- Πρέπει να ενισχυθούν η καινοτομία και η εξωστρέφεια
Πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμη για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις.
Στον αγώνα που θα πρέπει να γίνει αναφέρθηκε, σε ομιλία που πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα στο Επιμελητήριο, ο μηχανολόγος – μηχανικός ΕΜΠ – Οικονομολόγος κ. Μιχάλης Δρίτσας.
Η εκδήλωση είχε ως θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία επιχειρήσεων: επιχειρώντας τη στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο» και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Τον κ. Δρίτσα προλόγισαν η επιχειρηματίας κ. Αντα Καραγιάννη και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ στάθηκε ιδιαίτερα στις χρονοβόρες διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ.
«Οι μικρές επιχειρήσεις που χρήζουν βοήθειας δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες», τόνισε ο κ. Κακλιός.
«Ανταγωνιστική θεωρείται η οικονομία που παρουσιάζει αυξημένη ανάπτυξη με συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας. Η αυξημένη ανταγωνιστικότητα αντικατοπτρίζει την αυξημένη παραγωγικότητα. Η Ελλάδα παρήγαγε με συνεχώς αυξανόμενο κόστος, ήτοι με συνεχώς μειούμενη αποδοτικότητα σε σχέση με τους εταίρους της όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον ΟΟΣΑ. Ισχυριζόμαστε στην Ελλάδα πως δουλεύουμε πολλές ώρες. Παρόλα αυτά το παραγόμενο εθνικό προϊόν δεν είναι το ανάλογο. Από τη δεκαετία του 1990 το ΑΕΠ αυξήθηκε πολύ. Από το 2009 όμως άρχισε να σημειώνει πτώση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή έγιναν η αφορμή να κλιμακωθεί η ανεργία», ανέφερε ο κ. Δρίτσας.
Αναφορά έκανε ο κ. Δρίτσας και στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά τομέα.
«Στον πρωτογενή τομέα η Ελλάδα είναι πιο ψηλά από το μέσο όρο. Οι απασχολούμενοι όμως είναι λιγότεροι. Στο δευτερογενή τομέα έχουμε μεγάλη διαφορά. Στον τριτογενή τομέα είμαστε κάπως καλύτερα. Δίνουμε έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών αρκεί τα αποτελέσματα να είναι καλά», τόνισε ο κ. Δρίτσας.
«Η καινοτομία αποτελεί το σημαντικότερο διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εθνικές οικονομίες και επιχειρήσεις. Δεν τα πάμε όμως καλά σε καινοτομία. Αυτό συμβαίνει γιατί η έρευνα δεν συνδέεται με τη βιομηχανία», εξήγησε ο κ. Μιχάλης Δρίτσας.
Οι συνοπτικές κατευθύνσεις μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, είναι:
1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
2. Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.
3. Προστασία του περιβάλλοντος, μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον
4. Ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός, συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
5. Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης
Υπάρχει πλέον απαίτηση, όπως δήλωσε ο κ. Δρίτσας, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα στηριχθεί:
• στην έξυπνη εξειδίκευση
• στις βιώσιμες επενδύσεις
• στην εξωστρέφεια
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες χρηματοδότησης για υφιστάμενους και εν δυνάμει επιχειρηματίες, μέσω ενισχύσεων και χρηματοοικονομικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Αναφορά έκανε και στις δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.