Ειδήσεις

Τουρισμός: Εκτοξεύτηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Φεβρουάριο – Οι προβλέψεις για την συνέχεια

Την δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2023 αποτυπώνουν και τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις κρατήσεις το πρώτο δίμηνο του έτους να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019 και τις ενδείξεις για την συνέχεια να παραμένουν το ίδιο ευοίωνες.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένες εταιρείας αναλύσεων των βραχυχρόνιων μισθώσεων , ο Φεβρουάριος αποτέλεσε έναν ακόμα μήνα ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με την ζήτηση στην Ευρώπη να καταγράφεται κατά 47,3% μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου ο κλάδος χαρακτηριζόταν από έντονη εποχικότητα, και κατά 26,6% υψηλότερα από πέρυσι.

Την μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη η ζήτηση για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο
Παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο δεύτερος μήνας του έτους αποτελεί τυπικά μια περίοδο χαμηλής ζήτησης και για την Ελλάδα, η ζήτηση παρουσίασε αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Μάλιστα η χώρα μαζί με την Νορβηγία και την Πορτογαλία παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις- η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε κατά 60%, 52,7% και 44,1% υψηλότερα.

Αυξημένη ήταν, πέρα από την ζήτηση και η προσφορά. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της χώρας μας τον Φεβρουάριο η προσφορά αυξήθηκε κατά 7%, ενώ κατά 52% αυξήθηκαν οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις σε σχέση με πέρυσι, με τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται την επέκταση της σεζόν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις προσφερόμενες καταχωρίσεις παρατηρήθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία – αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9% σε σχέση με πέρυσι αντίστοιχα.

Ανοδικά κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε και η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στην Ευρώπη. Η μέση ημερήσια τιμή(ADR) στην περίπτωση της χώρας μας έφτασε το 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Από άποψη μέσης τιμής τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε η Κροατία – το ADR αυξήθηκε κατά 30,8% – παρά το γεγονός ότι στη χώρα καταγράφηκε σημαντική μείωση των διαθέσιμων καταχωρίσεων (-14,1%).

Να θυμίσουμε ότι τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας επισφραγίζουν και τα στοιχεία των αεροδρομίων, σύμφωνα με τα οποία τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά +53,3% σε σύγκριση με το 2022 και κατά +1,5% σε σύγκριση με το 2019, τροδοφοτούμενη κυρίως από διεθνείς επιβάτες.

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις κάνουν τον Φεβρουάριο τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα όπου η προσφορά και η ζήτηση κινήθηκε πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που αναφέρουν ότι το 2023 θα αποτελέσει μια πολύ δυνατή χρονιά για τον κλάδο.

Μεγάλη η ζήτηση και για την συνέχεια

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για την συνέχεια με την AirDNA να επισημαίνει ότι η βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα κινηθεί ανοδικά τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι. Για το επόμενο εξάμηνο η ζήτηση προβλέπεται να παρουσιάσει μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 32,8% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019.

Όλες μάλιστα οι χώρες της Ευρώπης εκτός από την Δανία αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στις προκρατήσεις του επόμενου εξαμήνου, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 30% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όσο για την χώρα μας παρουσιάζει την πέμπτη καλύτερη επίδοση για την συνέχεια, με τις κρατήσεις να παρατηρούνται αυξημένες πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι για το φετινό καλοκαίρι.

Πηγή insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου