Συμφωνία χωρίς πρόσθετα υφεσιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ανταγωνιστικού οικονομικού πλαισίου ζητά ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περιγράφοντας παράλληλα τις δυσχέρειες της εγχώριας επιχειρηματικότητας στην παρούσα συγκυρία.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι εδώ και λίγους μήνες -πρωτίστως λόγω έλλειψης ρευστότητας- οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόλυτη στασιμότητα, παρατηρώντας ότι η αδράνεια αυτή κοστίζει «και αφήνει αρνητικά αποτυπώματα» που δύσκολα θα ανακτηθούν στην πορεία εάν παραταθεί η διαπραγμάτευση. Σημειώνει ωστόσο ότι μια «έντιμη συμφωνία» με πρόσθετα υφεσιακά μέτρα δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς δεν μπορεί μια οικονομία να παραμένει επί μακρόν σε ύφεση.
Με αυτό το σκεπτικό υποστηρίζει ότι απαιτούνται, ανεξαρτήτως των διαβουλεύσεων, τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ιεραρχεί ως προτεραιότητα την καθιέρωση ενός σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού πλαισίου, που αφενός δεν θα αιφνιδιάζει με έκτακτες επιβαρύνσεις και αφετέρου θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστικότερο. Αποδίδει ευθύνες στο κράτος για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής και εκτιμά ότι ως ένα βαθμό η υψηλή φορολογική επιβάρυνση επιδεινώνει το φαινόμενο.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, παρατηρεί ότι δεν υπάρχουν δομές που να εξυπηρετούν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και αναφέρεται σε πρόταση των επιμελητηρίων για ένα πρόγραμμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα σε συνεργασία με άλλους φορείς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Παραμένοντας στον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι αν και η μείωση του κατώτατου μισθού έβρισκε αντίθετα τα επιμελητήρια, στη σημερινή συγκυρία η αποκατάστασή του μοιάζει αδύνατη. «Χωρίς άρση αντικινήτρων και άλλων επιβαρύνσεων προς τις επιχειρήσεις, η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού ίσως να φέρει περισσότερους ανέργους από απασχολούμενους», σχολιάζει.
Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ στάθηκε και στην ανάγκη να μη δημιουργούνται προσκόμματα στις επιχειρήσεις με ρυθμίσεις όπως αυτή για τον προληπτικό φόρο 26% επί του τιμολογίου για τις συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Αναμένοντας τη σχετική εγκύκλιο (που δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε δημόσια διαβούλευση) υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που στρέφεται κατά των τριγωνικών συναλλαγών.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης εκτίμησε ότι «με τη νέα αυτή απόφαση, από μια πρώτη ανάγνωση, διαφαίνεται ότι τελικά μαζί με τα ξερά δεν θα καούν και τα χλωρά. Και εννοώ ότι με τη νέα απόφαση δεν θα κληθούν όλες οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο 26%, αλλά πράγματι αυτές που διαφαίνεται ότι μπορεί να πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές».
euro2day.g