Στο σπίτι τους υπό περιορισμό , και όχι στην ΓΑΔΑ όπως γίνεται μέχρι σήμερα, θα οδηγούνται οι κατηγορούμενοι , μετά την απολογία τους, αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα
Αυτό ορίζει τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, στην οποία βέβαια τίθενται και ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποσοβηθεί ο τυχόν κίνδυνος …εξαφάνισης του κατηγορούμενου.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι στην περίπτωση διχογνωμίας για την προσωρινή κράτηση θα επιβάλλεται, με διάταξη του ανακριτή, ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, μέχρι την επίλυση της από το δικαστικό συμβούλιο, χωρίς να περιορίζονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα ατομικά του δικαιώματα.
Δηλαδή, στο μεταξύ διάστημα επιβάλλεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, η αφαίρεση διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου του και η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και όχι η έκδοση εντάλματος σύλληψης που συνεπάγετο την προσωρινή κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα.
Με την ίδια τροπολογία εισάγονται δύο ακόμα νέες ρυθμίσεις που προσδοκούν να συνεισφέρουν στην ταχύτερη αλλά και δικαιότερη απονομή της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα :
*Συνιστάται και νέο ποινικό τμήμα στο Εφετείο της Αθήνας που θα ασχολείται με σοβαρές υποθέσεις προκειμένου αυτές να εκδικάζονται το συντομότερο δυνατόν.
*Επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη (από τρία) που είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του ν.4093/2012. Για τη μετατροπή αποφασίζει το Δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, ύστερα από κλήτευση του αιτούντος. Η ρύθμιση προτείνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης των καταδικασθέντων. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για να λειτουργήσει το μέτρο είναι να έχει ο καταδικασθείς τη δυνατότητα να πληρώσει το χρηματικό αντίτιμο.
Σε ότι αφορά το ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, αυτό θα λειτουργήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Εκεί θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου. Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εν λόγω υποθέσεων από δικαστές οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές.
Στο Τμήμα αυτό θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.
Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη.
Πηγή: The Toc