Ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα η νέα περίοδος αιτήσεων για εκείνους που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα Erasmus για τα επόμενα δύο χρόνια.
Με την ολοκλήρωση των αιτήσεων για τους φοιτητές, αυτομάτως ξεκινά η διαδικασία που αφορά τις αιτήσεις των νέων επιχειρηματιών που επιθυμούν, μέσω του προγράμματος, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία που είχαν όλοι οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων (και του Ανοικτού Πανεπιστημίου) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Ελληνες φοιτητές ταξιδεύουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και αντιστοίχως φοιτητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έρχονται στην Ελλάδα για να γνωρίσουν το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα και τον ελληνικό τρόπο εργασίας και ανάπτυξης.
Οι φοιτητές, μέσω των πρυτανικών τους αρχών θα ενημερωθούν για την πορεία των αιτήσεών τους και τις τελικές αποφάσεις.
Είναι, ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι η ίδια δυνατότητα παρέχεται πλέον και προς νέους επιχειρηματίες. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται όσοι διαθέτουν δική τους επιχείρηση για ολιγότερο από τρία χρόνια. Προς τα πρόσωπα αυτά παρέχεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν προς μία χώρα της Ευρώπης, να ενταχθούν σε μια επιχείρηση που έχει όμοιο αντικείμενο με τη δική τους και να αποκτήσουν πρόσθετες εμπειρίες και γνώσεις.
Το erasmus για νέους επιχειρηματίες καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των δαπανών του κάθε προσώπου που θα μετακινηθεί σε κάποια επιχείρηση του εξωτερικού. Η κάλυψη των δαπανών γίνεται για χρονικό διάστημα από ένα μήνα (το ελάχιστο), μέχρι και έξι μήνες (μέγιστος χρόνος παραμονής). Η κάλυψη παρέχεται μέσω ενός μηνιαίου βοηθήματος που διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος αποφασίσει να μεταβεί στην Αγγλία θα εισπράξει 1000 ευρώ για κάθε μήνα παραμονής του στη συγκεκριμένη χώρα. Για τη Σουηδία το μηνιαίο ποσόν είναι 950 ευρώ, για την Ιταλία 900 κλπ. Το υψηλότερο χρηματικό ποσό (1100 ευρώ) δίδεται για παραμονή στη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και τη Δανία.
Το ποσόν αυτό καλύπτει μόνο τα έξοδα παραμονής. Ο κάθε νέος επιχειρηματίας μπορεί να διαπραγματευτεί με την εταιρεία που θα συνεργαστεί και να ζητήσει αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα παρέχει, οπότε το σύνολο της αποκτηθείσας εμπειρίας θα έχει σχεδόν μηδενικό κοστολόγιο.
Βέβαια, το πιο σημαντικό όφελος είναι πως με τον τρόπο αυτό θα δικτυωθούν με επιτυχημένους επιχειρηματίες άλλων κρατών και θα αποκομίσουν εμπειρίες οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην οργάνωση ή τη βελτίωση της δικής τους δουλειάς. Θα ανταλλάξουν επιχειρηματικές πληροφορίες, πιθανόν να δημιουργήσουν συνέργειες με συναδέλφους τους σε άλλα κράτη και να προσεγγίσουν νέες αγορές.
Εθνικός Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος για την Ελλάδα είναι το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και η Κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει, ονομάζεται Επιχειρηματικότητα για καινοτόμες αλλαγές (Entrepreneurship for Innovative Change, E4IC).
Έργο του ΕΕΔΕΓΕ είναι, αφενός να βρει και να αξιολογήσει τις εταιρίες του εξωτερικού που θα υποδεχθούν Έλληνες επιχειρηματίες, αφετέρου η οργάνωση και αξιολόγηση των νέων επιχειρηματιών που θα προωθηθούν στο εξωτερικό και πάνω απ’ όλα, το απόλυτο ταίριασμα αυτών των συνεργασιών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του Δικτύου και να λάβουν πλήρη φάκελο για τις αιτήσεις τους και τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να κάνουν τις επιλογές τους.
Οι ντόπιοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να απασχολήσουν νέους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην επιχείρησή τους μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.erasmus-entrepreneurs.eu και να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες.