Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Εγγλέζος: «Θα επαναφέρουμε το θέμα της Υγείας στην περιοχή μας»

Αποφασισμένος να επαναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου το θέμα της Υγείας στην περιοχή μας, δηλώνει ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Εγγλέζος. Σε συνέντευξή του στην ‘δ’ μιλάει για τις προσδοκίες των εργαζομένων σχετικά με την φετινή τουριστική περίοδο, την κατάσταση με τα εργασιακά καθώς και την ανάγκη επαναφοράς του επιδόματος ανεργίας τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποσά.
• Να ξεκινήσουμε από την επικείμενη τουριστική σεζόν, που ατύπως έχει ανοίξει. Τα μηνύματα που μεταφέρουν οι φορείς και οι παράγοντες του τουρισμού, είναι πολύ αισιόδοξα. Αυτό, ωστόσο μεταφέρεται και στον εργασιακό κλάδο;
Σίγουρα αναμένουμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο για φέτος, εάν λάβουμε υπόψη τα μηνύματα που μας μεταφέρουν όλοι και με αύξηση από 5-10%. Αυτό σημαίνει αριθμητικά ότι αν είχαμε πέρσι 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, φέτος θα πρέπει να αναμένουμε τα 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Δυστυχώς, γι’ ακόμη μια χρονιά αντιμετωπίζουμε μια τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς οι αριθμοί δεν μπορούν να καλυφθούν. Οι περίπου 3000 κενές θέσεις εργασίας στην Ρόδο, θα λείπουν πάντα. Κι αυτό γιατί αυξάνονται συνεχώς οι κλίνες στο νησί. Φέτος αναμένουμε να λειτουργήσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες που στο σύνολό τους, απαιτούν περί τα 1000 νέα άτομα προσωπικό. Εάν συνυπολογίσουμε και τις ανακαινίσεις που έχουν γίνει σε αρκετά ξενοδοχεία όπου έχουν προστεθεί κλίνες, ο αριθμός ανεβαίνει –όποια προσπάθεια κι αν κάνουμε.
• Από την άλλη, η έλλειψη προσωπικού (τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην εστίαση) εντοπίζεται σε συγκεκριμένες ειδικότητες;
Όταν μιλάμε για κενές θέσεις εργασίας, αναφερόμαστε σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται μεταξύ τους και βεβαίως, είναι συνδεδεμένα με τον Τουρισμό. Στα ξενοδοχεία, έχουν πολλές ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό αλλά στα τελευταία χρόνια, λόγω και της απαξίωσης της ΑΣΤΕΡ δεν υπάρχουν, πλέον, στελέχη. Και η συνεχής απαξίωση αυτής της Σχολής, λειτουργεί καταλυτικά και αρνητικά ως προς την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών για το τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Αν κάνετε μια έρευνα στα ξενοδοχεία, οι περισσότεροι έχουν αποφοιτήσει από την ΑΣΤΕΡ. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε όλοι, πως οποιοδήποτε εργατικό δυναμικό κι αν έρθει, δεν μπορεί να καλύψει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών που έχουν οι ντόπιοι και φυσικά, οι Έλληνες εργαζόμενοι. Να σημειώσουμε ότι το μέτρο για την αγορά εργασίας με άτομα από τρίτες χώρες που εφαρμόστηκε πέρσι, δεν ήταν ικανό να δώσει λύσεις. Τα δεδομένα, αναφέρουν ότι κυμάνθηκε μόνον στο 10% λόγω του κόστους μεταφοράς και λόγω της χαμηλής ποιότητας των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι αυτοί. Πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες ως επί το πλείστον. Επιπρόσθετα, σε κάθε έρευνα που γίνεται κάθε χρόνο για τους επισκέπτες της Ρόδου, θέτουν σε πρώτη κατηγορία την εξυπηρέτηση, το χαμόγελο, την φιλοξενία και τους καλούς τρόπους των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις. Κι αυτά τα στοιχεία, τα έχουν οι δικοί μας άνθρωποι, οι δικοί μας εργαζόμενοι. Αυτά τα στοιχεία, τείνουν προς εξαφάνιση…
Ξεκαθαρίζω πως εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες, αρκεί να αμείβονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφεί σε τοπικό επίπεδο. Αυτό το λέμε και το σημειώνουμε, για να μην δημιουργηθούν σύγχρονες συνθήκες ‘δουλείας’ στους χώρους των εποχικών επαγγελμάτων και να αποφευχθεί η όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης προς αυτούς τους ανθρώπους.
• Πάντως, πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δια του νέου προέδρου της, δήλωσε ικανοποίηση από την εργασιακή ειρήνη που επικρατεί στην Ρόδο.
Βεβαίως. Στην Ρόδο επικρατεί εργασιακή ειρήνη και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπογράφονται ανάμεσα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την ΕΞΡ, οι οποίες αποτελούν πρότυπο για όλη την χώρα. Είναι Συμβάσεις Εργασίας που, αφενός δίνουν αυξήσεις στους μισθούς, αφετέρου εμπεριέχουν ρήτρες για την διαμονή των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας. Γι’ αυτό πέρσι, η Ρόδος δεν κατέγραψε περιστατικά σε σχέση με τη διαμονή των εργαζομένων που ήρθαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να απασχοληθούν στις τοπικές επιχειρήσεις.
• Υπάρχει ακόμη ανοιχτό το ζήτημα προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων από την υπόλοιπη χώρα ή επαναφοράς κάποιων σε αυτές τις εποχικές εργασίες, επειδή είχαν φύγει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κ.λπ.
Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο Ρόδου, είχαμε κάνει μια κίνηση (για την οποία, μάλιστα, κατηγορηθήκαμε) σε συνεργασία με την ΕΞΡ. Περιοδεύσαμε στην Βόρεια Ελλάδα, στις Σέρρες, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, για να επαναπροσεγγίσουμε εργαζόμενους οι οποίοι πριν την πανδημία, έρχονταν στην Ρόδο και απασχολούνταν εδώ, τους καλοκαιρινούς μήνες. Λόγω της πανδημία Covid-19 και τις λίγες ημέρες απασχόλησης, επέλεξαν να σταματήσουν και να αναζητήσουν άλλη απασχόληση. Βέβαια, καταφέραμε και φέραμε γύρω στα 2000 – 2500 άτομα, αλλά αυτό που λειτουργεί ακόμη αποτρεπτικά, είναι το επίδομα ανεργίας. Ζητάμε εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις, αφενός την επέκτασή του σε 5 μήνες όπως παλιά, αφετέρου την αύξηση του ποσού ανεργίας. Πρέπει κάποτε να εισακουστούμε ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εποχική εργασία. Με μια απλή κίνηση, οι Έλληνες θα επιστρέψουν, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την ακρίβεια που γονατίζει τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους.
• Αναφορικά με τα αιτήματα που θέτει επανειλημμένα το ΕΚΡ και για άλλες ομάδες εποχικά εργαζομένων, έχουν ικανοποιηθεί;
Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για την διεκδίκηση λύσεων σε μια σειρά από αιτήματα. Εμείς σαν ΕΚΡ, αυτό που κάνουμε είναι να υπογράφουμε Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σε όλους τους χώρους εργασίας στην περιοχή, ώστε να εξασφαλίσουμε κατ’ αρχήν τα εργασιακά δικαιώματα και να κατοχυρώσουμε τις θέσεις εργασίας. Έχουμε υπογράψει εκτός από το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, συμβάσεις με τους ξεναγούς, με τα τουριστικά λεωφορεία και με τους οδηγούς ταξί. Υπήρχε και σχετική σύμβαση για τους εργαζόμενους στην ΡΟΔΑ, αλλά με την μεταφορά τους στον Δήμο Ρόδου, δεν προχώρησε. Προσπαθούμε να έχουμε συμβάσεις σε όλους τους μεγάλους κλάδους εργασίας στην περιοχή μας. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Τα βασικά αιτήματα παραμένουν και θα αναδειχθούν στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, την οποία έχει εξαγγείλει πανελλαδικά, η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου 2024, μαζί με το θέμα της ακρίβειας.
Εκτός από τα εργασιακά, θα επαναφέρουμε και το θέμα της Υγείας στην περιοχή μας.
• Πώς σχεδιάζετε να επαναφέρετε το θέμα της Υγείας στην περιοχή μας;
Κοιτάξτε, το ΕΚΡ είχε διοργανώσει μια μεγάλη ημερίδα με προσκεκλημένους όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής μας ζωής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους φορείς, τους ανθρώπους που είχαν μια θέση ευθύνης σε αυτό το νησί. Το ίδιο προγραμματίζουμε να κάνουμε ξανά, πολύ σύντομα, με αφορμή το νέο μέτρο για τα απογευματινά χειρουργεία αλλά βέβαια, να μιλήσουμε γενικότερα για την κατάσταση στις δομές Υγείας, για την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου