Ειδήσεις

«Δίνοντας ζωή στην οικονομία των θαλασσών» – Μελέτη για την αξία του θαλάσσιου πλούτου

Η χώρα μας είναι η 7η πλουσιότερη στον κόσμο. Ή, για την ακρίβεια, κατέχει αυτή τη θέση με βάση την αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρουν οι θάλασσες σε όλο τον πλανήτη. Τον πρωτότυπο αυτό υπολογισμό έκανε μελέτη του διεθνούς τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF με σκοπό να αναδείξει την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με αυτήν, ο πλούτος των ελληνικών θαλασσών «αξίζει» 24 τρισ. δολάρια.

Η μελέτη «Δίνοντας ζωή στην οικονομία των θαλασσών» πραγματοποιήθηκε από το Global Change Institute του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και την «Boston Consulting Group» και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Οφείλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον του πολύτιμου θαλάσσιου κεφαλαίου και όχι να συνεχίσουμε την απερίσκεπτη εκμετάλλευσή του», ανέφερε ο διευθυντής του διεθνούς WWF, Μάρκο Λαμπερτίνι. Οπως παρατηρεί όμως το WWF, ο διεθνής στόχος για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση τουλάχιστον του 30% των ακτών και θαλασσών μέχρι το 2030 είναι μια προτεραιότητα ως προς την οποία η Ελλάδα υστερεί: σήμερα μόλις το 1,48% των θαλασσών μας καλύπτεται από θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. «Πέρα από την προφανή και σημαντική αυταξία της, η θάλασσα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μας δίνει τροφή, εργασία, ευημερία και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η αποτίμηση των θαλασσών σε “καθαρά οικονομικά μεγέθη” είναι μία ακόμη υπενθύμιση γι’ αυτό που ήδη θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι: μια υγιής θάλασσα είναι πηγή ζωής και ανάπτυξης για κάθε κοινωνία», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου