Μην παραλείπετε το πρωινό σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 40 γρ. χαλβά ή 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, 4-5 ελιές.
•Τα ενδιάμεσα γεύματα σας κόβουν την όρεξη ώστε να μην τρώτε υπερβολικά στα κυρίως γεύματα. Μπορείτε να επιλέξετε φρούτα, παστέλι, λαχανικά (καρότο, αγγούρι) ή 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
• Χρησιμοποιείστε όσπρια και λαδερά λαχανικά για περισσότερες φυτικές ίνες.
• Επιλέξτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά που μας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα είναι πιο εύπεπτη από εκείνη του κρέατος.
• Καταναλώστε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια), τα όσπρια, η σόγια, το ρύζι, το καλαμπόκι και το σουσάμι.
• Περιορίστε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα φαγητά. Τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά μπορεί να γίνουν παχυντικά, αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αποδίδει 90 Kcals.
• Μην το παρακάνετε με τα φρούτα, διότι και αυτά παχαίνουν. Καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτου είναι αρκετές, αναλόγως τις ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός.
• Αποφύγετε τα πολλά τηγανητά. Μην τα τρώτε καθημερινά και μην ξεπερνάτε την μία μερίδα εστιατορίου την εβδομάδα.
• Προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού. Μία φέτα είναι αρκετή για να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα σας.
Tέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό (8-10 μεγάλα ποτήρια) ημερησίως για να είναι συνεχώς ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.