Το «αγκάθι» της ακρίβειας βρέθηκε στο επίκεντρο και του β’ μέρους της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1, καθώς σχεδόν το 40% των πολιτών (39,6%) δηλώνει πως αναγκάζεται να περιορίσει τις βασικές του ανάγκες.
Στην ίδια ερώτηση, που αφορά στην επίδραση των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά, το 15,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, ενώ μόνο το 6,9% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.
Πολλά είναι επίσης τα νοικοκυριά που εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε λογαριασμούς ενέργειας, σε τράπεζες αλλά και ενοίκια.
Στην καταγραφή θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων για συγκεκριμένες χώρες, είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των θετικών συναισθημάτων των ερωτηθέντων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τη παραδοσιακή συμπάθεια που αισθανόντουσαν οι Έλληνες για τη Ρωσία.
Η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι κυριότερες πηγές ανησυχίας για τους πολίτες.
Η ακρίβεια/ανατιμήσεις συγκεντρώνει ποσοστό ανησυχίας 84,7% και δεύτερος ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με 77,4%.
Η πανδημία είναι τρίτη με 40,7% (αυξημένη από την τελευταία μέτρηση) και ακολουθούν εθνικά θέματα, εγκληματικότητα, μεταναστευτικό.
Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, το 44,2% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της αλλαγής του, ενώ το 45% δηλώνει κατά της αλλαγής.
Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο, αλλά μειωμένο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%, έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2,2% και «άλλο κόμμα» με 4,9%.
Το 26,8% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ. Το 14,4% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, το 132% αυτοδύναμη υβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 9,6% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Ένα 7% προτιμά κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και ένα 2,5% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ.