Σοβαρή είναι πλέον η κατάσταση με την διάβρωση των ακτών της Ρόδου αφού τέτοια φαινόμενα καταγράφονται πλέον στο 85% των ακτών του νησιού!
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, εντοπίζεται στην ακτογραμμή από την περιοχή της Κρεμαστής και κυρίως στην Δημοτική Ενότητα Καμείρου.
Αυτό υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Σάββας Χριστοδούλου, αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Καμείρου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της περιοχής (συνολικά) αφού, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να προγραμματιστούν έργα υποδομής, οι παραλίες δεν είναι πλέον ασφαλείς ενώ οι δημότες φοβούνται για τις περιουσίες τους!
«Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με την διάβρωση των ακτών, είναι πλέον κρίσιμη. Το 2011 η κοινότητα Σορωνής κατέθεσε στο Λιμενικό Ταμείο μία μελέτη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοφάνη Καραμπά. Από τότε μέχρι σήμερα δεν ξέραμε τι είχε γίνει με τη μελέτη. Μόλις πρόσφατα, στις 15 Φεβρουαρίου διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος έργο αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών της Κρεμαστής. Εμείς δε διαφωνούμε με το ό,τι έγινε στην Κρεμαστή. Ωστόσο, διερωτώμεθα γιατί δεν προχώρησε η περιβαλλοντική μελέτη και για την Δημοτική Ενότητα Καμείρου αφού εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα. Η διάβρωση των ακτών είναι τεράστια. Έχουν χαθεί περιουσίες, αγροτεμάχια, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή στην παραλιακή ζώνη, ενώ κινδυνεύουν υφιστάμενοι δρόμοι, πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμός, αλλά και πεζοί που περνούν από εκεί! Είναι αναγκαίο να προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη και να γίνει επικαιροποίηση της υπάρχουσας.
Ήρθαμε ήδη σε επαφή με τον κ. Καραμπά και του ζητήσαμε μια προσφορά για την σχετική περιβαλλοντική μελέτη που θα αφορά στην Δ.Ε. Καμείρου και συγκεκριμένα, την Σορωνή, τις Φάνες, τα Καλαβάρδα –μέχρι και την Σάλακο. Δυστυχώς, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την διάβρωση των ακτών, είναι τραγική. Σε όλο αυτό τα παραλιακό μέτωπο έχουν χτιστεί ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, μικρά ξενοδοχεία και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο κόσμος θα χάσει περιουσίες, αφού ολόκληρα αγροτεμάχια έχουν χαθεί! Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της δυτικής πλευράς της Ρόδου (ο κ. Μπονιάτης Μανώλης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σορωνής, ο κ. Δράκος Μιχάλης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κρεμαστής, ο κ. Σταυριάς Γιώργος, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Θολού, ο κ. Μαλιωτάκης Κυριάκος, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Παραδεισίου), οι αντιδήμαρχοι, κ. Φλοσκάκης Νεκτάριος και κ. Θανάσης Στάμος, ο κ. Παπαοικονόμου Βασίλης, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου, ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας στην οποία μετείχα κι εγώ προσωπικά. Κι ενώ περιμέναμε να προχωρήσει η δική μας μελέτη, μάθαμε ότι εγκρίθηκε η μελέτη για την διάβρωση στην Κρεμαστή. Εμείς περιμένουμε μια απάντηση από τον κ. Καραμπά για να δούμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε απ’ ευθείας ανάθεση. Όπως μας έχουν πληροφορήσει, τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος Ρόδου.
Πέραν του γεγονότος ότι χάνονται περιουσίες, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε όλη την Δ.Ε. Δεν μπορεί ο Δήμος Ρόδου να προγραμματίσει έργα στην περιοχή αυτή από την στιγμή που χάνεται ολόκληρη η… γη! Επιπρόσθετα, η παραλία έχει υποστεί τεράστια διάβρωση και δεν μπορεί να φιλοξενήσει λουόμενους με ασφάλεια. Κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε» -τόνισε ο κ. Σ. Χριστοδούλου.
https://www.dimokratiki.gr/24-03-2022/terastia-i-diavrosi-ton-akton-sto-nisi-tis-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.