτέρης Λαζάρου, μυθικός για τα θαλασσινά του πιάτα, θα ετοιμάσει συνολικά 45 πιάτα, το βράδυ της Τετάρτης σε ένα δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.
Το μενού περιλαμβάνει καθαρά ελληνικά προϊόντα από πολλές περιοχές της χώρας, με πρόθεση να τονιστεί το ελληνικό στοιχειο στα πιάτα. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας, ο κιμάς γαρίδας σε ζωμό μαζί με φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης και το φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
Ως επιδόρπιο θα σερβιριστεί λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης. Όσον αφορά το κρασί, θα σερβιριστεί λευκό Παπαστράτης και Μαλαγουζιά, ενώ από κόκκινο “Αποσπερίτης” από τους Λειψούς.
Αποσπερίτης είναι η Αφροδίτη, το γνωστότερο και πιο αγαπητό “άστρο” του ελληνικού λαού. Είναι το τελευταίο άστρο που αντικρίζει ο γεωργός ξυπνώντας το χάραμα (Αυγερινός) και το πρώτο όταν έρχεται η νύχτα,(Αποσπερίτης), όπου προμηνύει το τέλος της ημερήσιας εργασίας και την αρχή της νυχτερινής ανάπαυσης. Το λαμπρότερο φυσικό σώμα στον έναστρο ουρανό μετά τη Σελήνη.
Αυτό το όνομα διάλεξαν οι Μανώλης Βαβουλάς και Νίκος Γρύλλης, οινοπαραγωγοί και ιδιοκτήτες του μπουτίκ οινοποιείου των Λειψών να δώσουν στο γλυκό, λιαστό κρασί τους από την ποικιλία Φωκιανό.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το νησί είχε μεγάλη ιστορία στο κρασί και στο παρελθόν ήταν ξακουστό για το γλυκό, λιαστό κρασί του, με το οποίο προμήθευε σε σημαντικές ποσότητες το Βατικανό!
Με σύμμαχο την πανάρχαια γηγενή ποικιλία Φωκιανό, που αντέχει την ξηρασία και τις κακουχίες του νησιού, συνδύασαν την οινοποιητική τους εμπειρία με τις παραδοσιακές μεθόδους του νησιού για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού. Ακολουθώντας την παράδοση, ο Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών παράγεται από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στο φυτό και στη συνέχεια κόβονται και απλώνονται στον ήλιο για μερικές ημέρες προκειμένου να αποξηραθούν, συμπυκνώνοντας έτσι σάκχαρα, αρώματα και οξύτητα. Ο ελάχιστος, πολύτιμος χυμός ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια, αποκτώντας όγκο, βελούδινη υφή και μεστά αρώματα που σαγηνεύουν.